«3D Printing»: Το μέλλον είναι ήδη εδώ!

Εμφυτεύσιμα κύτταρα, σπίτια στο Φεγγάρι, σοκολατάκια, όπλα... Πώς θα είναι η εποχή όπου ο καθένας θα μπορεί να εκτυπώσει τα πάντα; Η Μελίτα Σκαμνάκη, συνιδρύτρια των Double Decker που επιμελούνται την έκθεση «3D Printing» στη Στέγη μας μυεί στον θαυμαστό κόσμο της τρισδιάστατης εκτύπωσης. 

«3D Printing»: Το μέλλον είναι ήδη εδώ!

Εμφυτεύσιμα κύτταρα, σπίτια στο Φεγγάρι, σοκολατάκια, ρούχα, όπλα... Πώς θα είναι μια εποχή όπου ο καθένας θα μπορεί να εκτυπώσει τα πάντα; Όσο κι αν πολλοί δεν το γνωρίζουν, η εποχή αυτή έχει σχεδόν φτάσει και η διεθνώς πρωτότυπη έκθεση «3D Printing», που οργανώνει η Στέγη, μας μυεί από τις 15/12 σε έναν εκπληκτικό όσο και αμφιλεγόμενο τρισδιάστατο κόσμο. Η Μελίτα Σκαμνάκη, συνιδρύτρια των Double Decker που επιμελούνται την έκθεση, μας μιλά σχετικά.

«3D Printing»: Το μέλλον είναι ήδη εδώ! - εικόνα 1

Τι ακριβώς είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση;
Είναι μια νέα τεχνολογία που σου επιτρέπει να τυπώνεις κάτι ακριβώς όπως απεικονίζεται στον υπολογιστή με οποιοδήποτε υλικό μέσω της τεχνικής της επίστρωσης. Μέχρι πριν από 5 χρόνια μπορούσες να τυπώσεις μόνο με μια συγκεκριμένη πλαστική ουσία, πλέον όμως –όπως θα δείτε και στην έκθεση– βάζεις σκόνη σοκολάτας και τυπώνεις σοκολατάκια­, και μάλιστα νόστιμα! Στο κορυφαίο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners δουλεύουν αυτήν την εποχή πάνω στο πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια σεληνιακή βάση κατασκευασμένη από εκτυπωμένο σεληνιακό βράχο, ενώ οι καλλιτέχνες πειραματίζονται ­τυπώνοντας μέχρι κι έργα από στάχτες νεκρών!

Πότε έγινε η πρώτη ψηφιακή εκτύπωση;

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο 75χρονος πλέον­ Chuck Hull κατάφερε κατοχυρώσει την πατέντα της λεγόμενης στερεολιθογραφίας και να φτιάξει τον πρώτο εκτυπωτή ιδρύοντας τη 3D Systems. Αν σκεφτείς όμως ότι τα πρώτα τρισδιάστατα εκτυπωμένα κύτταρα ουροδόχου κύστης εμφυτεύτηκαν επιτυχημένα το 1999 και το 2004 εκτυπώθηκε το πρώτο αντικείμενο ντιζάιν (η καρέκλα του Studio Dirk Vander Kooij με χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού που θα δείτε στην έκθεση), αντιλαμβάνεσαι ότι οι ­εξελίξεις τρέχουν καθημερινά.

Πρακτικά ποιοι τη χρησιμο­ποιούν; Πόσο κοστίζει;
Υπάρχουν ήδη ψηφιακοί εκτυπωτές ευρείας κυκλοφορίας που τους χρησιμοποιούν π.χ. οι αρχιτέκτονες για να τυπώνουν μακέτες, ενώ ειδικά μηχανήματα χρησιμοποιούνται για πιο απαιτητικούς τομείς όπως η επιστήμη. Ειδικά στην ιατρική, πέρα από τη δημιουργία τεχνητών μελών και οργάνων, ανοίγονται τεράστιες δυνατότητες στο κομμάτι της έρευνας. Πρώτοι φορά ντιζάινερ παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην επιστήμη. Στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα εκτεθεί μια τρισδιάστατα εκτυπωμένη­ καρδιά, που έχει βοηθήσει στην υλοποίηση λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων.

