Μια εβδομάδα αφιερωμένη στη μνήμη του Λεωνίδα Παπαγεωργίου στο Τριανόν

Τιμώντας τη μνήμη του αιθουσάρχη, οι δικοί του άνθρωποι διοργανώνουν στο αγαπημένο του Τριανόν μία εβδομάδα (26/3-1/4) γεμάτη παλιές και άπαιχτες ταινίες, θέατρο και μουσικές εκδηλώσεις.

Μια εβδομάδα αφιερωμένη στη μνήμη του Λεωνίδα Παπαγεωργίου στο Τριανόν

Στις 31/3 συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον ξαφνικό χαμό του αιθουσάρχη και διανομέα Λεωνίδα Παπαγεωργίου. Τιμώντας τη μνήμη του, οι δικοί του άνθρωποι διοργανώνουν στο αγαπημένο του Τριανόν μία εβδομάδα (26/3-1/4) γεμάτη παλιές και άπαιχτες ταινίες, θέατρο και μουσικές εκδηλώσεις, για την οποία το «α» σας προσφέρει 30 προσκλήσεις διαρκείας.

Μια εβδομάδα αφιερωμένη στη μνήμη του Λεωνίδα Παπαγεωργίου στο Τριανόν - εικόνα 1

«Οταν πριν από 20 χρόνια εγκατέλειπα τις σπουδές Ιατρικής, γνώριζα καλά ότι θα ζούσα με λιγότερα, αλλά κάνοντας αυτό που είχε ήδη κερδίσει την καρδιά μου. Η διαχείριση ενός κινηματογράφου είναι μια καθημερινή, πλήρης απασχόληση, πολλές φορές με σκληρή χειρωνακτική δουλειά. Με αργά βήματα μετέτρεψα το χρεωμένο Τριανόν σε καταξιωμένο arthouse κινηματογράφο, ο οποίος πέτυχε να “παντρέψει” και άλλες τέχνες με το σινεμά», έγραφε ως guest editor στο «α» τον Δεκέμβριο του 2011 ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου. Τον Μάρτιο του 2014, σε ηλικία 52 ετών, έφυγε απροσδόκητα από κοντά μας και η Εβδομάδα Λεωνίδα Παπαγεωργίου φιλοδοξεί να γίνει ένας ετήσιος θεσμός που θα θυμίζει στους σινεφίλ την ιστορία του κινηματογράφου Τριανόν και του πρόωρα χαμένου ιδιοκτήτη του.

Το παρθενικό πρόγραμμά της συνδυάζει είδη ταινιών τα οποία ο Λεωνίδας υποστήριξε ως αιθουσάρχης και διανομέας (μέσω της 2-1-0), όπως animations («Περσέπολις», «Ο Θαυματοποιός», «Βαλς με τον Μπασίρ»), ντοκιμαντέρ («Ο Εφιάλτης του Δαρβίνου», «Into the Great Silence», «Η Κατάληψη»), ανεξάρτητα δράματα («Daynight Daynight») και κλασικά αριστουργήματα («Ζούσε τη Ζωή της», «Η Άρπα της Βιρμανίας», «Περσόνα», «Αμέρικα Αμέρικα»). Ανάμεσά τους και μερικές εκπλήξεις της τρέχουσας σεζόν («Λευκός Θεός», «Ο Εγωιστής Γίγαντας»), το καινούργιο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Πέρασα κι Εγώ από Κει και Είχα Παπούτσια από Χαρτί» αλλά και δύο ξεχωριστές avant premieres («Δεσποινίς Τζούλια» της Λιβ Ούλμαν, με τους Τζέσικα Τσαστέιν και Κόλιν Φάρελ, και το νορβηγικό θρίλερ «Με Σειρά Εξαφάνισης» του Χανς Πέτερ Μόλαντ).

Τιμώντας τη σχέση του Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών Δράμας με το Τριανόν –εδώ φιλοξενήθηκε το βορειοελλαδίτικο event όταν μετακόμισε για πρώτη φορά στην Αθήνα–, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο επιλεγμένα μικρομηκάδικα «πακέτα» (Midnight Shorts και Best of Δράμα), ενώ ξεχωριστή θέση έχει κρατηθεί για το θέατρο, τη μουσική και την ποίηση. Έτσι τη Δευτέρα 30/3 οι «Βικτωριανοί Απαγγέλλουν» και στη συνέχεια η Μάνια Παπαδημητρίου ανεβαίνει ξανά στη σκηνή με την παράσταση «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία», ενώ την επομένη (Τρίτη 31/3) οι «Μουσικές Τρίτες» αναβιώνουν με ένα μελωδικό αφιέρωμα των συντελεστών της Ορχήστρας των Χρωμάτων στη μουσική και στα τραγούδια της μεγάλης οθόνης. Πληροφορίες για το πώς μπορείτε να κερδίσετε πρόσκληση για όλες τις εκδηλώσεις της εβδομάδας θα βρείτε στο τεύχος 776 του «α» που κυκλοφορεί στα περίπτερα στις 26/3.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.