Καλοκαιρινό τιρκουάζ στις ακτές της Τουρκίας

Τα παράλια της Τουρκίας δεν είναι όπως παλιά. Τότε που οι ταξιδιώτες μιλούσαν για περιπέτεια σε αυτοσχέδια οδικά δίκτυα και υγρά καπηλεία. Στις μέρες μας οι ομορφότερες παραλίες στην Ατάλλεια σφίζουν από τουρισμό και ξαπλώστρες καθώς τσάρτερ προσγειώνονται συνεχώς στο υπεσύγχρονο αεροδρόμιό της, ταξιδιωτικά άρθρα οριοθετούν την «τουρκική ριβιέρα» σχεδόν ως την Μαύρη Θάλασσα, πληθωρικά resort ξεφυτρώνουν στο Τσεσμέ και πληθαίνουν οι ιστιοπλοικές διαδρομές στο τουρκικό γαλάζιο. Το σκηνικό των διακ

Καλοκαιρινό τιρκουάζ στις ακτές της Τουρκίας

Τα παράλια της Τουρκίας δεν είναι όπως παλιά. Τότε που οι ταξιδιώτες μιλούσαν για περιπέτεια σε αυτοσχέδια οδικά δίκτυα και υγρά καπηλεία. Στις μέρες μας οι ομορφότερες παραλίες στην Ατάλλεια σφίζουν από τουρισμό και ξαπλώστρες καθώς τσάρτερ προσγειώνονται συνεχώς στο υπεσύγχρονο αεροδρόμιό της, ταξιδιωτικά άρθρα οριοθετούν την «τουρκική ριβιέρα» σχεδόν ως την Μαύρη Θάλασσα, πληθωρικά resort ξεφυτρώνουν στο Τσεσμέ και πληθαίνουν οι ιστιοπλοικές διαδρομές στο τουρκικό γαλάζιο. Το σκηνικό των διακοπών –τουρκικής αισθητικής- στήνεται γοργά και έχει τιμή ελκυστική.

Καλοκαιρινό τιρκουάζ στις ακτές της Τουρκίας - εικόνα 1

Την πρώτη φορά που θα πας στην Τουρκία ίσως νιώσεις κάπως περίεργα από τις πολλές τουρκικές σημαίες που υπάρχουν παντού, αλλά με την φιλικότητα των γειτόνων σύντομα θα το ξεπεράσεις. Μέχρι να πας από το Havalani ή Havalimani (το αεροδρόμιο στα τούρκικα) προς την Σμύρνη θα έχεις χαλαρώσει. Στην κεντρική της πλατεία Konac- εκείνη με το πανύψηλο ρολόι στον πύργο- λεωφορεία πηγαινοέρχονται στα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος εντός και εκτός της πόλης. Ίσως προτιμήσεις τα dolmus, (minibus) είναι ελάχιστα πιο ακριβά αλλά τα δρομολόγιά τους είναι πολύ συχνότερα και κρατούν μέχρι τις 2 τα ξημερώματα. Ανάμεσα στα τσιμέντα της βιομηχανικής μεγαλόπουλης μοσχομυρίζουν τα γλυκά και το σαλέπι, οι παστουρμάδες και τα ντονέρ και στο παζάρι του Kemeralti θα βρεις μπαχαρικά και πραμμάτειες που δεν φαντάζεσαι. Αν κουραστείς μπορείς να «κρυφτείς» στο Simorg Café οριεντάλ διακόσμησης και νιώθωντας σαν σουλτάνος να πιεις τσάι με την συνοδεία ενός manti, τοπική σπεσιαλιτέ.
Από το αρχαίο κάστρο του Καντιφέ Καλέ (Kadifekale), την βεράντα της πόλης που χτίστηκε στα χρόνια του Μ. Αλέξανδρου, όλη η πόλη από το Κορδελιό μέχρι τους μουσουλμανικούς μαχαλάδες στα πόδια σου. Τα τραπεζάκια στους καφενέδες στην περιοχή πριν το ηλιοβασίλεμα γίνονται ανάρπαστα, αλλά αν δεν βρεις, μπορείς να βολτάρεις με άμαξα κατά μήκος φαρδιάς λεωφόρου Ataturk Caddesi καταλήγοντας για θαλασσινά μεζεδάκια στην ξύλινη ταράτσα του «Sakız». Τοπ γεύση το καπνιστό χταπόδι και köz patlıcan υπό την συνοδεία live παραδοσιακής μουσικής αν είναι Σαβατοκύριακο. Όχι πολύ μακριά βρίσκεται και το χιώτικο καφενείο «Sakύz Αdasύ» το πρώτο ελληνικό μετά το 1922 που οι ιδιοκτήτες από τη Χίο, σερβίρουν νοστιμότατα «υποβρύχια» και χιώτικη μαστίχα. Η νύχτα πέφτει στο Alsancak οι νυχτόβιοι μαζεύονται στο Cece bar ή στο Ynside ή στα μπαρ του Kordon και της παράκτιας γειτονιάς Kordonboyu.

Καλοκαιρινό τιρκουάζ στις ακτές της Τουρκίας - εικόνα 2

Περί τα 80 χμ από τη Σμύρνη βρίσκεται το Τσεσμέ. Η μετάβαση δεν έχει καμιά δυσκολία, καθώς το συγκοινωνιακό δίκτυο είναι αρτιότατο και πεντακάθαρο, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν επιβιβαστείς στο λεωφορείο σου προσφέρουν νερό και υγρό μαντηλάκι. Μόλις φτάσεις στο Τσεσμέ φυσά ένα αέρας δυτικού ταπεράμεντου και η περατζάδα από πολυτελή ιδιωτικά πλεούμενα που αράζουν κατά μήκος της παραλιακής θα καταλήξει σ ένα από τα προσεγμένα καφέ της κεντρικής πλατείας που (κάνουν θεσπέσιο μπακλαβά και) κοιτούν το Αιγαίο από την άλλη. Η γενικότερη αίσθηση χλιδής που επικρατεί εδώ, μαρτυρά ότι είναι το αγαπημένο της υψηλής τάξης και διαφοροποιεί τις τιμές από τα γραφικά κοντινά ψαροχώρια χωρίς όμως να επισκιάζει την ιστορικότητα της περιοχής που υποστηρίζεται και από ένα γενοβέζικο φρούριο-μουσείο. Τα τοπικά χρώματα βάφουν το Τσεσμέ την Κυριακή στο μεγάλο παζάρι όπου συρρέει ένα multicultural σινάφι και περιεργαζόμενο τις πραμάτειες διασκεδάζει τα παζαρέματα. Προσοχή στις λίρες σας, ακόμα και στα σούπερ μάρκετ: άλλα λέει η απόδειξη άλλα λέει ο ταμίας. Εκείνη την μέρα οι παραλίες στην ακτογραμμή του Τσεσμέ -από τις οργανωμένες πλαζ, όπως η Altinkum Plaji όπου βρίσκουν σκιά οι βορειοευρωπαίοι μέχρι τις ελεύθερες και τα θορυβώδη all-day beach bars όπου διασκεδάζουν Άγγλοι και ντόπιοι μαζί- σχεδόν αδειάζουν. Και είναι ευκαιρία να πας στην Ilica. Με γαλάζια νερά και λευκή αμμουδιά να θυμίζει λίγο την δική μας Ελαφόννησο δεν θα την ξεχάσεις ποτέ.

Καλοκαιρινό τιρκουάζ στις ακτές της Τουρκίας - εικόνα 3

Στον τουριστικό χάρτη έχει μπει για τα καλά το κοντινό Alacati, παλαί ποτέ ελληνικό χωριό, που έχει πάρει την ανιούσα με την εγχώρια ελίτ να έχει μεταφερθεί εκεί. Όσοι ξέρουν, θα αναγνωρίσουν τους Τούρκους σταρ της οθόνης την στιγμή που θα συζητούν σε κάποιο από τα μοντέρνας αισθητικής μπιστρό ή θα βγαίνουν από τις εισόδους των boutique hotels για να σεργιανίσουν στα κοσμοπολίτικα σοκκάκια. Κουζίνα για όλα τα γούστα στο Biz Bize και στο Korfez. Το φιλόδοξο Alacati, με τα παλιά πέτρινα αρχοντικά του είναι το φαβορί της τουρκικής ριβιέρας και με τα πολυτελή γιωτ να αράζουν στην μαρίνα του κάτι μας λέει να ποντάρουμε πριν είναι πολύ αργά. Μέχρι στιγμής, πάντως, υπάρχουν πιάτα και ξενοδοχεία για όλα σχεδόν τα βαλάντια.

Καλοκαιρινό τιρκουάζ στις ακτές της Τουρκίας - εικόνα 4

Για τα μικρασιατικά παράλια υπάρχει βέβαια και η παραθάλασσια προσέγγιση. Η μικρή απόσταση και η θέα από τα νησιά του βορειοναταλικού Αιγαίου σε κάνει να ψάχνεσαι κάθε καλοκαίρι. Κουσάντασι, Αιβαλί, Μπόντρουμ, Τσεσμέ είναι οι πιο προσβάσιμες περιοχές από τα ελληνικά ύδατα και από κάποιες φεύγουν καραβάκια προς αυτές για μονοήμερες οπως από Λέσβο για Αιβαλί.
Στο ταπεινό ψαροχώρι τις Πέμπτες έχει παζάρι με ό,τι μπορείς να φαναταστείς, που πιάνει όλη την αγορά. Στα καφενεία του λιμανιού κομπολόγια, καϊμακλίδικοι, τσιγάρα και τάβλι. Αν και ξενίζει που παντού υπάρχουν εικόνες του Κεμάλ, νιώθεις ότι είσαι στο σπίτι σου, μια και οι ντόπιοι μιλούν ελληνικά. «Μαρία σ΄αγαπώ» και «μπατζανάκο, έλα». Παρά το γεγονός ότι πολλοί φορούν την ημισέληνο στον λαιμό τους, θα σου πιάσουν κουβέντα μιλώντας μέχρι και για την Παναγιά του Σουμελά στην Τραπεζούντα και θα σου δείξουν που θα φας το καλύτερο ιμάμ μπαϊλντί και γιαουρτλού όταν επιστρέψεις από τα σοκάκια στα σοκάκια με τις παλιές σαπωνοποιίες και τα παλιά ελληνικά αρχοντικά σπίτια. Όταν όμως στην παραλία στο Σαριμσακλί θα δεις τις γυναίκες να κολυμπουν με την μαντήλα θα καταλάβεις για τα καλά ότι είσαι στην Τουρκία. Αν αμφιλαντευτείς ανάμεσα σε μια εκδρομή από το Αϊβαλί στην Πέργαμο ή στα Μοσχονήσια, βάλε στο τρίλημμα και την Ασσό, ένα πανέμορφο ψαροχώρι και ρίξε κλήρο. Όλα τους είναι υπέροχα.

