Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου: οι 20 ταινίες που θα περάσουν από το ελληνικό κόκκινο χαλί

Το ελληνικό σινεμά του σήμερα βαδίζει χωρίς μεγάλο φαβορί προς την ετήσια γιορτή του, την απονομή των έκτων ακαδημαϊκών βραβείων, αυτήν τη Δευτέρα­ 30/3 στη Στέγη.

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου: οι 20 ταινίες που θα περάσουν από το ελληνικό κόκκινο χαλί

Από την Άνδρο της δεκαετίας­ του ’30 το ελληνικό σινεμά επιστρέφει στο... σπίτι, στην Αθήνα (και τη Θεσσαλονίκη) του σήμερα, βαδίζοντας χωρίς μεγάλο φαβορί προς την ετήσια γιορτή του, την απονομή των έκτων ακαδημαϊκών βραβείων. «Xenia» vs «Το Μικρό Ψάρι», λοιπόν, αυτήν τη Δευτέρα­ 30/3 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με οικοδεσπότη τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και αφιέρωμα στον 120 ετών πλέον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου: οι 20 ταινίες που θα περάσουν από το ελληνικό κόκκινο χαλί - εικόνα 1

Με 13 υποψηφιότητες και 360.000 εισιτήρια, η «Μικρά Αγγλία­» του Παντελή Βούλγαρη ήταν το περσινό ακλόνητο φαβορί των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κάτι που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά με τις έξι βραβεύσεις της – χωρίς εκείνη της σκηνοθεσίας, κατηγορία στην οποία ο ίδιος ο Βούλγαρης επέλεξε να μην είναι υποψήφιος. Φέτος, με αριθμό-ρεκόρ 15 και 14 υποψηφιοτήτων αντίστοιχα, το «Xenia» του Πάνου Κούτρα και το «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη θα φτάσουν στη βραδιά της απονομής ως ισότιμα φαβορί, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα μοιραστούν και τα σημαντικά βραβεία.

Στη σύντομη ιστορία του θεσμού ο Οικονομίδης έχει ήδη βραβευτεί διπλά για τον «Μαχαιροβγάλτη» του (συνολικά 7 βραβεία) το 2011, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα η «Στρέλλα» του Κούτρα είχε πέσει πάνω στον σαρωτικό «Κυνόδοντα», αποσπώντας παρόλα αυτά 4 βραβεία.

Αν και μόλις με 5 υποψηφιότητες, το «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα είναι η μοναδική ταινία που δίνει το «παρών» και στις τρεις μεγάλες κατηγορίες (ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο), με τη βαμπιρική «Νορβηγία» του πρωτοεμφανιζόμενου Γιάννη­ Βεσλεμέ να συγκεντρώνει 8 υποψηφιότητες, αλλά να μη χωράει στη λίστα των 6 καλύτερων ταινιών.

Ενδιαφέρον έχει ότι εκεί συναντάμε τη –μεγάλη αδικημένη των ακαδημαϊκών επιλογών– «Έκρηξη» και την «Electra», υποστηριζόμενες μόνον από μία υποψηφιότητα ερμηνείας, όπως και το «Για Πάντα», υποψήφιο για φωτογραφία και ήχο.

Πέρα από προσωπικές μικρο­αντιρρήσεις, πάντως, η εικόνα των υποψηφιοτήτων είναι λίγο πολύ δίκαιη και αναμενόμενη, καθρέφτης μιας­ κινηματογραφίας με δυνατές φεστιβαλικές παρουσίες (διόλου τυχαία, οι πρεσβευτές μας σε Κάνες και Βερολίνο είναι τα φαβορί), αλλά ελάχιστο εμπορικό αντίκρισμα: «Xenia», «Μικρό Ψάρι» και «Στο Σπίτι» δεν ξεπέρασαν τα 35.000 εισιτήρια συνολικά, μόλις το… 10% αυτών της «Μικράς Αγγλίας».

