Ο τέλειος καφές θέλει το τέλειο νερό του

a

Ποικιλίες, γεύση, καβούρδισμα, τρόποι παρασκευής, είναι τόσο πολλοί οι παράγοντες στην αναζήτηση του τέλειου καφέ. Τι συμβαίνει όμως με το νερό; Άραγε μπορούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού να συμβάλουν στη γεύση του καφέ μας; 

"Quality coffee needs a quality water” εξηγεί συνοπτικά ο Βαλάντης Λαμπριανίδης, ιδιοκτήτης της εταιρίας καφέ "VALENIO", ειδικός σύμβουλος καφέ και εξειδικευμένος εκπαιδευτής barista, κάτοχος πολλαπλών πιστοποιήσεων, καθώς και πιστοποιημένος κριτής για τα παγκόσμια πρωταθλήματα καφέ. Έχοντας μια τεράστια εμπειρία στον χώρο και βάζοντας σε κάθετι που κάνει την δική του πινελιά, μας εξηγεί πως θα κάνουμε έναν καλό καφέ στο σπίτι. Πριν ξεκινήσουμε όμως αυτή την όμορφη "δημιουργία", ας μάθουμε πρώτα λίγα πράγματα για την σωστή παρασκευή καφέ.

Σύμφωνα με τον Βαλάντη, "Το πρώτο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι ένα ποιοτικό νερό γιατί το 98,5% του καφέ μας αποτελείται από νερό". Ο Βαλάντης, με άπειρες γευσιγνωσίες καφέ στο ενεργητικό του, συνεχίζει λέγοντας ότι "υπάρχουν 4 βασικές μέθοδοι παρασκευής καφέ: ο φίλτρου, ο espresso, ο καφές στο μπρίκι, γνωστός σε όλους μας ως ελληνικός και ο στιγμιαίος. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε σε όλες αυτές τις μεθόδους είναι το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε. Πρέπει να ελέγξουμε εάν έχει την ιδανική αναλογία σε μέταλλα, εάν έχει το κατάλληλο Ph, χωρίς δηλαδή να έχει χλώριο, με διαύγεια (χωρίς θολερότητα) και τέλος ισορροπημένο επίπεδο των ποσοστών νατρίου. Καταλήγοντας, το ιδανικό νερό για τον Βαλάντη Λαμπριανίδη, όχι μόνο όσον αφορά την σωστή δημιουργία καφέ αλλά και για την υγεία, είναι το AQUA CARPATICA. Το συγκεκριμένο νερό έχει σχεδόν μηδενικά νιτρικά, τα οποία γνωρίζουμε όλοι πως είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο. 

AQUA CARPATICA

Ο ίδιος μας εξηγεί αναλυτικά "Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για τις παραπάνω μεθόδους εκχύλισης καφέ και για αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στο trend της εποχής μας, το cold brew και το πως μπορούμε να το παρασκευάσουμε στο σπίτι", αναφέρει ο Βαλάντης Λαμπριανίδης. " Υπάρχουν 3 διαφορετικές κατηγορίες Cold Brew: 1. Immersion 2. Cold Drip 3. Nitro Cold Brew. Αυτή που είναι πιο εύκολο να παρασκευαστεί στο σπίτι είναι η κατηγορία immersion. Στην ουσία είναι η μέθοδος κατά την οποία όλη η ποσότητα του καφέ έρχεται σε επαφή με όλη την ποσότητα του νερού στον ίδιο χρόνο και στην ίδια θερμοκρασία – π.χ., μέσα σε μια γαλλική πρέσα (french press) ή ένα "Toddy" cold brew coffee maker ή ακόμη και σε μια κανάτα που θα την καλύψετε μετά για να μπει στο ψυγείο. Ξεκινώντας τη διαδικασία προσθέτουμε την κατάλληλη αναλογία καφέ (120γρ-150γρ καφέ ανά 1lt νερό), ανακατεύουμε ελαφριά, το κλείνουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε από 12 εως 20 ώρες στο ψυγείο , ανάλογα με την ένταση της γεύσης που επιθυμούμε να πετύχουμε.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και βγάλουμε το cold brew από το ψυγείο μας, θα πρέπει να το φιλτράρουμε για να ξεχωρίσουμε το υγρό στοιχείο από το ίζημα του καφέ. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με ένα χάρτινο φίλτρο ή ακόμη και με ένα υφασματινο και μετά διατηρούμε τον καφέ στο ψυγείο, σε κλειστό μπουκάλι για να μην επηρεάζετε και από τυχόν οσμές.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε στην παραγωγή Cold Brew, όπως προανέφερα, είναι  το ποιοτικό νερό (εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο), χωρίς οσμές, χλωρίωση και ουσίες, που μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση του καφέ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νερό παραμένει σε επαφή με τον καφέ 12 έως 20 ώρες ανάλογα με την ποικιλία και τα γευστικά χαρακτηριστικά που επιθυμούμε στο τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε καφέδες με σκούρα καβουρδίσματα γιατί το νερό θα παραμείνει πολύ ώρα σε επαφή με τον καφέ, με αποτέλεσμα να βγάλει κάποια ανεπιθύμητα πικρά στοιχεία.

AQUA Carpatica

Μπορούμε να διαλέξουμε ό,τι ποικιλία καφέ θέλουμε. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το καβούρδισμα. Θέλουμε συνήθως καβούρδισμα για καφέ φίλτρου. Επίσης, για καλύτερο αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα επιλέγουμε μονοποικιλιακούς καφέδες ή τουλάχιστον single origin, οι οποίοι θα μας δώσουν μια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα στο ρόφημα μας. Έτσι, στο cold brew οι οξύτητες γίνονται πιο εκλεπτυσμένες και κυριαρχούν τα γλυκά, σοκολατένια χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την άλεση, απαιτείται η πιο χοντρή, αυτή που είναι πιο κοντά στη γαλλική πρέσα.

Εφόσον έχουμε τελειώσει με τη διαδικασία παρασκευής cold brew, θα ήθελα να σας επισημάνω κάποια extra tips για το νερό. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί αρκετές φορές αλλοιώνεται η γεύση του καφέ; Το νερό με το οποίο παρασκευάζουμε τον καφέ μας, πρέπει να είναι καθαρό και φρέσκο από άποψη γεύσης, οσμής και εμφάνισης, υψηλής ποιότητας και επιπλέον δεν πρέπει να περιέχει χλώριο, χλωραμίνη και υποχλωριώδη.

Λοιπόν, τι υπάρχει στο νερό που επηρεάζει τη γεύση ή την ποιότητα του καφέ;
• ουσίες από το έδαφος, για παράδειγμα ορυκτά και άλλες οργανικές ουσίες
• ουσίες από την επεξεργασία του νερού, για παράδειγμα χλώριο το οποίο προστίθεται στους κύριους σωλήνες νερού για τη διατήρηση των μικροβιολογικών προτύπων ποιότητας
• ουσίες από το σύστημα ύδρευσης, για παράδειγμα χαλκός και σίδηρος
• υπολείμματα ρύπανσης
• μικρόβια – επικίνδυνα, αλλά και μη.

AQUA CARPATICA

Εάν δεν έχουμε ένα ποιοτικό νερό, είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να εκχυλίσουμε έναν ποιοτικό καφέ. Γιατί όπως λέμε και εμείς, ο τέλειος καφές, θέλει το τέλειο νερό του!  Τέλος, μην ξεχαστείτε και παρότι μου έχετε βάλε το τέλειο νερό ΑQUA CARPATICA στο Cold Brew, μετά μου προσθέσετε παγάκια από νερό βρύσης ή κάποιο άλλο νερό. Σας έφαγα"!

Ποιοτικό νερό: το μυστικό του τέλειου καφέ

Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε εύκολα πως πρόκειται για ένα νερό άρρηκτα συνδεδεμένο με την αγνότητα και αυτό μεταφράζεται και στην γεύση που αποδίδει στον καφέ. Ένας θεματοφύλακας των ιδιαίτερων premium νερών δεν είναι άλλο από το AQUA Carpatica. Κρυστάλλινο, με υπέροχη γεύση και χωρίς νιτρικά, συγκεντρώνεται υπεύθυνα από τις υπόγειες προστατευμένες πηγές για να διατηρήσει φυσικά την ιδανική του περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία, το ισορροπημένο pH και την απαράμιλλη καθαρή γεύση του, κάτι που το καθιστά το ιδανικό νερό για να εκχυλίσουμε έναν ποιοτικό καφέ. 

