Πωγώνι: Ήπειρος εκτός πεπατημένης, για να μη μένετε μόνο στα Ζαγοροχώρια

Δεν έχει την αίγλη των γειτονικών Ζαγοροχωρίων, έχει όμως τον τρόπο να κερδίσει όσους αναζητούν μοναχικές ορεινές γωνιές που δεν έχουν αλλοιωθεί από τον τουρισμό, και είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ.

Πωγώνι: Ήπειρος εκτός πεπατημένης, για να μη μένετε μόνο στα Ζαγοροχώρια

Δεν έχει την αίγλη των γειτονικών Ζαγοροχωρίων, έχει όμως τον τρόπο να κερδίσει όσους αναζητούν μοναχικές ορεινές γωνιές που δεν έχουν αλλοιωθεί από τον τουρισμό.

Πωγώνι: Ήπειρος εκτός πεπατημένης, για να μη μένετε μόνο στα Ζαγοροχώρια - εικόνα 1
Σαν ζωγραφιά είναι τα Πωγωνοχώρια χωρίς τα πλήθη των μαζικών τουριστικών προορισμών του χειμώνα.

Το ιστορικό Καλπάκι που θα συναντήσετε αφήνοντας πίσω σας τα Γιάννενα, με κατεύθυνση προς Κόνιτσα, είναι η πύλη προς τα χωριά της επαρχίας του Πωγωνίου, στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας. Το Δελβινάκι, ένα από τα πιο ζωντανά κεφαλοχώρια της περιοχής, είναι ιδανικό ως βάση για εξορμήσεις. Τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια, το ιστορικό αρρεναγωγείο και παρθεναγωγείο σε σχήμα «E» και η εκκλησία της Παναγιάς τραβούν το ενδιαφέρον.

Ανεβείτε και στο λόφο όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αϊ-Γιάννη για να κλείσετε στη ματιά σας όλο το χωριό. Στην γειτονική Βήσσανη θα χαζέψετε καλοφτιαγμένα πέτρινα σπίτια και θα ζεσταθείτε στο καφενείο-ψησταριά «Πλάτανος» στην πλατεία, με ένα πιάτο αχνιστό πατσά. Στο 1 χλμ. από εδώ βρίσκεται η Μονή Άβελ, με τοιχογραφίες και επιχρυσωμένο τέμπλο που αξίζει να δείτε (ρωτήστε στο χωριό για τα κλειδιά).

Πωγώνι: Ήπειρος εκτός πεπατημένης, για να μη μένετε μόνο στα Ζαγοροχώρια - εικόνα 2
Το ιστορικό Καλπάκι είναι η πύλη προς τα χωριά της επαρχίας του Πωγωνίου

Ακολουθώντας βορειοδυτική πορεία από το Δελβινάκι, θα βρεθείτε στην Πωγωνιανή. Μεγάλο χωριό και τούτο, με ένα ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο, αρκετά ιστορικά κτίρια και ταβερνάκια ιδανικά για γιορτινή κρεατοφαγία. Επόμενος σταθμός το διπλανό Δολό, διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός με λιθόχτιστα σπίτια. Η σιωπή του τοπίου γαληνεύει. Λίγες ψυχές μένουν εδώ τον χειμώνα – δέκα άτομα όλα κι όλα. Δεν υπάρχει καφενείο, ενώ το αξιόλογο αγροτουριστικό συγκρότημα του Χριστόφορου Κωσταρά ανοίγει μονάχα κατόπιν συνεννόησης.

Αν έρθετε πάντως, αξίζει να πάρετε το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο κατάφυτο φαράγγι του Κουβαρά, του ποταμού που διασχίζει την περιοχή: ένα μοναδικό μνημείο της φύσης και μια υπέροχη, εύκολη διαδρομή με highlights τον παλιό νερόμυλο και το πέτρινο γεφύρι Νοννούλως. Βάλτε όμως στο πρόγραμμα και μια βόλτα μέχρι το Ωραιόκαστρο, ένα ήσυχο χωριό δίπλα στις πηγές του ποταμού Γορμού. Οι αυθεντικές χωριάτικες γεύσεις στον ξενώνα-εστιατόριο Πανόραμα και η άπλετη θέα στα χιονισμένα βουνά της Τύμφης και της Νεμέρτσικας είναι ό,τι πρέπει προτού πάρετε το δρόμο της επιστροφής.

Πού να μείνετε

Πωγώνι: Ήπειρος εκτός πεπατημένης, για να μη μένετε μόνο στα Ζαγοροχώρια - εικόνα 3
Πάρτε μαζί και τα ποδήλατά σας.

Σοφία Κεσκινίδου (Δελβινάκι, 2657022070, από € 35) Ενοικιαζόμενα δωμάτια, απλά και περιποιημένα. Το εστιατόριο από κάτω σερβίρει μαγειρευτά και της ώρας.

Πανόραμα (Ωραιόκαστρο, 2657041591, από € 45) Ξενώνας σε καλή θέση μέσα στο χωριό με θέα στα γύρω βουνά. Διαθέτει και αξιόλογο εστιατόριο.

Πού να φάτε

Πωγώνι: Ήπειρος εκτός πεπατημένης, για να μη μένετε μόνο στα Ζαγοροχώρια - εικόνα 4
Πάμε για μανιτάρια; Η ηπειρώτικη φύση κρύβει εκπλήξεις.

Το στέκι του Καρδάση (Πωγωνιανή, 2657031416) Η κυρία Σοφία φτιάχνει από ομελέτες και πίτες μέχρι μπιφτέκια και πατσά, όλα νοστιμότατα.

Πωγώνι: Ήπειρος εκτός πεπατημένης, για να μη μένετε μόνο στα Ζαγοροχώρια - εικόνα 5
Τα πιάτα με κυνήγι δεν λείπουν από τις τοπικές ταβέρνες στις γιορτές.

Πανόραμα (Ωραιόκαστρο, 2657041591) Στην κουζίνα μπαίνουν μόνο προϊόντα δικής τους παραγωγής. Μη χάσετε το σαγανάκι (σπεσιαλιτέ του κυρίου Δημήτρη), τα παϊδάκια και τις χειροποίητες πωγωνίσιες πίτες με άγρια χόρτα.

Πλάτανος (Βήσσανη, 2657071201) Για πατσά, παϊδάκια και ντόπια λουκάνικα στα κάρβουνα, στην πλατεία του χωριού.

Πώς να πάτε

Από Αθήνα για Γιάννενα φτάνετε πλέον ευκολότερα από ποτέ μέσω Ρίου-Αντίρριου και Ιονίας Οδού. Από τα Γιάννενα θα ακολουθήσετε αρχικά πινακίδες προς Καλπάκι, όπου και θα στρίψετε αριστερά στην κεντρική διασταύρωση προς Κακαβιά. Από εκεί θα ακολουθήσετε τη σήμανση για Δελβινάκι (54 χλμ. από Γιάννενα), Βήσσανη (55 χλμ.), Πωγωνιανή (67 χλμ.) και Δολό (75 χλμ.).

Από το Μίλτο Μιχαλά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.