Όσον αφορά την ίδια την τελετή απονομής, τώρα, η ακαδημία θα βραβεύσει την 65χρονη Γαλλίδα ντίβα Φανί Αρντάν για το σύνολο της καριέρας της, ενώ ανακοινώθηκε και η θεσμοθέτηση του Βραβείου Κοινού OTE TV. Παρουσιαστής του σόου θα είναι ο ηθοποιός Οδυσσέας Παπασπηλιό­πουλος, με τους Αλέξη Καρδαρά και Χρίστο Γεωργίου να έχουν επιμεληθεί το cocncept, το σενάριο και τη σκηνοθεσία.

Ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου: οι 20 ταινίες που θα περάσουν από το ελληνικό κόκκινο χαλί - εικόνα 2

Συνολικά 17 ταινίες υποβλήθηκαν φέτος στην Ακαδημία, 12 εκ των οποίων κέρδισαν έστω μία υποψηφιότητα.

Xenia
Σκηνοθεσία: Πάνος Κούτρας
15 υποψηφιότητες
Με αριθμό υποψηφιοτήτων-ρεκόρ που δύσκολα θα ξεπεραστεί (οι 5 εκ των οποίων μάλιστα αφορούν ερμηνείες), το «Xenia» φιλοδοξεί να πάρει το αίμα της «Στρέλλας» πίσω (4 βραβεία κόντρα στον ανίκητο «Κυνόδοντα») και να δώσει το πρώτο βραβείο της ακαδημίας στον δημιουργό του. Road movie το οποίο ξεκινά από το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και φτάνει για το ευρηματικά δραματικό του φινάλε στη Θεσσαλονίκη, η τέταρτη σκηνοθετική δουλειά του Πάνου Κούτρα είναι μια σινεφίλ όσο και πολιτικά καίρια αλμοδοβαρική αλληγορία, η οποία συμμετείχε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Κανών και θα συναγωνιστεί σκληρά το «Μικρό Ψάρι» για την τελική ακαδημαϊκή επικράτηση.

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου: οι 20 ταινίες που θα περάσουν από το ελληνικό κόκκινο χαλί - εικόνα 3
«Το Μικρό Ψάρι»

Το Μικρό Ψάρι
Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης
14 υποψηφιότητες
Τέσσερα χρόνια μετά τον «Μαχαιροβγάλτη» (9 υποψηφιότητες - 7 βραβεία), η καινούργια ταινία του Γιάννη Οικονομίδη («Σπιρτόκουτο») είναι ένα βραδυφλεγές κοινωνικό νεο-νουάρ που έφτασε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου, απέσπασε το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) στη Θεσσαλονίκη και με συνολικά 14 υποψηφιότητες θα κονταροχτυπηθεί με το «Xenia» για τη μερίδα του λέοντος των φετινών βραβείων. Άρτια σε κάθε επίπεδο παραγωγή, είναι φαβορί σχεδόν για τα πάντα, από τις τρεις κορυφαίες διακρίσεις (ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο) μέχρι τον Βαγγέλη Μουρίκη (ο οποίος δεν έχει βραβευτεί ποτέ) στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον Πέτρο Ζερβό στον β΄ αντρικό και σχεδόν όλες τις τεχνικές κατηγορίες.

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου: οι 20 ταινίες που θα περάσουν από το ελληνικό κόκκινο χαλί - εικόνα 4
«Νορβηγία»

Νορβηγία
Σκηνοθεσία: Γιάννης Βεσλεμές
8 υποψηφιότητες
Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του σκηνοθέτη και μουσικοσυνθέτη Γιάννη Βεσλεμέ είναι μια μεταμοντέρνα βαμπιρική ιστορία που έκανε αισθητή την παρουσία της στο ευρωπαϊκό φεστιβαλικό κύκλωμα (Κάρλοβι Βάρι, Φαντασπόρτο) και κέρδισε το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Οι οκτώ υποψηφιότητες στα φετινά βραβεία της ακαδημίας επιβραβεύουν το δημιουργικό θάρρος του νεαρού Έλληνα δημιουργού, ο οποίος δημιούργησε ένα sui generis κινηματογραφικό κόσμο γεμάτο ρετρό νοσταλγία και μετα-πανκ αισθητική. Παρότι δίνει το «παρών» σχεδόν σε όλες τις τεχνικές κατηγορίες και χάρισε στον Βαγγέλη­ Μουρίκη μια δεύτερη υποψηφιότητα στην κατηγορία α΄ αντρικού ρόλου, η ταινία βρέθηκε εκτός διεκδίκησης του βραβείου καλύτερης ταινίας.

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου: οι 20 ταινίες που θα περάσουν από το ελληνικό κόκκινο χαλί - εικόνα 5
«Στο Σπίτι»

Στο Σπίτι
Σκηνοθεσία: Αθανάσιος Καρανικόλας
5 υποψηφιότητες
Ο Έλληνας σκηνοθέτης, ο οποίος είναι εδώ και περίπου 20 χρόνια μόνιμος κάτοικος Βερολίνου, επιστρέφει στην πατρίδα του για να γυρίσει την πρώτη ταινία εκτός γερμανικών συνόρων. Το πολυεπίπεδο δράμα του έκανε πρεμιέρα στην Μπερλινάλε και μιλάει με αφοπλιστική ειλικρίνεια και σκηνοθετική ακρίβεια για το τέλος της επίπλαστης ευφορίας και την αποκάλυψη του αληθινού προσώπου της ελληνικής κοινωνίας στο νέο περιβάλλον της κρίσης. Με υποψηφιότητες στις τρεις μεγάλες κατηγορίες (ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο) και στις γυναικείες ερμηνείες (Μαρία Καλλιμάνη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου), η ταινία είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά των φετινών βραβείων της ακαδημίας.

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου: οι 20 ταινίες που θα περάσουν από το ελληνικό κόκκινο χαλί - εικόνα 6
«Για Πάντα»

Για Πάντα
Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Μαντά
3 υποψηφιότητες
Πέντε χρόνια μετά το μυθοπλαστικό της ντεμπούτο «Χρυσόσκονη», το οποίο χάρισε στην Άννα Μάσχα το βραβείο β΄ γυναικείου ρόλου στην παρθενική απονομή της ακαδημίας το 2010, η Αθηναία σκηνοθέτις επιστρέφει με ένα λιτό, μπρεσονικό δράμα που εκτυλίσσεται σε μια κοινωνικά αποξενωμένη και αρχιτεκτονικά αλλοτριωμένη πρωτεύουσα. Η ταινία που είχε αξιόλογη φεστιβαλική πορεία (βραβείο σκηνοθεσίας στο Κάιρο, συμμετοχή στο Ρότερνταμ) διεκδικεί διακρίσεις στις κατηγορίες ήχου, φωτογραφίας αλλά και στην κορυφαία της καλύτερης ταινίας.

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου: οι 20 ταινίες που θα περάσουν από το ελληνικό κόκκινο χαλί - εικόνα 7
«Έκρηξη»

Έκρηξη
Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας
2 υποψηφιότητες
Ο 37χρονος σκηνοθέτης έκανε θεαματικό ντεμπούτο με τη «Χώρα Προέλευσης» πριν από μια τετραετία, κερδίζοντας 5 διακρίσεις στα βραβεία της ακαδημίας. Η επιστροφή του είναι μια ευρωπαϊκή συμπαραγωγή, που βρέθηκε σε περισσότερα από 20 φεστιβάλ, ανάμεσά τους αυτά του Λονδίνου, του Λορκάνο και του Ρότερνταμ. Το δεύτερο φιλμ του Σύλλα Τζουμέρκα, ένα εκρηκτικό πορτρέτο μιας τολμηρής μητέρας που αντιδρά στο σύγχρονο κλίμα γενικευμένης απελπισίας και απόλυτης απραξίας, διεκδικεί το βραβείο καλύτερης ταινίας, παρότι είχε φτωχή συγκομιδή στις υποψηφιότητες (μόνο μία επιπλέον για την ερμηνεία της εξαιρετικής Αγγελικής Παπούλια).