«3D Printing»: Το μέλλον είναι ήδη εδώ! - εικόνα 2

Πώς αλλάζει τη ζωή μας;
Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους – και το πιο ενδιαφέρον είναι πόσο γρήγορα αλλάζουν τα δεδομένα, ακόμη κι ενόσω σχεδιάζουμε την έκθεση. Ζούμε ιστορικές στιγμές. Από τα πρώτα παπούτσια που τυπώθηκαν το 2010 και ήταν περισσότερο ένα γλυπτό, αφού δεν μπορούσαν να φορεθούν, φτάσαμε μόλις σε 4 χρόνια να τυπώνει η Nike σόλες σε 3D. Πριν από λίγα χρόνια για την αρχιτεκτονική χρειαζόταν ο εκτυπωτής να είναι μεγαλύτερος από αυτό που πρόκειται να τυπώσει, ενώ πλέον μπορεί να τυπώνει κάποιος 3D κομμάτια ενός σπιτιού. Το 2010 για μια 3D τσάντα χρειάζονταν 48 ώρες και τυπωνόταν σε δύο τμήματα, ενώ τώρα είναι έτοιμη σε δύο ώρες κι ενιαία.
Παράλληλα το ντζάιν γίνεται πολύ πιο συμμετοχικό. Ήδη υπάρχουν σχεδιαστές που ξεκλειδώνουν το λογισμικό ενός προϊόντος επιτρέποντάς σου να συμμετάσχεις διαλέγοντας χρώματα, σχήματα και υλικά. Αυτά που σήμερα μας φαίνονται ανατροπή σε λίγα χρόνια θα ακούγονται αστεία. Από την άλλη, αν σκεφτείς ότι το 2013 εκτυπώθηκε το πρώτο πιστόλι, ολόκληρο μαζί με πραγματικές σφαίρες, τίθεται το ερώτημα πού αρχίζει και πού σταματάει η χρήση του μέσου.

«3D Printing»: Το μέλλον είναι ήδη εδώ! - εικόνα 3

Τι θα δούμε στην έκθεση;
Θα παρουσιαστούν πάνω από 100 απροσδόκητα εκτυπωμένα αντικείμενα, ευφυή μηχανήματα και βίντεο. Όποιος, πάλι, θέλει να δημιουργήσει το δικό του αντικείμενο, θα έχει πολλές ευκαιρίες να το κάνει σε μια σειρά από εργαστήρια, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το «Γίνε το δικό σου σουβενίρ» της βαρκελωνέζικης ομάδας BlabBlabLab, όπου οι επισκέπτες μπορούν να φύγουν με μινιατούρες από τον ίδιο τους τον εαυτό. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και στις 18/12 στο City Link και στις 19/12 στη Στέγη.

Εσύ αν είχες τη δυνατότητα, τι θα εκτύπωνες ψηφιακά;
Ρούχα και παπούτσια συνέχεια! Θα ήθελα να ασχοληθώ με τη ­δημιουργική διαδικασία ενός ­αντικειμένου.

Δείτε εδώ σχετικά

«3D Printing»: Το μέλλον είναι ήδη εδώ! - εικόνα 4

«3D Printing»: Το μέλλον είναι ήδη εδώ! - εικόνα 5

Περισσότερες πληροφορίες

3D Printing

  • Εικαστικά

Ένα ταξίδι στον κόσμο της τρισδιάστατης εκτύπωσης μέσα από αναπάντεχα εκθέματα (καπέλα, καρέκλες, γλυπτά, ακόμη και... σπίτια) αλλά κι εργαστήρια (κάθε Σάβ. & Κυρ. 12 μ.-2 μ.μ.)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Η ομάδα CoHab μάς καλεί στον συνεργατικό διαγωνισμό νέων για την συνεταιριστική κατοικία στην Ελλάδα

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για τη μετατροπή κενών κτιρίων σε διαφορετικούς τύπους σεναρίων συνεταιριστικής στέγασης σύμφωνα με τις τοπικές και κοινοτικές ανάγκες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται τον Μάιο στο Athens Book Space

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που περιμένουν τους επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας.

Προθεσμία μέχρι τις 10 Μαΐου για τον διαγωνισμό "Πρασινίζουμε το Γκρίζο"

Οι κάτοικοι καλούνται να μεταμορφώσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, τις αυλές και άλλους ανοιχτούς χώρους σε πράσινες γωνιές, να τις φωτογραφίσουν και να τις μοιραστούν στην ιστοσελίδα organizationearth.org.

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για παιδιά με μεσογειακή αναιμία

Παράλληλα, ξεκινάει ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με θέμα το άγχος και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συναντούν οι άνθρωποι στη διαχείριση της καθημερινότητας τους.

Πολ Όστερ: Ο καπνός εξαφανίζεται

Ο συγγραφέας Πολ Όστερ έφυγε από τη ζωή την τελευταία μέρα του Απρίλη. Ήταν εβδομήντα επτά χρονών.

London Wine Fair 2024: To ελληνικό κρασί σε μία από τις μεγαλύτερες οινικές εκθέσεις

Ετικέτες της χώρας μας θα δώσουν το παρών σε ένα από τα σημαντικότερα οινικά event του πλανήτη.

Το πρώτο σημαντικό βήμα για τον σχεδιασμό αξιοποίησης της ΟΧΕ από τον Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων θα αξιοποιήσει το ποσό των 101 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν περισσότερα από 40 σημαντικά έργα και δράσεις τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης.