Αγροτουρισμός στην Κύπρο

Ο Γιάννης-Αλέξανδρος Ιωαννίδης αφήνει τα πολυτελή θέρετρα γράφοντας διαδρομές στην ενδοχώρα της Κύπρου και μας δίνει ιδέες για countryside ανοιξιάτικες αποδράσεις.

Αγροτουρισμός στην Κύπρο

Ο Γιάννης-Αλέξανδρος Ιωαννίδης αφήνει τα πολυτελή θέρετρα γράφοντας διαδρομές στην ενδοχώρα της Κύπρου και μας δίνει ιδέες για countryside ανοιξιάτικες αποδράσεις.

Αγροτουρισμός στην Κύπρο - εικόνα 1

Δρόμοι του κρασιού

Τα τελευταία χρόνια το κυπριακό κρασί παρουσιάζει ένα σύγχρονο δυναμικό πρόσωπο. Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε έξι διαφορετικές διαδρομές για να μάθει όλα τα μυστικά των ντόπιων παραγωγών και να δοκιμάσει τα κρασιά τους. Η πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή βρίσκεται στη χερσόνησο του Ακάμα. Must η δοκιμή του τοπικού Ξυνιστερίου, μιας λευκής ποικιλίας που ευδοκιμεί κυρίως στην περιοχή του Κάθικα. Άλλη μία ιδιαίτερη εμπειρία είναι και η επίσκεψη στα κρασοχώρια της Λεμεσού. Στην περιοχή λειτουργούν 10 επισκέψιμα οινοποιεία, όπου καλλιεργούνται 23 διαφορετικές ποικιλίες. Δεν πρέπει να φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε την τοπική ποικιλία «Μαύρο».

Αγροτουρισμός Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 εκτείνεται από τη Λάρνακα μέχρι την Πάφο, τέμνοντας οριζόντια το νησί και προσφέροντας στον επισκέπτη­ την ευκαιρία να περιηγηθεί σχεδόν σε ολόκληρη την ενδοχώρα. Ιδανική βάση για όσους αγαπούν τη φύση είναι­ το χωριουδάκι Τόχνη, στην Επαρχία Λάρνακας. Στα στενά σοκάκια του θα βρείτε αρκετά παραδοσιακά σπιτάκια για ενοικίαση. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς, ανατολικά της Αραδίππου, με μονοπάτια για περπάτημα και ποδηλατόδρομο. Στο όρος Τρόοδος, ανάμεσα στα πολλά μικρά χωριουδάκια, επισκεφθείτε το Λαζανιά και τη Φικάρδου, όπου επίσης υπάρχουν παραδοσιακά σπίτια προς ενοικίαση. Στην Επαρχία Πάφου, μόλις 13 χλμ. από την πόλη, βρίσκεται η Χούλου. Ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, με παραδοσια­κά σπίτια, φημίζεται για το ντόπιο κρασί­ και τα φασόλια. Σε απόσταση 33 χλμ. βόρεια από την πόλη της Πάφου, και σε υψόμετρο 850 μέτρων, θα συναντήσετε το χωριό Παναγιά δίπλα στο δάσος. Στις ταβέρνες του χωριού ζητήστε να δοκιμάσετε σούπα κυπριακού τραχανά.

ΚΝΟW HOW

Αγροτουρισμός στην Κύπρο - εικόνα 2

Πασχαλινά tips

Την Κυριακή της Λαμπρής τα κόκκινα αβγά συνοδεύονται από τις παραδοσιακές φλαούνες και τη σούπα αβγολέμονο. Στα χωριά οι δρόμοι γεμίζουν παιδιά, που αρχίζουν τα περίφημα λαμπριάτικα παιχνίδια: γαϊδουροδρομίες, μαντίλι, σακουλοδρομίες αλλά και αγώνες ποδοσφαίρου ανάμεσα σε εργένηδες και παντρεμένους.

Τα πιο ιδιαίτερα παραδοσιακά σπίτια για ενοικίαση

«Maritsa Lodge», Κακοπετριά Όλα τα δωμάτια δια­θέτουν jacuzzi και τζάκι­. Τιμές για 2 άτομα από €85 με πρωι­νό. (+35722754727, +35799311563).

Το «Vasilopoulos House» στην Τόχνη. Studio και διαμερίσματα από €40 (+35724332531, +35795580550).

«Stratos House», Καλαβασός Δια­μερίσματα για 2 άτομα από €49 (+35799104208).

«Το Σπίτι του Ιωσήφη», Λεύκαρα Δωμάτια από € 45 έως € 60 (+35799790780).

Στο www.visitcyprus.com (Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού) θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για οινικές διαδρομές και οινοτουρισμό.

photos: © Cyprus Tourism Organisation, © visitcyprus.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
04/05/2024

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.