Μονοήμερες από Θεσσαλονίκη

Οι φίλοι από το Βορρά μας ζητάτε συχνά ιδέες για μονοήμερες. Ιδού λοιπόν τρεις διαφορετικές ιδέες για κοντινές αποδράσεις με θέμα που μπορούν να οργανωθούν ακόμη και την τελευταία στιγμή για να καταπολεμήσετε τα... φθινοπωρινά blues.

Μονοήμερες από Θεσσαλονίκη

Οι φίλοι από το Βορρά μας ζητάτε συχνά ιδέες για μονοήμερες. Ιδού λοιπόν τρεις διαφορετικές ιδέες για κοντινές αποδράσεις με θέμα που μπορούν να οργανωθούν ακόμη και την τελευταία στιγμή για να καταπολεμήσετε τα... φθινοπωρινά blues.

Βέροια – Βεργίνα: Για περπάτημα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

Μονοήμερες από Θεσσαλονίκη - εικόνα 1
Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας

Όχι, δεν θα πας μόνο για να φας το παραδοσιακό της ραβανί –αν και δεν θα φύγεις χωρίς ένα ταψάκι, έτσι δεν είναι; Θα πας ακόμα για να χαθείς περπατώντας στις παλιές της συνοικίες όπως στην Κυριώτισσα με τα ανακαινισμένα σπίτια-στολίδια, την εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτας με τα αρχοντικά που θα γεμίσουν τη μνήμη της φωτογραφικής σου και τα δαιδαλώδη δρομάκια της Παναγίας Δεξιάς. Από το πάρκο της Ελιάς θα απορροφήσεις τη θέα προς την πεδιάδα και θα περάσεις οπωσδήποτε από το βυζαντινό μουσείο της πόλης, το οποίο στεγάζεται σ’ένα πρώην αλευρόμυλο, στον Μύλο του Μάρκου, ένα τριώροφο ανακαινισμένο βιομηχανικό κτίριο-μνημείο των αρχών του 20ου αι. στη συνοικία της Κυριώτισσας. Α! Και για να επισκεφτείς τη βραβευμένη Δημόσια Βιβλιοθήκη (www.libver.gr) της πόλης, ειδικά αν έχεις μαζί σου λιλιπούτειους ταξιδιώτες. Αν θες και μια έξτρα δόση ιστορίας-πολιτισμού, πριν την επιστροφή θα περάσεις και από τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας (14 χλμ. μακριά), μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπου θα θαυμάσεις τους βασιλικούς τάφους και την εντυπωσιακή χρυσή λάρνακα με το μακεδονικό αστέρι.
Φαγητό: στο «Βεργιώτικο» (2331074133) για παραδοσιακές, μεσογειακές γεύσεις με ντόπιο κρασάκι.
Πώς πάω: ιδανικά με Ι.Χ. από την Εγνατία Οδό αν θέλω να συνδυάσω τις δυο εκδρομές, ή και με λεωφορείο ΚΤΕΛ με πολύ συχνά δρομολόγια για την πόλη της Βέροιας (www.ktel-imathias.gr ).
Σε πόση ώρα: Θεσσαλονίκη – Βέροια, περίπου 1 ώρα με Ι.Χ.

