Τα ελληνικά μουσεία υποδέχονται την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Μουσείο Ακρόπολης Πανσέληνος 2022 © Πάρις Ταβιτιάν

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος εκδηλώσεις για την πολυαναμενόμενη Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, την Παρασκευή 12 του μηνός. Η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού φέρει το όνομα "Φεγγάρι του Οξύρρυγχου", ένα είδος ψαριού που οι Αβοριγίνες της Αυστραλίας ψάρευαν κάθε χρόνο αυτή την εποχή στις Μεγάλες Λίμνες.

105 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικές περιοχές της χώρας, μουσεία και χώροι τέχνης καλωσορίζουν με ελεύθερη είσοδο το κοινό να θαυμάσει το φως της πανσελήνου μέσα από μουσικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν όχι μόνο τη μέρα του φαινομένου, αλλά και στις 11, 13,19, 20 και 27 Αυγούστου. Δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί δωρεάν για τους επισκέπτες.

Διαβάστε Επίσης

Στο πρόγραμμα, που υλοποιείται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, περιλαμβάνονται ως επί το πλείστον συναυλίες, όπως η μουσική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Ακρόπολης, όπου η Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας θα ερμηνεύσει ελληνικά τραγούδια για το φεγγάρι, μουσική από αγαπημένες ταινίες αλλά και γνωστά ξένα κομμάτια. Ωστόσο, οι εκδηλώσεις περιέχουν και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, κινηματογραφικές προβολές, ξεναγήσεις καθώς και αστροπαρατήρηση.

Διαβάστε Επίσης

Και με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και του αποτυπώματός του στη συλλογική μνήμη αλλά και την ιστορία. Θεματική της γενικής αφίσας των εκδηλώσεων είναι μια φωτογραφία του Boissonnas από το 1919, με τίτλο "Η Αχειροποίητος ως καταυλισμός Ελλήνων προσφύγων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία". Τα προσφυγόπουλα που απαθανατίστηκαν στη λήψη, βρέθηκαν στον τόπο μετά από καταστροφές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά η διαχρονικότητα της εικόνας όσον αφορά το ζήτημα του ξεριζωμού, την καθιστά ιδανική για την τίμηση των ξεριζωμένων Μικρασιατών.

Αφίσα Πανσέληνος Αυγούστου 2022

Την πανσέληνο υποδέχεται και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις 12/8, με ελεύθερη είσοδο από τις 8 έως τις 11.30 μ.μ. Το μουσείο θα ξεναγήσει τους επισκέπτες σε επιλεγμένα εκθέματα από τις μόνιμες συλλογές αλλά και τις περιοδικές του εκθέσεις, όπως εκείνη του αείμνηστου Γιώργου Λαζόγκα, καλώντας τους να ανακαλύψουν τα μυστικά της αρχαιότητας.

Διαβάστε Επίσης

Αναλυτικά το πρόγραμμα ξεναγήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Δρ Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτη, Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Επιστροφή στην πατρίδα. Ιστορίες επαναπατρισμού αρχαιοτήτων (Αίθ. 13), ώρες έναρξης αφηγήσεων: 8.30 μ.μ. και 9.30 μ.μ.

Δρ Μανόλης Πετράκης, Αρχαιολόγος: Μια νύχτα στην Ελευσίνα (Αιθ. 15). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 8.30 μ.μ. και 9.30 μ.μ.

Δρ Δέσποινα Ιγνατιάδου, Προϊσταμένη Τμήματος Συλλογής Έργων Γλυπτικής: Άρτεμις. Από την παρθένα κυνηγό των Ελλήνων μέχρι την Εφεσία θεά της Ιωνίας (Αίθ. 21). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 8.30 μ.μ. και 9.30 μ.μ.

Δρ Βάντα Παπαευθυμίου, Επιμελήτρια Τμήματος Συλλογής Έργων Γλυπτικής: Πάνας, ο θεός των βουνών και των κοπαδιών (Αίθ. 34). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 8.30 μ.μ. και 9.30 μ.μ.

