Λουλουδιασμένη Πρωτομαγιά

Η πόλη «πιάνει» τον Μάη με λουλούδια κι εκδηλώσεις, στην Αθήνα, στη Νέα Σμύρνη, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην Κηφισιά, στο Ψυχικό.

Λουλουδιασμένη Πρωτομαγιά

Βγαίνουν τα λουλούδια σε… πορεία; Την Πρωτομαγιά είναι παράδοση στην Κηφισιά, στο πλαίσιο της Ανθοκομικής Έκθεσης, αυτοκίνητα-αντίκες να σεργιανίζουν στην πόλη ανθοστολισμένα!

Ανοιξιάτικη όμως θα είναι η Παρασκευή 1/5 και στην πλατεία Αμερικής. Εδώ, στην πάλαι ποτέ Πλατεία Ανθεστηρίων, ο δήμος Αθηναίων καλεί τα πιτσιρίκια να φτιάξουν μαγιάτικα στεφάνια και όλους ν’ ακούσουμε τραγούδια του Μάη και της άνοιξης. Στην ίδια περιοχή, μια ημέρα νωρίτερα (30/4), μας έρχεται λουλουδιασμένο κάλεσμα και από την Ένωση Πολιτών της Πλατείας Καλλιγά. Επιδιώκοντας να ζωντανέψουν την αύρα παλιότερων καιρών, όταν οι Αθηναίοι «έπιαναν» στον Μάη στα Πατήσια με μαγιάτικα στεφάνια αγορασμένα από τους πάγκους που στήνονταν στην οδό Πατησίων ή αυτοσχέδια και γλέντια με χορό και φαγητό, οργανώνουν για δεύτερη χρονιά μια ολοήμερη γιορτή για μικρούς και μεγάλους. Από το πρωί (10 π.μ.-1 μ.μ.) τα πιτσιρίκια θα μπορούν να φτιάξουν εδώ μαγιάτικα στεφάνια, να ζωγραφίσουν, να φτιάξουν χειροτεχνίες, να μεταμορφωθούν με face painting, να παίξουν, να χορέψουν και να τραγουδήσουν, ενώ το απόγευμα (5-6.30 μ.μ.) ξυλοπόδαροι, κλόουν και ακροβάτες της Circus Dayz θα τα περιμένουν για να τους φανερώσουν τα μυστικά τους. Η γιορτή θα κλείσει μουσικά με τραγούδια από όλο τον κόσμο για την άνοιξη, από την παιδική διαπολιτισμική χορωδία Polyphonica Voices (στις 6.30 μ.μ.), νησιώτικα (στις 7 μ.μ.) και ρεμπέτικα από τους Rebetiko Enfant Gate (στις 8 μ.μ.).

Γιορτή Πρωτομαγιάς διοργανώνει στις 30/4 (7.30-11 μ.μ.) και ο δήμος Ψυχικού στο τοπικό άλσος με συναυλία του Γιάννη Σαββιδάκη, σουβλάκια και γλυκίσματα. Θα μοιραστούν μάλιστα γλαστράκια με μυρωδικά φυτά, ενώ τα πιτσιρίκια μπορούν να ζωγραφίσουν το δικό τους μαγιάτικο στεφάνι στο σχετικό εργαστήρι. Κλασικά είναι βέβαια τα ραντεβού τέτοιες μέρες και στη Νέα Φιλαδέλφεια (όπου διοργανώνεται το καθιερωμένο πανηγύρι στη λεωφόρο Δεκελείας και συναυλίες γνωστών ερμηνευτών στην κεντρική πλατεία) και στη Νέα Σμύρνη (στην κεντρική πλατεία λειτουργούν εκθέσεις εικαστικών, βιβλίου και παραδοσιακών προϊόντων από τοπικούς συλλόγους, ενώ στις 2/5 θα φιλοξενηθεί η πολυσυζητημένη συναυλία του «Άξιον εστί» με τον Σάκη Ρουβά). Για λουλουδιασμένες προμήθειες πάντως, μην ξεχνάτε, ανθοκομική έκθεση λειτουργεί έως τις 3/5 και στην πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα.