Περισσότερες πληροφορίες για την Βέροια εδώ και για την Βεργίνα εδώ

Καβάλα – Παγγαίο: Για τους οινόφιλους

Μονοήμερες από Θεσσαλονίκη - εικόνα 2
Το Κτήμα Βιβλία Χώρα

Ώρα για ανανέωση κάβας με μια επίσκεψη σ’ένα οινοποιείο-πρότυπο. Γιατί έχει διαφορά να προμηθεύεσαι το κρασί από την πηγή παραγωγής του. Στο Κοκκινοχώρι της Καβάλας, μια περίπου ώρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεις το Κτήμα Βιβλία Χώρα (www.bibliachora.gr) όπου ο οινολόγος Βασίλης Τσακτσαρλής μαζί με τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου παράγουν κρασιά από ελληνικές και ξενικές ποικιλίες, που καλλιεργούνται στον αμπελώνα με τα πρότυπα της βιολογικής καλλιέργειας. Στόχος τους η παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας που κλείνουν μέσα τους – κι απελευθερώνουν με την πρώτη γουλιά – τα χαρακτηριστικά της περιοχής του Παγγαίου. Περιήγηση στον αμπελώνα του κτήματος περιμετρικά του οινοποιείου με την αντίστοιχη ενημέρωση για την αμπελοοινική ιστορία της περιοχής καθώς και τη σύγχρονη βιολογική καλλιέργεια, ξενάγηση στο σύγχρονο και εντυπωσιακό κτίριο του οινοποιείου, στους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης και δοκιμή κρασιών στην αίθουσα γευσιγνωσίας χαζεύοντας τα δρύινα βαρέλια. Κι έτσι, την επόμενη φορά που ο φελός θα κάνει «ποπ», θα συνοδεύσεις τ’αρώματα και τις μυρωδιές του κρασιού με όμορφες εικόνες. Με τις απαραίτητες προμήθειες συνεχίζεις προς το γραφικό χωριό της Μεσορόπης, στα νότια του Παγγαίου, όπου περπατάς εξερευνώντας τα καπνομάγαζα και τα επιβλητικά μακεδονίτικα αρχοντικά. Ή ψάχνεις το «μονοπάτι της Μεσορόπης» για μια βόλτα μέσα στη φύση ακολουθώντας το «δρόμο του νερού» και βρίσκεις αγαπημένο σημείο για πικ-νικ.
Φαγητό: στο κουκλίστικο εστιατόριο του ξενώνα «Κλαδί Ελιάς» (2592093293) για παραδοσιακά πιάτα και ντόπιο κρασί.
Πώς πάω: ιδανικά με Ι.Χ., ακολουθείς την Εγνατία Οδό προς Καβάλα και βγαίνεις στον κόμβο προς «Γαληψό-Ορφάνι» με κατεύθυνση προς τον οικισμό Κοκκινοχώρι. Από εκεί ακολουθείς τον περιφερειακό δρόμο που θα σε βγάλει στη Μεσορόπη.
Σε πόση ώρα: Θεσσαλονίκη – Κοκκινοχώρι Καβάλας, περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά με Ι.Χ.

Περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή εδώ

Λίμνη Κερκίνη – Άνω Πορρόια: Για bird watching και δραστηριότητες στη φύση

Μονοήμερες από Θεσσαλονίκη - εικόνα 3
Η λίμνη Κερκίνη

Φόρτωσε ποδήλατα, Nordic stick, αθλητική περιβολή και γίνε ένα με τη φύση. Ο υγροβιότοπος και εθνικό πάρκο της τεχνητής λίμνης Κερκίνης – ένας από τους σημαντικότερους της χώρας μας, σύφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar – στα βορειοδυτικά του νομού Σερρών σου επιφυλλάσει την καλύτερη υποδοχή: κορμοράνοι, αργυροπελεκάνοι, κοπάδια από βουβάλια, παραποτάμια δάση, ονειρικά νούφαρα και η πράσινη αγκαλιά του όρους Μπέλες (ή Κερκίνη) την εγγυώνται. Οι φυσιολατρικές δραστηριότητες παίζουν εδώ πρωταγωνιστικό ρόλο: βόλτα με άλογα στις όχθες της λίμνης, κωπηλασία, βαρκάδα, birdwatching (με ιδανική εποχή τους μήνες από Σεπτέμβριο έως Οκτώβριο που μεταναστεύουν τα πουλιά), μέχρι και φωτογραφικές περιηγήσεις! Όρεξη να έχεις δηλαδή. Για να επιλέξεις, ζήτα βοήθεια από τον «Οικοπεριηγητή» (www.oikoperiigitis.gr ) ή τον «Ιχνηλάτη» (www.ixnilatis.gr). Αφού περάσεις μια βόλτα από το χωριό Άνω Πορρόια στους πρόποδες του όρους Μπέλες με τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, τα καλντερίμια και το αισθητικό δάσος με τα πλατάνια, θα κλείσεις ιδανικά τη μέρα με χαλάρωση σε βυζαντινό χαμάμ-πολιτιστικό μνημείο στο Άγκιστρο Σερρών (www.hamamagistro.gr/baths). Αυθεντική εμπειρία χωρίς φρου φρου και αρώματα.
Φαγητό: στον «Διόνυσο» (2327041215) στην Κερκίνη για κρεατοφαγία με βουβάλι και ντόπια λουκάνικα και στην «Πεστροφοταβέρνα» (2327051500) στα Άνω Πορρόια για...το αυτονόητο.
Πώς πάω: Με Ι.Χ. μέσω της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών και στη διασταύρωση του Στρυμονικού αριστερά για λίμνη Κερκίνη.
Σε πόση ώρα: Θεσσαλονίκη – Λίμνη Κερκίνη, περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά με Ι.Χ.

Περισσότερες πληροφορίες για την λίμνη στο site του Φορέα Διαχείρισης Κερκίνης (http://kerkini.gr) και για την περιοχή εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.