Παναγιώτης Ζαφειρίου

Με αφορμή την πρόσφατη ημερίδα με θέμα «Ιαματικός Τουρισμός για μια Νέα Στρατηγική Ανάπτυξης» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος επισημαίνει την ανάγκη ενός διαφορετικού νομοθετικού πλαισίου για την υδροθεραπεία που θα έδινε ώθηση στον ιαματικό τουρισμό σε διεθνές επίπεδο.

Παναγιώτης Ζαφειρίου

Με αφορμή την πρόσφατη ημερίδα με θέμα «Ιαματικός Τουρισμός για μια Νέα Στρατηγική Ανάπτυξης» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος επισημαίνει την ανάγκη ενός διαφορετικού νομοθετικού πλαισίου για την υδροθεραπεία που θα έδινε ώθηση στον ιαματικό τουρισμό σε διεθνές επίπεδο.

Παναγιώτης Ζαφειρίου - εικόνα 1

Που αποδίδετε την σημαντική πτώση της επισκεψιμότητας στα ιαματικά λουτρά;

Σύμφωνα με έρευνα της Ομάδας Περιβάλλοντος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, που δημοσιοποιήθηκε και παρουσιάστηκε στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών με την ΚΕΔΕ και την ΠΕΤΑ ΑΕ στην Αθήνα στις 25/09/2013 με θέμα «Ιαματικός Τουρισμός για μια Νέα Στρατηγική Ανάπτυξης», από το 2010 και μετά σημειώνεται πράγματι σημαντική πτώση της επισκεψιμότητας των λουτρικών μονάδων. Αυτό αποδίδεται κυρίως στις περικοπές των χορηγήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία και στη μείωση των θεραπευτικών ενδείξεων από αυτά. Βέβαια, η μείωση επισκεψιμότητας που παρατηρείται στα ιαματικά λουτρά είναι αποτέλεσμα και της γενικότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα.

Δηλώσατε ότι είναι «είναι αναγκαίο όλοι οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι έχει ξεπεραστεί ο τρόπος που αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα ο ιαματικός τουρισμός και να αναπτυχθεί ένα νέο στρατηγικό σχέδιο». Μπορείτε να επεκταθείτε λίγο σ’ αυτό; Πώς αντιμετωπίζεται ο ιαματικός τουρισμός και πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται;

Δυστυχώς ο ιαματικός τουρισμός σήμερα αντιμετωπίζεται με ελλείψεις ως προς το νομοθετικό πλαίσιο, τη θερμαλιστική υποδομή και παιδεία. Η απουσία νομοθετικού πλαισίου που εντάσσει την υδροθεραπεία και τις μορφές της στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι το βασικό αρνητικό μειονέκτημα ως προς την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού. Η έλλειψη επιστημονικής κατάρτισης ως προς το αντικείμενο των ιαματικών πηγών και του θερμαλισμού, αλλά και η ανυπαρξία κατάλληλων υποδομών θέτουν αναγκαία την ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου για τον ελληνικό θερμαλισμό-τουρισμό υγείας. Επιβάλλεται μια νέα στρατηγική ανάπτυξης με την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, την ανάπτυξη νέων υποδομών με στόχο την ανάδειξη των ιαματικών φυσικών πόρων που διαθέτει η χώρα. Ο ιαματικός τουρισμός θα πρέπει να αποτελεί ποιοτικό στοιχείο του εθνικού συστήματος υγείας.

Ποιο είναι το κοινό των ιαματικών πηγών της Ελλάδας; Τα επισκέπτονται πλέον και νεότεροι άνθρωποι;

Εδώ και αρκετά χρόνια οι νέοι άνθρωποι θεωρούν τις ιαματικές πηγές τόπο που ακούν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη προσέλευση από αυτούς στις εγκαταστάσεις θερμαλισμού υγείας.

Υπάρχουν ξένοι επισκέπτες; Έχουν γίνει καθόλου κινήσεις προς την προσέλκυση ξένων επισκεπτών; Τι θα μπορούσε να γίνει σχετικά;

Η χώρα μας αποτελεί έναν τουριστικά δημοφιλή προορισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο ο μεγάλος διεθνής ανταγωνισμός με θερμαλιστικά κέντρα του εξωτερικού είναι το μεγάλο πρόβλημα. Κατά το παρελθόν πραγματοποιήθηκαν δυο μεγάλες εκθέσεις στη Γερμανία και παράλληλα δόθηκε συνέντευξη τύπου για τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα σχετικά με τον ιαματικό τουρισμό. Εδώ και μερικούς μήνες συνεργαζόμαστε στενά με τον ΕΟΤ για την ανάδειξη του ιαματικού τουρισμού στο εξωτερικό.

Παναγιώτης Ζαφειρίου - εικόνα 2

Από άποψη υποδομών πώς είναι αυτή τη στιγμή οι ιαματικές πηγές ανά την Ελλάδα; Έχουν γίνει ανακαινίσεις κλπ. τα τελευταία χρόνια;

Η Ελλάδα διαθέτει 8-9 ιαματικούς λουτροτόπους διεθνούς φήμης με ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Στους χώρους αυτούς ασκείται η ιαματική υδροθεραπεία και θαλασσοθεραπεία. Σε αρκετές και μεγάλες λουτροπόλεις έγιναν ανακαινίσεις για την καλύτερη δυνατή αγωγή υγείας των επισκεπτών.

Τι είδους υπηρεσίες προσφέρονται; Πού κυμαίνονται οι τιμές;

Οι τιμές είναι χαμηλές για να προσελκύουν τους επισκέπτες και κατά καιρούς προσφέρονται και πολλά πακέτα υγείας. Το σίγουρο είναι πως υπάρχει αντιστοιχία προσφερομένων υπηρεσιών και τιμών.

Πόσο σημαντικό τουριστικό προϊόν είναι για την Ελλάδα οι ιαματικές πηγές; Σε σχέση π.χ. με ανταγωνιστικές χώρες.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει τους ιαματικούς φυσικούς πόρους και τις εγκαταστάσεις, στοιχεία ικανά να ανταγωνιστούν ανάλογες του εξωτερικού. Στο μέλλον πρέπει οι επιχειρηματίες και η ελληνική πολιτεία να έχει σήμα ποιότητας, πιστοποιημένες δηλαδή εγκαταστάσεις ως προς το προσφερόμενο προϊόν τους.

Ακούστηκε ότι μπορούν να συνδεθούν οι ιαματικές πηγές με άλλους τομείς όπως τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Τι πιστεύετε;

Οι ιαματικές πηγές συνδέονται άμεσα με άλλους τομείς, όπως τα βιολογικά αγροτικά προϊόντα, καθώς συμβάλλουν σε αυτό που ονομάζουμε τουρισμό υγείας.

Το φθινόπωρο είναι κατάλληλη εποχή για ιαματικό τουρισμό; Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια ιαματικά λουτρά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για εκδρομή μες στον ερχόμενο μήνα από την Αθήνα και από τη Θεσσαλονίκη;

Το φθινόπωρο είναι κατάλληλη εποχή για ιαματικό τουρισμό και προτείνουμε την Αιδηψό, τα Καμένα Βούρλα, το Λουτράκι στην Κόρινθο, τη Νέα Απολλωνία Θες/νίκης, το Λουτράκι Αριδαίας (Πόζαρ), το Άγκιστρο Σερρών κ.ά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
04/05/2024

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.