Λουλουδιασμένη Πρωτομαγιά - εικόνα 1

Περισσότερες πληροφορίες

Πρωτομαγιά στην Αθήνα

  • Εκδηλώσεις

Το ξέρατε ότι η Πλατεία Αμερικής λεγόταν αρχικά ανεπίσημα και Πλατεία Ανθεστηρίων; Εδώ γιορτάζει ο δήμος την Πρωτομαγιά. Στις 11 π.μ. τα παιδιά θα κατασκευάσουν μαγιάτικα στεφάνια, ενώ στις 8 μ.μ. οι Φ. Νικολάου, Κλ. Δενάρδου και Ν. Καραγιάννη ερμηνεύουν «Τραγούδια του Μάη και της άνοιξης»

Γιορτή Πρωτομαγιάς στο Ψυχικό

  • Εκδηλώσεις

Ο Γ. Σαββιδάκης θα ερμηνεύσει δικά του τραγούδια και αγαπημένες ξένες επιτυχίες, ενώ τα πιτσιρίκια θα έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν το δικό τους μαγιάτικο στεφάνι. Θα μοιραστούν γλαστράκια με μυρωδικά φυτά. Στο χώρο θα μπορείτε να βρείτε γλυκά, και όχι μόνο, εδέσματα

61η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς

  • Εκδηλώσεις

Το καθιερωμένο λουλουδιασμένο ραντεβού είναι αφιερωμένο φέτος στην ευζωία και φιλοξενεί χιλιάδες είδη φυτών και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (ομιλίες, συναυλίες, θέατρο, μαγειρέματα)

Ανοιξιάτικη ανθοκομική έκθεση στην Αθήνα

  • Εκδηλώσεις

Φυτά από Έλληνες παραγωγούς σε προσιτές τιμές. Στο χώρο λειτουργεί περίπτερο αστικής πανίδας με στόχο την ευαισθητοποίηση στην υιοθεσία αδέσποτων ζώων

Πρωτομαγιά 2015 στη Νέα Σμύρνη

  • Εκδηλώσεις

Στην κεντρική πλατεία θα βρείτε έκθεση βιβλίου, παραδοσιακών προϊόντων από τοπικούς συλλόγους και φωτογραφικό υλικό από την ιστορία της εργατικής πρωτομαγιάς («Από τον Καλλέργη στη Μεταπολίτευση»). Καθημερινά, στις 6-10 μ.μ., o street artist Simple G θα δημιουργεί ένα γκράφιτι στον εξωτερικό χώρο του πολυχώρου Γαλαξίας. Το Σάβ. 2/5, στις 9 μ.μ., συναυλία του «Άξιον εστί» των Μ. Θεοδωράκη και Οδ. Ελύτη, με τον Σ. Ρουβά και την Οrchestra Mobile. Διευθύνει ο Θ. Ορφανίδης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Η ομάδα CoHab μάς καλεί στον συνεργατικό διαγωνισμό νέων για την συνεταιριστική κατοικία στην Ελλάδα

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για τη μετατροπή κενών κτιρίων σε διαφορετικούς τύπους σεναρίων συνεταιριστικής στέγασης σύμφωνα με τις τοπικές και κοινοτικές ανάγκες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται τον Μάιο στο Athens Book Space

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που περιμένουν τους επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας.

Προθεσμία μέχρι τις 10 Μαΐου για τον διαγωνισμό "Πρασινίζουμε το Γκρίζο"

Οι κάτοικοι καλούνται να μεταμορφώσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, τις αυλές και άλλους ανοιχτούς χώρους σε πράσινες γωνιές, να τις φωτογραφίσουν και να τις μοιραστούν στην ιστοσελίδα organizationearth.org.

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για παιδιά με μεσογειακή αναιμία

Παράλληλα, ξεκινάει ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με θέμα το άγχος και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συναντούν οι άνθρωποι στη διαχείριση της καθημερινότητας τους.

Πολ Όστερ: Ο καπνός εξαφανίζεται

Ο συγγραφέας Πολ Όστερ έφυγε από τη ζωή την τελευταία μέρα του Απρίλη. Ήταν εβδομήντα επτά χρονών.

London Wine Fair 2024: To ελληνικό κρασί σε μία από τις μεγαλύτερες οινικές εκθέσεις

Ετικέτες της χώρας μας θα δώσουν το παρών σε ένα από τα σημαντικότερα οινικά event του πλανήτη.

Το πρώτο σημαντικό βήμα για τον σχεδιασμό αξιοποίησης της ΟΧΕ από τον Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων θα αξιοποιήσει το ποσό των 101 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν περισσότερα από 40 σημαντικά έργα και δράσεις τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης.