Παρνασσός

Ακόμη και σε εποχές κρίσεις το πιο πολυσύχναστο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας συνεχίζει να αποτελεί την τοπ επιλογή κάθε σαββατοκύριακο για Αθηναίους που συνωστίζονται στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια της Αράχοβας, όταν δεν δοκιμάζουν τις αντοχές τους στις πίστες.

Παρνασσός

Ακόμη και σε εποχές κρίσεις το πιο πολυσύχναστο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας συνεχίζει να αποτελεί την τοπ επιλογή κάθε σαββατοκύριακο για Αθηναίους που συνωστίζονται στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια της Αράχοβας, όταν δεν δοκιμάζουν τις αντοχές τους στις πίστες.

Παρνασσός - εικόνα 1

Ακόμη και σε εποχές κρίσεις το πιο πολυσύχναστο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας συνεχίζει να αποτελεί την τοπ επιλογή κάθε σαββατοκύριακο για Αθηναίους που συνωστίζονται στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια της Αράχοβας, όταν δεν δοκιμάζουν τις αντοχές τους στις πίστες. Ηλιοθεραπεία και catch up με την παρέα στις ξαπλώστρες έξω από το σαλέ, αχνιστή σοκολάτα στις μαξιλάρες των καφέ-εστιατορίων, ατμοσφαιρικοί σοφιστικέ ξενώνες και mountain resorts (πλέον και σε πιο λογικές τιμές), νέες γευστικές προτάσεις αλλά και all time classic κοψίδια και σπιτικές χορτόπιτες στις παραδοσιακές ταβέρνες, κλασικά ελληνικά ξενύχτια στα bar-club. Από νωρίς το πρωί οι πραγματικοί σκιέρ βρίσκονται ήδη στις πίστες των Κελαριών ή της Φτερόλακκας, ενώ οι λάτρεις της ξαπλώστρας παίρνουν ακόμη το πλούσιο πρωινό τους σε ένα από τα ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία της Αράχοβας και της Αγόριανης ή στο προσωπικό τους σαλέ, στα Λιβάδια. Το δημοφιλέστερο χιονοδρομικό βουνό της Ελλάδας διαθέτει τρία κέντρα για σκι. Μεγαλύτερα τα Κελάρια στα 1.950 μ. και η Φτερόλακκα στα 1.850 μ., με πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, που επικοινωνούν μεταξύ τους, και πολύ καλά off-piste πεδία για τους φαν του extreme ski. Αίολος για τους πρωτάρηδες, Περικλής και Ηρακλής από τη δεξιά πλευρά για τους προχωρημένους, ενώ για τους experts Βάκχος από τη δεξιά πλευρά, Ηρακλής από την αριστερή, Οδυσσέας και πίστα Νο 6 στη Φτερόλακκα. Ιδιαίτερη πρόταση της σχολής Πάππος - Μπαλντούμης είναι το cat ski, ενώ όσοι ασχολούνται με το σκι αντοχής (cross country ski) μπορούν να δοκιμάσουν τη διαδρομή που ξεκινά από την περιοχή Βαρκό, να περάσουν το εκκλησάκι και να φτάσουν σε ένα μικρό ξέφωτο με θέα τον κάμπο της Φθιώτιδας. Με ανακαινισμένο πλέον σαλέ, το μικρότερο από τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού, στον Γεροντόβραχο, είναι ταμάμ για οικογενειακό fun. Αράξτε για καφέ και καμαρώστε τα πιτσιρίκια σας να κάνουν τα πρώτα τους βήματα με τα πέδιλα του σκι.

Ski experts

Παρνασσός - εικόνα 2

Με συνεχή λειτουργία από το 1977, η σχολή σκι Πάππος - Μπαλντούμης στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού έχει μυήσει χιλιάδες χιονοδρόμους στα μυστικά του σκι και του snowboard. Είναι η μεγαλύτερη σχολή σκι και snowboard στην Ελλάδα και αριθμεί συνολικά πάνω από 50 επαγγελματίες δασκάλους για όλα τα επίπεδα και κάθε ηλικία. Διδάσκει σκι σε όλους τους χιονοδρόμους, από τελείως αρχάριους ή παιδιά μέχρι εξειδικευμένη προπόνηση σε αθλητές και μαθήματα ή συνοδεία για extreme σκι εκτός πίστας. Στο εξειδικευμένο κατάστημα της σχολής στην Πλατεία της Λάκκας (2267031552, www.skischool.gr) θα βρείτε μερικές από τις κορυφαίες φίρμες για εξοπλισμό σκι και snowboard για αρχάριους και προχωρημένους σκιέρ, και φυσικά πληροφορίες για ό,τι αφορά το σκι, την ενοικίαση εξοπλισμού αλλά και διάφορα σπορ όπως ATV's, mountain bikes, snowshoeing κ.λπ.

Apres ski

Στο "Εμπορικό Τσι Τσι" -στο Λιβάδι για φαγητό- ο Παναγιώτης Δεσφινιώτης φτιάχνει Παρασκευή και Σάββατο ατμόσφαιρα με after ski cocooning, φοβερό κότσι και αρνάκι ρολό, αλλά και after ski parties με DJs. Για πιο γκουρμέ γούστα, το καταπληκτικό "Citron" προσφέρει ελληνική δημιουργική κουζίνα με τοπικά προϊόντα, όπως τα θεσπέσια χειροποίητα ραβιόλι γεμιστά με άγρια χόρτα. Επίσης, στη μικρούτσικη τρατορία "Tavola" ο Λουκάς Σύρος φτιάχνει ριζότο με λουίζα και άγρια μέντα από τον Παρνασσό που είναι όλα τα λεφτά. Νέο πιάτο φέτος το ριγκατόνι με μπρόκολο και φορμαέλα. Από τις ταβέρνες κλασικές αξίες η Καλύβα (must το αγριογούρουνο στιφάδο), το Καραούλι (οπωσδήποτε το πικάντικο αραχοβίτικο λουκάνικο), ο Δασαργύρης (σπεσιαλιτέ τα ψητά) και ο Ζάχος (δοκιμάστε αγριογούρουνο με δαμάσκηνα). H φετινή σεζόν δεν φέρνει ιδιαίτερες εξελίξεις στη νυχτερινή ζωή: το πάλαι ποτέ "Έμπορικό", που πέρυσι μετονομάστηκε σε "Ε" και έγινε πιο μίνιμαλ, παραμένει κλασικό spot, μαζί με το "Φλοξ" και το "Satyrikon" στην πλατεία, με ελληνικά και ξένα beats και φαγητό. Τα βράδια οι fans των ελληνάδικων μπορούν να ποντάρουν σε μία επιπλέον διεύθυνση, το "Arachova live". Σε επίπεδο γεύσης για πρωινό και σούπες το "Tsitsi - Εμπορικό" επιμένει δυνατά στο Λιβάδι, οι κλασικοί παίκτες της ρουμελιώτικης κρεοφαγίας είναι πάντα εδώ, μπορείτε όμως να δοκιμάσετε τι κομίζει το "Poudra" (πρώην "Padre Padrone") που μόλις άνοιξε υπό νέα διεύθυνση. Λίγο πιο πέρα πάντως, στην πλατεία Παπαϊωάννου μαθαίνουμε ότι έχει σουξέ η κουζίνα της Αχτίδως, σε τέτοιο βαθμό που η ιδιοκτήτρια του caf?-μεζεδοπωλείου "Οίστρος" άνοιξε και νέο χώρο στη γειτονιά για να σερβίρει το διάσημο κοτόπουλο με μουστάρδα σε σκηνικό… ελληνικού κεφιού! Για ροκ ακούσματα και μπίρες δοκιμάστε το "Gospel", ενώ για mainstream καταστάσεις το ανακαινισμένο "Celena". Το "Ακουαρέλα" παραμένει η αγαπημένη επιλογή όσων θέλουν να απολαύσουν συμπαθητικό φαγητό και πολύ καλά κοκτέιλ, ενώ για πιο clubbing καταστάσεις η νεολαία δίνει ραντεβού στο "Snow-Me". Όταν το ξημέρωμα τα after σκουπίζουν τα τραπέζια τους, ο Λουκάς Παπαλεξανδρής στο after after "Ρακοπωλείο" ταΐζει τους τελευταίους με σούπες (φασολάδα, γίδα βραστή, τραχανάς, κοτόσουπα) σε τραπεζάκια-βιτρίνες με συλλογές από παλιά νομίσματα, κομπολόγια και ρολόγια.

Κοντινές εκδρομές

Παρνασσός - εικόνα 3

Αν έχετε να επισκεφθείτε τους Δελφούς από το σχολείο, βάλτε τους στο πρόγραμμα. Ιδίως μες στα χειμωνιάτικα χρώματά του ο αρχαιολογικός χώρος είναι μαγικός, ενώ αξίζει και η διαδρομή, με θέα στη θάλασσα και τους ασημόχρυσους ελαιώνες.

Επιβάλλεται η φουλ του έλατου εκδρομή μέχρι την Αγόριανη, ενώ το πάντα γραφικό Γαλαξίδι είναι άλλος ένας κλασικός πόλος έλξης για μια όμορφη κοντινή απόδραση. Το δημοτικό γραφείο τουρισμού μπορεί πλέον να σας παρέχει συνοδό για πεζοπορικές διαδρομές είτε θέλετε να κάνετε ένα χαλαρό περπάτημα μέχρι τους Δελφούς είτε σας αρέσουν τα δύσκολα.

Που να μείνετε

Santa Marina Arachova Resort & Spa / Santa Marina Arachova, Αράχοβα

Ένα πρωτοπόρο all suites mountain resort & spa σε τοποθεσία με εκπληκτική θέα αλλά κι ένα ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αράχοβας προσφέρουν δύο δυνατές επιλογές διαμονής. Το τετραήμερο εορταστικό πακέτο στο "Santa Marina Arachova Resort & Spa" κοστίζει € 850 για διαμονή σε junior suite με θέα στην πίσω πλευρά και € 1.050 για junior suite με θέα μπροστά και το πενθήμερο € 1.085 και € 1.345 αντίστοιχα. Περιλαμβάνουν ποτό καλωσορίσματος, πλούσιο πρωινό σε μπουφέ καθημερινά και ρεβεγιόν Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς στο εστιατόριο "Βράχος" (χωρίς ποτά). Τα ίδια πακέτα στο "Santa Marina Arachova" κοστίζουν € 450 και € 564 αντίστοιχα για διαμονή σε classic δωμάτιο και € 622 και € 787 για διαμονή σε deluxe. Santa Marina Arachova Resort & Spa, 2267031954 / Santa Marina Arachova, 2267031230-4. Γραφεία Αθήνας: 2104226571, www.santa-marina.gr

Ξενώνας Μυλωνά

Χτισμένος σε παραδοσιακό στιλ μες στη φύση αποτελεί ένα ήρεμο καταφύγιο μακριά από την πολυκοσμία του οικισμού. Τα δωμάτια είναι διακοσμημένα με μεράκι, ενώ το στήσιμο των ξύλων στο τζάκι είναι μέρος του καθημερινού service. Στα συν οι σπιτικές πινελιές στο πρωινό και το εικαστικό touch στα δωμάτια (2267032111, 6977956066, www.arachova-mylonas.gr).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμου και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
03/05/2024

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.