Είναι επίσης ιδανικό για όσους φροντίζουν την υγεία τους, για ευπαθείς ομάδες και για όλους όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Μάλιστα, τo AQUA Carpatica αναβλύζει από τις πιο αγνές πηγές του κόσμου που βρίσκονται στα Καρπάθια όρη, εκεί που τα παρθένα δάση δημιουργούν ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό. Εκτός από αδιαμφισβήτητα ποιοτικό είναι και πολυβραβευμένο καθώς η μοναδική και ιδανική ποιότητα του αναγνωρίστηκε όπου έχει ήδη παρουσιαστεί, με αποτέλεσμα στην διάρκεια αυτών των 12 ετών να έχει λάβει 88 Διεθνή Βραβεία και διακρίσεις κυρίως για τη γεύση του και την ποιότητά του! Πρόσφατα, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica εντυπωσίασε ομάδες γονέων αποσπώντας 3 χρυσά βραβεία στα Loved By Parents awards ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα προγράμματα βραβείων γονικής μέριμνας παγκοσμίως. Κάθε προϊόν δοκιμάζεται από τους γονείς και ψηφίζεται από τους γονείς.

AQUA CARPATICA

Αν λοιπόν θέλετε να ανακαλύψετε ακόμη περισσότερα για την αξία του νερού στη δημιουργία του καφέ δώστε ταντεβού στο Athens Coffee Festival 2023. Η μεγάλη γιορτή του καφέ έρχεται για 7η φορά στην Αθήνα από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2023 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το ΑQUA Carpatica, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από ένα τέτοιο φεστιβάλ όπου θα φιλοξενήσει επαγγελματίες του κλάδου του καφέ και διάσημους baristas. Στο περίπτερο του AQUA Carpatica εκτός από γευστική δοκιμή, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τα πάντα γύρω από το AQUA Carpatica και για το πως αναδεικνεύει γευστικά κάθε τύπο καφέ.

Περισσότερα στο www.aquacarpatica.gr,  @aquacarpatica.gr 


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όσα θα δούμε στην Τεχνόπολη τον Μάιο

Athens Music Week, συναυλίες, εκθέσεις, δράσεις για παιδιά και το 23o Athens Jazz είναι μερικά απ' όσα περιλαμβάνει το πλούσιο πρόγραμμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Η ομάδα CoHab μάς καλεί στον συνεργατικό διαγωνισμό νέων για την συνεταιριστική κατοικία στην Ελλάδα

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για τη μετατροπή κενών κτιρίων σε διαφορετικούς τύπους σεναρίων συνεταιριστικής στέγασης σύμφωνα με τις τοπικές και κοινοτικές ανάγκες.

Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται τον Μάιο στο Athens Book Space

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που περιμένουν τους επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας.

Προθεσμία μέχρι τις 10 Μαΐου για τον διαγωνισμό "Πρασινίζουμε το Γκρίζο"

Οι κάτοικοι καλούνται να μεταμορφώσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, τις αυλές και άλλους ανοιχτούς χώρους σε πράσινες γωνιές, να τις φωτογραφίσουν και να τις μοιραστούν στην ιστοσελίδα organizationearth.org.

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για παιδιά με μεσογειακή αναιμία

Παράλληλα, ξεκινάει ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με θέμα το άγχος και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συναντούν οι άνθρωποι στη διαχείριση της καθημερινότητας τους.

Πολ Όστερ: Ο καπνός εξαφανίζεται

Ο συγγραφέας Πολ Όστερ έφυγε από τη ζωή την τελευταία μέρα του Απρίλη. Ήταν εβδομήντα επτά χρονών.

London Wine Fair 2024: To ελληνικό κρασί σε μία από τις μεγαλύτερες οινικές εκθέσεις

Ετικέτες της χώρας μας θα δώσουν το παρών σε ένα από τα σημαντικότερα οινικά event του πλανήτη.