Τι θα δούμε στο ΕΜΣΤ το διήμερο 29-30/11

Το μουσείο αποχαιρετά τον Νοέμβριο με μια νέα έκθεση, με αφορμή τις εκδηλώσεις προς τιμήν του Ιάννη Ξενάκη.

Viron Erol Vert The Hermit

Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη με μια νέα εικαστική εγκατάσταση και μουσικές εκδηλώσεις ετοιμάζει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στις 29/11. Παράλληλα, την επόμενη, 30/11, το μουσείο φιλοξενεί την Dr. Marta Weiss, Επικεφαλής Επιμελήτρια του Κέντρου Φωτογραφίας στο Victoria and Albert Museum.

Δείτε το πρόγραμμα του διήμερου

Έκθεση: Viron Erol Vert

Viron Erol Vert The Hermit
Viron Erol Vert, The Hermit, 2023 (σχέδιο έργου). Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη

To ΕΜΣΤ παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του εικαστικού καλλιτέχνη Viron Erol Vert στην Ελλάδα, με τίτλο "The Hermit". Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 29 Νοεμβρίου και θα συνοδεύεται με ένα πρόγραμμα ζωντανό μουσικής σε επιμέλεια του KRAMA.

Η επιτόπια εγκατάσταση του Viron Erol Vert, "The Hermit" (2023), δημιουργήθηκε ειδικά για το μουσείο και είναι εμπνευσμένη από το έργο του Ιάννη Ξενάκη. Στόχος της είναι να εξερευνήσει διάφορες πτυχές της πρακτικής του πρωτοποριακού συνθέτη, αρχιτέκτονα και μαθηματικού, καθώς και να αναδείξει την επιρροή που άσκησε στους σύγχρονους δημιουργούς.

Διαβάστε Επίσης

Ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό, διαδραστικό περιβάλλον με αισθητική επηρεασμένη από κλαμπ του Βερολίνου, ο οποίος θα γεμίσει με ήχους που θα συνθέσουν σύγχρονοι πειραματικοί μουσικοί (Έλληνες και διεθνείς). Ο Vert προσκαλεί τους επισκέπτες να βυθιστούν και να απολαύσουν το ηχητικό και οπτικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει.
 
19.30-23.00: Ζωντανή μουσική σε επιμέλεια του KRAMA με: Jeph Vanger, NatCase, Agatha & Kristianna Tsimpi

Το KRAMA είναι μια κολεκτίβα, μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που λειτουργεί ως πλατφόρμα για καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών πρακτικών. Μέσω μιας διεπιστημονικής προσέγγισης, η ομάδα φέρνει κοντά διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας διάλογος που ξεπερνά τα καλλιτεχνικά πεδία και τα γεωγραφικά σύνορα. Στον πυρήνα του KRAMA βρίσκεται η επιθυμία για τη δημιουργία χώρου (υλικού ή άυλου) για σύμπραξη, συνομιλία και πειραματισμό, με απώτερο σκοπό τον σχηματισμό κοινοτήτων που εξερευνούν τα κοινά σημεία αλλά και τη διαφορετικότητά τους στα όρια της mainstream κουλτούρας. 

Το KRAMA δημιουργήθηκε το 2019 και έχει πάρει μορφή ως ετήσιο φεστιβάλ το 2019, 2022 και 2023, φιλοξενώντας 45+ μουσικά σχήματα και 30+ εικαστικούς καλλιτέχνες, σε χώρους όπως το Communitism, το Ρομάντσο και το Θέατρο Εμπρός. Η κολεκτίβα έχει επίσης επιμεληθεί μια έκθεση το 2021 στο KEIV, ενώ η ραδιοφωνική εκπομπή KRAMA Entries φιλοξενείται κάθε μήνα στο Stegi Radio. Η τέταρτη έκδοση του φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2024, ενώ περισσότερες δράσεις του KRAMA θα πραγματοποιηθούν τους ερχόμενους μήνες.

Είσοδος ελεύθερη.

Κύκλος συναυλιών: dissonART ensemble

dissonART ensemble

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει τη συνεργασία της με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζοντας έναν νέο κύκλο συναυλιών στο πλαίσιο της έκθεσης του ΕΜΣΤ για έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα, τον Ιάννη Ξενάκη.
Στις τρεις συναυλίες μικρής διάρκειας, το δραστήριο μουσικό σύνολο dissonArt ensemble με έδρα τη Θεσσαλονίκη, από τους σοβαρότερους "πρεσβευτές" της σύγχρονης μουσικής στον ελλαδικό χώρο, θα ερμηνεύσει τρία εμβληματικά έργα του Ιάννη Ξενάκη σε χώρους του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, στις 14.00, 16.00 και 18.00.

Η πρώτη συναυλία (διάρκειας 15 λεπτών) περιλαμβάνει τα έργα "Κόττος για σόλο βιολοντσέλο" (1977) και "Χάρισμα για κλαρινέτο και βιολοντσέλο" (1971) και θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο του ΕΜΣΤ στις 14.00. Στον ίδιο χώρο, στις 16.00, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συναυλία (διάρκειας 15 λεπτών) όπου θα παρουσιαστούν τα έργα "Ιχώρ για τρίο εγχόρδων" (1978) και "Χάρισμα". Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την τρίτη συναυλία (διάρκειας 20 λεπτών) και τα έργα "Κόττος" και "Ιχώρ" στον 2ο όροφο του ΕΜΣΤ στις 18.00.

Ερμηνεύουν τα μέλη του dissonArt ensemble Αλέξανδρος Σταυρίδης (κλαρινέτο), Θοδωρής Πατσαλίδης (βιολί), Ντέιβιντ Μπόγκοραντ (βιόλα) και Βασίλης Σαΐτης (βιολοντσέλο).

Από τις 14.00 η είσοδος στο μουσείο θα είναι δωρεάν.

Διαβάστε Επίσης

Ομιλία της Dr. Marta Weiss

Marta Weiss

30/11 (7 μ.μ., αίθουσα προβολών, μεσοπάτωμα)

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Επίσκεψης Επιμελητών του Μουσείου (ΕΜΣΤ International Curators Visiting Programme)

Συλλέγοντας και Εκθέτοντας Φωτογραφία στο μουσείο V&A του Λονδίνου

Το μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου ήταν το πρώτο μουσείο στον κόσμο το οποίο το 1850 άρχισε να συλλέγει φωτογραφίες. Σήμερα διαθέτει στη συλλογή του περίπου 800.000 φωτογραφίες και το Κέντρο Φωτογραφίας του είναι ο μεγαλύτερος εκθεσιακός χώρος ο οποίος φιλοξενεί μία δημόσια συλλογή Φωτογραφίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως Επικεφαλής Επιμελήτρια του Κέντρου Φωτογραφίας, η Dr Marta Weiss επέβλεψε τις πρόσφατες επεκτάσεις του εκθεσιακού χώρου ο οποίος παραδόθηκε στο κοινό τον Μάιο του 2023. Στην ομιλία της, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Επίσκεψης Επιμελητών του μουσείου (ΕΜΣΤ International Curators Visiting Programme), θα παρουσιάσει την συλλογή του V&A, και θα μοιραστεί την εμπειρία της ως προς την συλλογή και παρουσίαση Φωτογραφίας στο πλαίσιο ενός μουσείου.

Η Dr. Marta Weiss είναι Eπικεφαλής Επιμελήτρια (Senior Curator) και Επιμελήτρια Φωτογραφίας στο Victoria and Albert Museum (V&A), Λονδίνο από το 2007. Είναι επίσης Eπικεφαλής Επιμελήτρια του V&A Photography Centre (Κέντρο Φωτογραφίας V&A), το οποίο ολοκληρώθηκε το 2023. Το Κέντρο είναι ο μεγαλύτερος χώρος στο Ηνωμένο Βασίλειο αφιερωμένος σε μία φωτογραφική συλλογή, την δημιουργία του οποίου η Weiss επέβλεψε. Με καταγωγή από τη Νέα Υόρκη, σπούδασε ιστορία της τέχνης, με ειδίκευση στη φωτογραφία, στο Χάρβαρντ (BA) και στο Πρίνστον (MA, PhD) και εργάστηκε δύο χρόνια ως συνεργαζόμενη επιμελήτρια στο Τμήμα Φωτογραφίας του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης.
 
Οι πολυάριθμες εκθέσεις στο V&A της Marta Weiss περιλαμβάνουν τις: The Camera Exposed (2016);Staying Power: Photographs of Black British Experience 1950s-1990s (2015); Light from the Middle East: New Photography (2012); and Julia Margaret Cameron (2015), η οποία περιόδευσε σε πέντε διεθνείς χώρους. Ανάμεσα στα βιβλία της περιλαμβάνονται τα: Julia Margaret Cameron: Photographs to electrify you with delight and trembling the world (2015); Autofocus: The Car in Photography (2019); Making It Up: Photographic Fictions (2018); και, με τη Lisa Springer, Julia Margaret Cameron: Arresting Beauty (2023).

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο μουσείο μισή ώρα πριν την εκδήλωση.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Ξενάκης και η Ελλάδα

  • Αφιερώματα

Στον τρίτο όροφο του ΕΜΣΤ βρίσκεται μια νέα παραγωγή σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών και το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ) που ίδρυσε ο ίδιος ο Ιάννης Ξενάκης, και στεγάζεται στο Ωδείο Αθηνών. Η έκθεση διερευνά την ταραγμένη και πολύπλοκη σχέση του Ξενάκη με την πρώτη του πατρίδα, από τα χρόνια στη Γαλλία μετά την καταδίκη του σε θάνατο, έως την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά από 27 χρόνια αυτοεξορίας και την καταξίωσή του. Με πλούσιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και επιστολές, η έκθεση καταγράφει τις πτυχές της πλούσιας μουσικής ζωής στην Ελλάδα τις δεκαετίες του '60 και του '70, τις πρωτοβουλίες που προώθησαν τη μουσική πρωτοπορία και στήριξαν τους σύγχρονους συνθέτες, και φτάνει μέχρι την επιστροφή του Ξενάκη και τη διοργάνωση των μεγάλων του ελληνικών έργων, όπως το Πολύτοπο Μυκηνών.

Ιάννης Ξενάκης: Ηχητικές Οδύσσειες

  • Αφιερώματα

Στο ισόγειο του ΕΜΣΤ παρουσιάζεται η πρώτη ολοκληρωμένη μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα για τον πρωτοπόρο συνθέτη Ιάννη Ξενάκη, θεωρητικό της μουσικής, αρχιτέκτονα, μηχανικό, μαθηματικό και έναν από τους πιο προοδευτικούς και δημιουργικούς στοχαστές του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Κατά τη δεκαετία του 1950, ο Ξενάκης έσπασε τους κώδικες της σύγχρονης μουσικής και δημιούργησε ένα μουσικό είδος απολύτως δικό του. Άμεσα αναγνωρισμένος, αλλά και σε διαρκή κατάσταση επανεφεύρεσης και επανάστασης, ο Ξενάκης συνέθεσε μουσική που είναι ταυτόχρονα μια αναφορά στην Αρχαιότητα, μια ωδή στη φύση και τα στοιχεία της, ένας φόρος τιμής στον μοντερνισμό στο ακρότατο σημείο του, και ένα όραμα για τη χρήση της τεχνολογίας. Το έργο του, ευρύτατα αναγνωρισμένο διεθνώς, δεν έχει μέχρι σήμερα παρουσιαστεί σε βάθος στην Ελλάδα. Ο Ξενάκης πρωτοστάτησε στη χρήση μαθηματικών μοντέλων στη μουσική, παραδείγματος χάρη της θεωρίας των παιγνίων. Υπήρξε –και είναι ακόμη σήμερα– μία από τις κορυφαίες επιρροές διεθνώς στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής μουσικής και της μουσικής σύνθεσης από υπολογιστή. Η έκθεση παρουσιάζει πρωτότυπο υλικό από τα πολλαπλά στρώματα της ακατάβλητης δημιουργικότητας του Ιάννη Ξενάκη: φωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια, απεικονιστικές παρτιτούρες, μακέτες και ανέκδοτο ακουστικό υλικό. Χωρισμένη σε έξι ενότητες, η έκθεση "Ηχητικές Οδύσσειες" επικεντρώνεται στο πιο σημαντικό και αντισυμβατικό κομμάτι του έργου του και ρίχνει φως στην προσωπική του ιστορία, όπως επίσης και στην εικαστική, λογοτεχνική και μουσική παραγωγή του. Ενσωματώνει τον συνθέτη στον καιρό του και στα πολιτικά και πολιτιστικά κινήματα που τον καθόρισαν ως καλλιτέχνη. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σχεδιασμένο από την Εύα Μανιδάκη και τον Θανάση Δεμίρη (Flux Office), o επισκέπτης καλείται να βυθιστεί στην πολυτάραχη προσωπική ιστορία του Ιάννη Ξενάκη, να ανακαλύψει το εύρος του έργου του και των ενδιαφερόντων του και να ταξιδέψει στο μοναδικό και πολυδιάστατο σύμπαν του.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Σπίτι των Αλαγιωτών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ο χώρος πολιτισμού ALAYA ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.