Άννα Ιακωβίδου, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος και Λάμπρος Μπερούκας, Μηχανικός Η/Υ: Τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων (Αιθ. 38), Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 8.30 μ.μ. και 9.30 μ.μ.

Δρ Δήμητρα Κρίγκα, Αρχαιολόγος: Η πόλη στη σκιά του ηφαιστείου. Ακρωτήρι Σαντορίνης (Αίθ. 48). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 8.30 μ.μ. και 9.30 μ.μ.

Δρ Γεώργιος Καββαδίας, Προϊστάμενος του Τμήματος Συλλογών Αγγείων, Έργων Μεταλλοτεχνίας και Μικροτεχνίας: Νυχτερινές ιστορίες πολέμου (Αίθ. 55). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 8.30 μ.μ. και 9.30 μ.μ.

Δρ Κωνσταντίνος Πασχαλίδης, Επιμελητής Τμήματος Συλλογών Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων: Ιστορικός περίπατος γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Άγνωστα περιστατικά και εμβληματικές στιγμές της Ιστορίας. Σημείο συνάντησης στην μαρμάρινη σκάλα της πρόσοψης του Μουσείου. Ώρα έναρξης: 9 μ.μ.

Δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων σε όλη την επικράτεια

Περισσότερες πληροφορίες

Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα

  • Εικαστικά

Ένας διάλογος μεταξύ πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης τέχνης αναπτύσσεται χάρη στα έργα του εικαστικού και ομότιμου καθηγητή της ΑΣΚΤ, Γιώργου Λαζόγκα. Οι συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου επικοινωνούν με το παρόν, καθώς οι δημιουργίες του καλλιτέχνη είναι μεν, μοντέρνες, έχουν δε, άμεση οπτική σύνδεση με αρχαία κειμήλια. Η ιστορία εκσυγχρονίζεται, καλώντας μας σε διαρκή αναστοχασμό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"ΜΗΤ(Ε)ΡΑ": Η Χριστίνα Στεφανίδου παρουσιάζει το αιώνιο δίπολο πόθου-μίσους

Η μικρή φόρμα διηγημάτων της Χριστίνας Στεφανίδου είναι ζωντανή, λυρική, πυκνή, κινηματογραφική και οι περισσότερες ιστορίες της εμπνευσμένες και βασισμένες σε αληθινά γεγονότα και πρόσωπα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/06/2024

Δωρέαν ξεναγήσεις στην έκθεση "Before and after science" του ΝΕΟΝ

Τις ξεναγήσεις συντονίζουν η εικαστικός Ίρις Τουλιάτου και η επιμελήτρια Γαλήνη Νόττι.

Ο θρυλικός φωτογράφος Martin Parr έρχεται στην Αθήνα

Ο παγκοσμίου φήμης φωτογράφος έρχεται στην πόλη μας με αφορμή μια νέα συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

Μία έκθεση εμπνευσμένη από τους πολιτισμούς του παρελθόντος εγκαινιάζεται στον Πειραιά

Η καλλιτέχνιδα Αφροδίτη Παπαδημητρίου δημιούργησε ένα πρότζεκτ μέσα από την ανάγκη της να εξερευνήσει περαιτέρων την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τους αρχαίους πολιτισμούς.

ΕΜΣΤ: Τι κρατάμε από το 4ο μέρος του αφιερώματος "Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;"

Ευχάριστες εκπλήξεις αλλά και πιο αδύναμες στιγμές στο τελευταίο μέρος του εκθεσιακού κύκλου αφιερωμένου στις γυναίκες, από το οποίο πήραμε μια γεύση λίγο πριν τα αποψινά εγκαίνια.

"Όταν η Τέχνη ενοχλεί": Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στην ελευθερία της έκφρασης

Συζητήσεις, προβολή ντοκιμαντέρ και stand-up comedy με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας.

"On an island": Μια ανατρεπτική έκθεση του Κωστή Σταφυλάκη στη Λέσβο

Η έκθεση περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, γλυπτά, βίντεο και περφόρμανς.