Carousel

3

Ο Ζόλταν Φάμπρι καταφέρνει με το στιλιζάρισμά του και δύο αξεπέραστες σεκάνς-σπουδή να δώσει στο έργο του κινηματογραφική υπεραξία.

Carousel

Πρόκειται για μια από τις ταινίες-ορόσημα του μαγιάρικου σινεμά, κυρίως λόγω της συμμετοχής της στο Φεστιβάλ Κανών το 1956, η οποία ουσιαστικά έστρεψε τα βλέμματα για πρώτη φορά μεταπολεμικά στον ουγγρικό κινηματογράφο. Η ιστορία του δράματος επικεντρώνεται σε έναν απαγορευμένο έρωτα, που πάει κόντρα στις συντηρητικές κοινωνικές νόρμες της επαρχιακής Ουγγαρίας.

Η Μάρι και ο Μάτε ζουν και δουλεύουν μαζί στην κολεκτίβα του χωριού. Ο πατέρας της πρώτης όμως, ο Ίστβαν, αποφασίζει να αποχωρίσει από αυτήν και αρραβωνιάζει την κόρη του με τον νέο του συνεταίρο Φάρκας. Η Μάρι δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τα σχέδια των άλλων για εκείνη, ενώ ο πεισματάρης Μάτε ορκίζεται να κάνει τα πάντα για να παντρευτεί τη γυναίκα της ζωής του. Και η σύγκρουση του νέου με το παλιό είναι πλέον αναπόφευκτη…

Carousel - εικόνα 1

Μπορεί ο Ζόλταν Φάμπρι να παίρνει κάποιες αποστάσεις από τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό, τη φόρμα που «υποχρεώνονταν» να ακολουθήσουν οι σκηνοθέτες του ανατολικού μπλοκ εκείνην την εποχή, όμως το σενάριό του (το έγραψε μαζί με τον Λάζλο Νάντασι) περιέχει προπαγανδιστικές κι εξόφθαλμα διδακτικές προεκτάσεις. Το απλοϊκό λαβ στόρι μπλέκει άγαρμπα με το φλέγον εκείνη την εποχή ζήτημα της κολεκτιβοποίησης, με χαρακτήρες που διαπνέονται από μια μανιχαϊστική λογική και πλοκή που είναι προβλέψιμη.

Παρότι το σενάριο μοιάζει πλέον παρωχημένο, ο Ζόλταν Φάμπρι καταφέρνει με το στιλιζάρισμά του, το αϊζενσταϊνικό μοντάζ του, αλλά κυρίως με δύο αξεπέραστες σεκάνς-σπουδή να δώσει στο έργο του κινηματογραφική υπεραξία. Οι εναέριες λήψεις του καρουζέλ, που συμβολίζουν την απόλυτη ελευθερία, και ο ηλεκτρισμένος χορός των δύο εραστών, που προκαλεί ζάλη στον θεατή, αποτελούν μοναδικά δείγματα της βιρτουοζιτέ του Φάμπρι καθώς προάγγελο των ριζοσπαστικών καλλιτεχνικών ρευμάτων που κυριάρχησαν στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού την επόμενη δεκαετία.

Ουγγαρία. 1955. Α/Μ. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: CAROUSEL FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Carousel

Körhinta / Merry-go-round
3
  • Δραματική
  • 1956
  • Διάρκεια: 90 '
  • Ζόλταν Φάμπρι

Η Μάρι αρραβωνιάζεται χωρίς να το θέλει με τον συνεταίρο του πατέρα της, την ίδια στιγμή που ο άνθρωπος τον οποίο αγαπά, ο πεισματάρης Μάτε, τη διεκδικεί με κάθε τρόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.