Οι δικές μας… Christmas cities!

Χριστούγεννα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο τα βουνά. Τρεις βορειοελλαδίτικες πόλεις ζουν το απόλυτο χριστουγεννιάτικο όνειρο προ(σ)καλώντας όλους μας, έστω και για λίγο, να γίνουμε ξανά παιδιά, να σεργιανίσουμε σε γραφικές πλατείες, να γευτούμε παραδοσιακές νοστιμιές, να γνωρίσουμε μοναδικά τοπικά έθιμα, αλλά και να διοργανώσουμε εκδρομές σε βουνά και χιονοδρομικά. Από τους Μίλτο Μιχαλά, Κατερίνα Καλλιστώ Γούναρη, Βαλσάμη Δουκάκη.

Οι δικές μας… Christmas cities!

Χριστούγεννα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο τα βουνά. Τρεις βορειοελλαδίτικες πόλεις ζουν το απόλυτο χριστουγεννιάτικο όνειρο προ(σ)καλώντας όλους μας, έστω και για λίγο, να γίνουμε ξανά παιδιά, να σεργιανίσουμε σε γραφικές πλατείες, να γευτούμε παραδοσιακές νοστιμιές, να γνωρίσουμε μοναδικά τοπικά έθιμα, αλλά και να διοργανώσουμε εκδρομές σε βουνά και χιονοδρομικά. Από τους Μίλτο Μιχαλά, Κατερίνα Καλλιστώ Γούναρη, Βαλσάμη Δουκάκη.

Τρίκαλα

Το παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο χωριό του «Μύλου των Ξωτικών» στήνεται και φέτος, για τρίτη χρονιά, στον παλιό Μύλο Ματσόπουλου, στο ομώνυμο πάρκο της πόλης. Από το δεντρόσπιτο του Αϊ-Βασίλη και το Εργοστάσιο Σοκολάτας μέχρι τη χριστουγεννιάτικη αγορά, το παγοδρόμιο, το fun park και τις περισσότερες από 150 εκδηλώσεις (συναυλίες κ.ά.), το μοναδικό χριστουγεννιάτικο event εγγυάται μια απολαυστική εμπειρία για όλη την οικογένεια. Όλη η πόλη συμμετέχει, με τις τοπικές επιχειρήσεις να παρέχουν εκπτώσεις-προσφορές για τους επισκέπτες του Μύλου. Πάντως, με αφορμή ή χωρίς, ένα ταξιδάκι μέχρι τα Τρίκαλα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη. Το πολύ σε τέσσερις ώρες από την Αθήνα βρίσκεσαι να σεργιανίζεις πλάι στα νερά του ποταμού Ληθαίου που διασχίζει την πόλη. Ρομαντικό και απόλυτα χαλαρωτικό το σκηνικό, με την κεντρική πεζογέφυρα και τον μικρό καταρράκτη απέναντί της να προσφέρονται για πολλά φωτογραφικά κλικ. Δύσκολα ξεκολλάς από τον πεζόδρομο της Ασκληπιού, όπου όλοι μαζεύονται για καφέ και χάζι στην περαντζάδα, πρέπει όμως να κάνετε και μια βόλτα στο Φρούριο, όπου βρίσκεται το ύψους 33 μέτρων ρολόι της πόλης, για να χαζέψετε το πανοραμικό θέαμα.

Οι δικές μας… Christmas cities! - εικόνα 1
Ως Μύλος των Ξωτικών ξαναζεί ο παλιός Πύργος Ματσόπουλου στα Τρίκαλα. (c) Giorgos Papakos

Στους πρόποδες του Φρουρίου απλώνεται το Βαρούσι, η παλιά συνοικία με τα διάσημα –από το άσμα του Βασίλη Τσιτσάνη– «στενά του Σακαφλιά». Η άλλη συνοικία της παλιάς πόλης που σίγουρα θα περπατήσετε είναι τα Μανάβικα, πρώην κακόφημη και για πολλά χρόνια παρατημένη που τώρα έχει πάρει τα πάνω της με πολλά μεζεδοπωλεία και μπαράκια. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Κουρσούμ Τζαμί, έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Σινάν Πασά – μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, φιλοξενεί έκθεση για τον Βασίλη Τσιτσάνη. Δοκιμάστε τo κοκ, τo κορνέ και την πουτίγκα του «Μέγα», του πιο παλιού ζαχαροπλαστείου της πόλης, όπως και τον χαλβά τύπου Φαρσάλων του Μπουλογιώργου που θα βρείτε στα ζαχαροπλαστεία «Ένα και Κάτι» (σε τρία σημεία της πόλης).