Καλοκαιρινό τιρκουάζ στις ακτές της Τουρκίας - εικόνα 5

Όσο πλησιάζει κανείς προς τον νότο, την κυανή ακτή της Τουρκίας όπως συχνά αποκαλείται, θα εκπλαγεί από την ανεπτυγμένη τουριστική βιομηχανία. Κουσάντασι, Αττάλλεια, Bodrum: όλα διαθέτουν αστραφερά resort, γήπεδα του γκολφ, πλάζ, μαρίνες με γιωτ, οριεντάλ ή δυτικού τύπου διασκεδάσεις μέχρι πρωίας. Με «πρωτεύουσα» την Αττάλεια και τα γαλάζια νερά της, όπου exclusive πακέτα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε κεντροευρωπαίους οι επιλογές είναι λίγο – πολύ οι ίδιες. Ένας καλός λόγος να επιλέξεις τον προορισμό σου είναι να τον σκεφτείς σαν ορμητήριο για κοντινές εκδρομές. Μονοήμερες στην Έφεσο και στο Παμμούκαλε με τις «βαμβακένιες» λιμνούλες από ασβεστόλιθο ανήκουν σίγουρα στο πρόγραμμα. Ψηλά στις προτιμήσεις των Σκανδιναβών είναι το Bodrum, η δική μας Αλικανασσός με το διάσημο μαυσωλείο που συγκαταλέγεται στα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου. Πόλος έλξης για τους λάτρεις των καζίνο, η πόλη έχει πλέον να προσφέρει και μια νυχτερινή ζωή αξημέρωτη που όμοιά της δύσκολα θα βρεις στην Τουρκία. Γύρω από τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα δρόμοι με κωδική ονομασία Bar street θυμίζουν Soho στην ακμή του, και βάζουν διλήμματα τύπου: Bar Fora ή bar Deja Vu. Στα must-seen το club Catamaran Disco, που φτιαγμένο από διαφανές υλικό προσφέρει μαγική θεά στον βυθό, σαν να είσαι σε ενυδρείο.
Παρόλα αυτά το τοπικό χρώμα διατηρείται έντονο. Οι ομορφιές της παράδοσης κρύβονται στην εκάστοτε παλιά πόλη (kaleici) με εντυπωσιακότερη αυτή της Αττάλειας καθώς απομεινάρια βυζαντινής αρχιτεκτονικής μαζί με ψηλούς μιναρέδες φτιάχνουν ατμόσφαιρα εποχής. Επίσης, στις τοπικές υπαίθριες αγορές – κορυφαία εκείνη στο Κουσάντασι- ματόχαντρα, παστουρμάδες, φρέσκα σαπούνια και τεοποιεία θα καταλάβει κανείς τι σημαίνει ανατολίτικο παζάρι. Και μπορεί μαζί με τα ταβερνάκια για φρέσκο ψάρι, όπως το αγαπημένο «Kazim Ustra» στο Κουσάντασι- το πακέτο να έχει κρουαζιερόπλοια με επιβάτες που για ένα δίωρο κατακλύζουν τα σοκάκια αγοράζοντας αρμαθιές από πασμίνες αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ντόπιας ζωής. Ακόμα και στο Bodrum, στους πρόποδες του κάστρο του, στα μικρά γραφικά στενάκια ξεπετάγονται που και που κινηματογραφικά χαμάμ και μυρωδιά ψητής μελιτζάνας. Όπως και να έχει τα μικρασιατικά πάραλια θα έχουν πάντα μια ιδιαιτερότητα –στην γεύση, στην γλώσσα, στην ιστορία, στον πολιτισμό- για τον Έλληνα επισκέπτη η οποία -ευτυχώς- τουλάχιστον προς το παρόν δεν φαίνεται να απειλείται.

Διαμονή

Καλοκαιρινό τιρκουάζ στις ακτές της Τουρκίας - εικόνα 6

Alacate
La Capria Suite Hotel: Ενα από τα πιο όμορφα και cosi καταλύμματα. Επιπλωμένα με συλλεκτικά vintage κομμάτια όλα τα δωμάτια είναι ιδαίτερα. Το βράδυ ο χώρος της πισίνας θυμίζει καλαίσθητο μπάρ. Από € 113.
Σμύρνη
Kordon Hotel: Στο Alsancak, στο κέντρο κέντρο της Σμύρνης. Απέχει 100μ. από την παραλία Kordon και εύκολη πρόσβαση από το Εμπορικό Κέντρο Konak Pier. Δωμάτια προσεγμένα με όλες τις ανέσεις. Από € 65.
SN INN Hotel: Βρίσκεται στο Konac, πολύ κοντά στo Kemeralti. Η διακόσμησή του περιλαμβάνει στοιχεία industrial δεμένα με χρώμα και μοντέρνα επίπλωση και το εστιατόριο του προσφέρει θέα σε όλη την Σμύρνη. Από € 80.
Bodrum
Mehmet Ali Aga Mansion Hotel. Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο το πέτρινο αρχοντικό διακοσμημένο με αντίκες και τεχνητές λιμνούλες, η αρχιτεκτονική του κάνει τον επισκέπτη να νιώθει ότι ταξιδεύει στην ιστορία. Από € 200.
Τσεσμέ
Albano Hotel: Στο κέντρο της πόλης και μόλις 10 λεπτά περπάτημα από την ακτή. Τα βράδια μπορεί κανείς να χαλαρώσεις την καταπράσινη ταράτσα του ή γύρω από την πισίνα. Από €48 ευρώ.

Μετάβαση

Με την Pegasus που πετάει από το Ελ.Βενιζέλος για Σμύρνη τρεις φορές την εβδομάδα και Κωνσταντινούπολη καθημερινά. Από €99 μετ’ επιστροφής (flypgs.com)
Εναλλακτικά, με ferry boat από τα νησιά: από την Σάμο στο Κουσάντασι (€ 50) από την Κω και την Ρόδο στην Αλικαρνασσό (€ 56 ), από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί (€ 15), από την Χίο στο Τσεσμέ (€ 50). Οι τιμές είναι μετ’ επιστροφής και πρέπει να έχετε μαζί σας διαβατήριο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.