Πήλιο

Ένα κι ένα τα χωριά του, ανεβάζουν διαρκώς ψηλότερα τον πήχη στις υποδομές ­φιλοξενίας. Τώρα που το δάσος στο βουνό των Κενταύρων αρχίζει να βάφεται χρυσοκόκκινο, ποιος θα μας κρατήσει μακριά του;

Πήλιο

Ένα κι ένα τα χωριά του, ανεβάζουν διαρκώς ψηλότερα τον πήχη στις υποδομές ­φιλοξενίας. Τώρα που το δάσος στο βουνό των Κενταύρων αρχίζει να βάφεται χρυσοκόκκινο, ποιος θα μας κρατήσει μακριά του;

Πήλιο - εικόνα 1

Παρασκευή απομεσήμερο, πολύ θα θέλαμε να περπατάμε ανάμεσα στα ­αρχοντικά της Μακρινίτσας προτού ­καταλήξουμε στην πλατεία: το άνοιγμά της στον Παγασητικό δεν το χορταίνεις ποτέ. Όσο κρατά η μέρα όμως, γιατί να μη «χαθούμε» στην Πορταριά, στο μονοπάτι των Κενταύρων; Κι αν μας πιάσει

το κρύο, μπαίνουμε στο καφέ «­Αερικό» ή στο ροκάδικο «Λαγήνι».

Σάββατο πρωί, το μάτι μας «παίζει» προς Αιγαίο και το GPS τραβερσάρει από τα Χάνια προς τον Κισσό ανάμεσα­ στις αγριόλευκες. Στον Κισσό το βράδυ μπορεί να πετύχεις κάποιο έντεχνο γλέντι στο «Σχολαρχείο». Κάνουμε όμως μια στάση και στην τρίκλιτη βασιλική της ­Αγίας Μαρίνας και δίνουμε την υπόσχεσή μας ότι σύντομα θα είμαστε στην Τσαγκαράδα. Στάση για τσίπουρο στην πλατεία και ξανά βουρ στο δάσος ακολουθώντας τα ξύλινα γεφύρια, τα ρυάκια και τα σπίτια με τις λιθανάγλυφες πορτοσιές στη διαδρομή μέχρι τους Ταξιάρχες.

Πήλιο - εικόνα 2
«Valeni Boutique Hotel & Spa»

Την Κυριακή κυκλώνουμε το βουνό κλείνοντας ξανά το μάτι στον Παγασητικό. Χαζεύουμε στον παλιό σταθμό του Μουτζούρη στις Μηλιές, καθόμαστε για κορμό σοκολάτα στον «Ερωδιό» στη Βυζίτσα, βολτάρουμε στα καλντερίμια σε Πινακάτες και Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Εναλλακτικό σενάριο Στην Ανακασιά αναζητήστε την οικία Κοντού, στους τοίχους της οποίας ξεδίπλωσε τη φαντασία του ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος. Πού μένουμε Στην Πορταριά τα «Xenia Palace» (2428099980, www.xeniaportarias.gr) και «Valeni Boutique Hotel & Spa» (2428090206, www.valeni.gr) και στην Αγριά το «Valis Resort» (2428097260, www.valisresort.gr) διαθέτουν προσεγμένα δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους αλλά και όμορφο σπα.

Η θέα, η αισθητική και το τζάκι μάς κρατούν στον «Μικρό Βοριά» (2428099911, www.mikrosvorias.com) στην Πορταριά, ενώ στην Τσαγκαράδα ο ξενώνας «Αμανίτα» (2426049707, www.amanita.gr) οργανώνει ωραίες θεματικές δραστηριότητες. Στο Κατηχώρι θα μείνετε στο «Stevalia Hotel & Spa» (2428090199, www.stevalia.gr) και στη Μακρινίτσα στο «Αρχοντικό Πανδώρα» (2428099404). Στον Βόλο στο πολυτελές­ «Volos Palace» (2421076501, www.volospalace.gr) και στο μίνιμαλ Κυψέλη (2421024420, www.hotelkipseli.gr). Στο Μούρεσι, στην παραλία Παπά Νερό, στα σπιτάκια του «Ελαιώνα Βεργόπουλου» (2426031016).

5 εστιατόρια που αξίζει να δοκιμάσετε

Πήλιο - εικόνα 3

«La Veranda» Πορταριά

Το καλό εστιατόριο του ξενοδοχείου «Xenia Palace Portaria» κάνει ­φέτος στροφή, ­ρίχνοντας τις τιμές και παίζοντας κυρίως στη σχάρα με ιδιαίτερα σουβλάκια σε ποικιλία βερσιόν (με λαχανικά, κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γιαούρτι, ψαρονέφρι με προσούτο, αγριογούρουνο).

«Αρχοντικό της Άννας», Βυζίτσα

Επάνω στην πλατεία ενός από τα πιο γραφικά χωριά του Πηλίου, στη μικρή διώροφη ταβερνούλα της, η κυρία Άννα Ράπτη μαγειρεύει­ όπως η για­γιά της αγριογούρουνο με κάστανα και ντομάτα και το τοπικό πιάτο μπουμπάρι (ένα είδος λουκάνικου με ρύζι, εντόσθια και κιμά).

«Κρίτσα» Πορταριά

Η καλύτερη παραδοσια­κή ταβέρνα της περιοχής σερβίρει δίπλα στο cult τζάκι της άπαιχτη προβατίνα κοκκινιστή (από ντόπιο κρέας) με χωριάτικα ζυμαρικά και τριμμένη­ ξινομυζήθρα και κριτσανιστό κοντοσούβλι στη σχάρα. Ελαιόλαδο παντού και χειροποίητο φύλλο στις πίτες. Αφήστε οπωσδήποτε χώρο για γλυκό του ταψιού.

«Χαμένος Μονόκερως», Τσαγκαράδα

Δεν περιμέναμε να βρούμε στο Πήλιο μπούτι πάπιας­ κονφί με σάλτσα κουαντρό, αλλά το δοκιμάσαμε και μας άρεσε, και μάλιστα σε αριστοκρατικό περιβάλλον βικτοριανής αισθητικής (στο ισόγειο του ομώνυμου ξενώνα): ο σεφ-ιδιοκτήτης του εστιατορίου έχει ­λονδρέζικο βιογραφικό.

«Γευσοκράτορας» Πορταριά

Παίζοντας με τα τοπικά­ υλικά με δημιουργική ικανότητα και καλή τεχνική­, ο σεφ Αντώνης Τσολακούδης μας κακομαθαίνει με πιάτα που ξεφεύγουν από την πηλιορείτικη πεπατημένη. Δοκιμάστε φίνο συκώτι στη σχάρα με πορτοκάλι και βαλσάμικο αλλά και φέτα κοπανιστή με λάδι τρούφας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.