Οι δικές μας… Christmas cities! - εικόνα 2
Το Περτούλι προσφέρεται για κοντινή εκδρομή στη φύση.

Όταν η διάθεση προστάξει εκδρομή, το εντυπωσιακό γεωλογικό και θρησκευτικό μνημείο της Καλαμπάκας, όπως και τα πανέμορφα χωριά Ελάτη και Περτούλι βρίσκονται σε απόσταση βολής. Στο «Κατώγι» (2431020150), στα Μανάβικα, θα δοκιμάσετε αρνάκι κλέφτικο, πρασοτηγανιές κι άλλα αγαπημένα πιάτα της περιοχής. Στα «Μεζεδοκαμώματα» (2431076741), επίσης στα Μανάβικα, οι νόστιμες μεζεδοσυνθέσεις (όπως το μοσχαράκι στη χόβολη) συνοδεύονται από άφθονο τσίπουρο. Ο Μύλος των Ξωτικών θα λειτουργεί έως 5/1, καθημερινά με δωρεάν είσοδο, περισσότερες πληροφορίες στο www.milosxotikon.gr .

Πού να μείνετε

Οι δικές μας… Christmas cities! - εικόνα 3
Το ντιζαϊνάτο «Ananti City Resort» στα Τρίκαλα.

Ananti City Resort (2431063950, από € 108) Ξενοδοχείο-έκπληξη, στις παρυφές της πόλης, με πανοραμική θέα στο θεσσαλικό κάμπο και design δωμάτια.

Πανελλήνιον (2431073545, από € 65) Σε υπέροχο ανακαινισμένο νεοκλασικό του 1914 με αύρα εποχής, πάνω στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Δράμα

Οι δικές μας… Christmas cities! - εικόνα 4
Στο Δημοτικό Κήπο και στην πλατεία Ελευθερίας απλώνεται η Ονειρούπολη της Δράμας.

Αρκεί λίγο χιόνι στις στέγες των σπιτιών για να κάνει τη Δράμα ιδανικό φόντο κάθε χριστουγεννιάτικης ιστορίας και να σκορπίσει ακόμα περισσότερη μαγεία πάνω από την Ονειρούπολη στο Δημοτικό Κήπο και την πλατεία Ελευθερίας. Γυαλιστερά καρουζέλ, τάρανδοι, φανταχτερά δώρα, ψημένα κάστανα, μελωμένοι λουκουμάδες και ξυλόσπιτα που πωλούν τοπικά προϊόντα, υπόσχονται μια προσομοίωση στην «πραγματικότητα» του Αγίου Βασίλη. Ένας μακρύς κατάλογος με events και παιχνιδιάρικα happenings, πατινάζ για μικρούς και βαλς για μεγάλους διαχέει το γιορτινό mood παντού, σαν χρυσόσκονη. Όσο προχωρά η νύχτα όλα γίνονται πιο παραμυθένια. Στις λιμνούλες του πάρκου πλέουν στολισμένα καραβάκια και στραφταλίζουν πολύχρωμα λαμπιόνια που –για λίγο– μεταμορφώνονται σε πολικούς αστέρες.

Οι δικές μας… Christmas cities! - εικόνα 5
Ραντεβού για καφέ στο «Φίκα» στη Δράμα.

Το πνεύμα των ημερών θα το συναντήσεις όμως και στα σοκάκια της παλιάς πόλης με τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά. Αψηφώντας το κρύο, μια μακριά βόλτα στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας –τα Ηλύσια πεδία της πόλης– επιβάλλεται. Τα νερά σχηματίζουν λίμνες και στο βυθό μπορείς να δεις ακόμα τα ερείπια της ομώνυμης βυθισμένης εκκλησίας. Το Σπήλαιο της Αλιστράτης, μόλις 25 χλμ. από τη Δράμα, προσφέρει μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία και συμμετέχει στο χριστουγεννιάτικο mood με ένα πέτρωμα που μοιάζει με φτερό αγγέλου. Μπορείτε να κάνετε μια στάση στα κιόσκια της Αλιστράτης, όπου η θέα της πεδιάδας και των μικρών χωριών ανάμεσα στα χιονισμένα όρη Μενοίκιον και Παγγαίο θα σας κόψει την ανάσα.

Οι δικές μας… Christmas cities! - εικόνα 6
Βόλτες στο χιονοδρομικό του Φαλακρού.

Ο δρόμος για το χιονοδρομικό του Φαλακρού περνά από το πιο κρύο σημείο της Ελλάδας, το Νευροκόπι. Επιστρέφοντας από τις βόλτες σας, η πόλη σας περιμένει με ανανεωμένα τα πιο γνωστά της στέκια όπως το ιστορικό καφενείο «Ελευθερία», που σερβίρει πλέον και κάποια πιάτα και η «Καλαμιά», η πιο cult ψησταριά της Δράμας στην οδό Λαμπριανίδου. Σταθερή αξία η ταβέρνα «Βαρέλι» (2521021003) και το «Ούζο για να Γιάννης» (6946284823) στον πεζόδρομο Βενιζέλου που ζεσταίνει με τσίπουρο τους σκιέρ. Στο «Μεζέ- μεζέ» (2521047333) δύσκολα θα βρείτε τραπέζι αλλά υπάρχει πάντα και το «Ελληνικόν» (25210 31389). Τέλος, ιδανικό και για μετά το ξενύχτι, το «Σεράνο» έχει παράδοση στην μπουγάτσα που πηγαίνει από πατέρα σε γιο. Η Ονειρούπολη θα λειτουργεί μέχρι 5/1 καθημερινά, με δωρεάν είσοδο.

Πού να μείνετε

Οι δικές μας… Christmas cities! - εικόνα 7
Ζεστασιά αποπνέουν τα δωμάτια στο ξενοδοχείο «Μαριάννα» στη Δράμα.

Ξενία (2521033195, από € 60) Κλασικό ξενοδοχείο στην καρδιά του δημοτικού πάρκου και της Ονειρούπολης.

Μαριάννα (2521031520, από € 55) Αν και πολύ κεντρικό, χαρίζει την απαραίτητη ησυχία και ζεστασιά.

Νάουσα

Οι δικές μας… Christmas cities! - εικόνα 8
Η κεντρική πλατεία της Νάουσας στολίστηκε και σας περιμένει.

«Κανένα παιδί χωρίς δώρο ή γλυκό» είναι το φετινό μότο των γιορτών στην πανέμορφη Νάουσα, η οποία βρίσκεται σε χριστουγεννιάτικο πυρετό ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου. Η κεντρική πλατεία είναι ολοστόλιστη, το Σπιτάκι του Άγιου Βασίλη βρίσκεται κι αυτό στη θέση του περιμένοντας να τρατάρει με μικρά δώρα τους μπόμπιρες, ενώ δωράκια και γλυκά θα μοιράζονται και με άλογα συμβάλλοντας στην απόλυτα παραμυθένια ατμόσφαιρα. Τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε όλη την πόλη τα κάλαντα των παιδιών θα ακούγονται μαζί με τους ήχους της Φιλαρμονικής, η οποία θα παιανίζει χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας στην κεντρική πλατεία άφθονο θα ρέει για όλους το περίφημο Ξινόμαυρο. Ανήμερα των Χριστουγέννων, αναβιώνει το έθιμο των Καρτσούνων, με πελώριες φωτιές να ανάβουν σε πολλές γειτονιές της πόλης και τα κεράσματα να δίνουν και να παίρνουν.

Οι δικές μας… Christmas cities! - εικόνα 9
Χαλαρωτική διάθεση στο δημοτικό πάρκο της Νάουσσας.

Σημειώστε ακόμα ότι την εβδομάδα από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά στο δημοτικό θέατρο θα προβάλλονται ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές ταινίες. Κάθε φορά βέβαια που βρισκόμαστε στην πόλη, δεν παραλείπουμε τις αγαπημένες μας συνήθειες: τις βόλτες πλάι στον ποταμό Αράπιτσα, από τα Πουλιάνα και τους Στουμπάνους μέχρι τα Μπατάνια και το Άλσος του Αγίου Νικολάου, τα θαυμάσια γλυκά στην Πουτίγκα του Θωμά (Θ. Μπαγκάνου 8, 2332027733), το νυχτερινό σεργιάνι στα μπαράκια της Μεγάλου Αλεξάνδρου, τις μεθυστικές επισκέψεις στα εξαιρετικά οινοποιεία της περιοχής με αφετηρία το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου (Χατζημαλούση 17, 2332029800), ενώ τα χιονοδρομικά των 3-5 Πηγαδιών και του Σελίου βρίσκονται σε απόσταση βολής. Για τοπική κουζίνα στα καλύτερά της, καθόμαστε στα «Οινομαγειρέματα» (Στ. Δραγούμη 1 & Βενιζέλου, 2332023576) και στη «Σπονδή» (Πλ. Καράτσου 17, 2332022223).

Πού να μείνετε

Παλαιά Πόλη (2332052520, από € 85) Ο πιο ατμοσφαιρικός ξενώνας της πόλης σε αναπαλαιωμένο μεταξουργείο του 1900 με στιλάτο εστιατόριο στο ισόγειο.

Dellagio (2332022333, από € 50) Μοντέρνο city hotel στο κέντρο της πόλης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.