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου: οι 20 ταινίες που θα περάσουν από το ελληνικό κόκκινο χαλί - εικόνα 8
«Electra»

Electra
Σκηνοθεσία: Πέτρος Σεβαστίκογλου
2 υποψηφιότητες
Ακολουθώντας μια αποξενωμένη από τη μητέρα της κοπέλα, μια δυναμική, υποψήφια για πρώτο ρόλο Σοφία Κόκκαλη, η οποία ξεκινά μια περιπλάνηση αναζητώντας τον αδερφό της, η «Electra» του Πέτρου Σεβαστίκογλου («Άνεμος στην Πόλη») είναι μια μη γραμμική κινηματογραφική οδύσσεια που μεταφέρει ελεύθερα τον κλασικό μύθο της Ηλέκτρας στο παγκοσμιοποιημένο σήμερα. Γυρισμένη αυτοσχεδιαστικά, συνδυάζει μια ιστορία ενηλικίωσης με την περιγραφή ενός κόσμου τεμαχισμένου από πολλαπλά σύνορα (γεωγραφικά, φυλετικά, γλωσσικά). Αν και αφηγηματικά τολμηρή και με περιορισμένη διανομή στις αίθουσες, κατάφερε να κάνει την έκπληξη και να μπει στην εξάδα των καλύτερων ταινιών της χρονιάς.

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου: οι 20 ταινίες που θα περάσουν από το ελληνικό κόκκινο χαλί - εικόνα 9
«Modris»

Modris
Σκηνοθεσία: Γιούρις Κουρσιέτις
2 υποψηφιότητες
Ο Μόντρις, ο οποίος ζει με τη μητέρα του στις εργατικές πολυκατοικίες της Ρίγα στη Λετονία, είναι ένας εθισμένος στον τζόγο 17χρονος που παρανομεί διαρκώς για να ικανοποιήσει το πάθος του. Οδηγούμενος με σιγουριά στη φυλακή και σε ένα εγκληματικό μέλλον, είναι ένας ζωντανός, αντιφατικός και χωρίς διέξοδο κινηματογραφικός ήρωας, μέσω του οποίου ο 32χρονος Γιούρις Κουρσιέτις (υποψηφιότητα πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη) σχολιάζει μια ζοφερή αστική καθημερινότητα. Λετονο-ελληνική παραγωγή, το «Modris» απέσπασε υποψηφιότητα και για το μοντάζ τού ήδη δύο φορές βραβευμένου από την ακαδημία Γιώργου Μαυροψαρίδη («Κυνόδοντας», «Ο Εχθρός μου»).

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου: οι 20 ταινίες που θα περάσουν από το ελληνικό κόκκινο χαλί - εικόνα 10
«7 Θυμοί»

7 Θυμοί
Σκηνοθεσία: Χρήστος Βούπουρας
1 υποψηφιότητα
Δεκαεπτά χρόνια μετά το «Μιρουπάφσιμ», το οποίο είχε συνσκηνοθετήσει με τον Γιώργο Κόρρα, ο Χρήστος Βούπουρας επιστρέφει για μια αποκλειστικά δική του ταινία. Ένα σύγχρονο ασπρόμαυρο κοινωνικό δράμα με ήρωα τον Πέτρο, έναν αρχαιολόγο ο οποίος κάνει σχέση με τον Χουσάμ, έναν νεαρό Άραβα μετανάστη. Αναζητώντας την πολλαπλή έννοια της πατρίδας, ο Βούπουρας διασχίζει τη σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα χωρίς ίχνος γραφικότητας, αποσπώντας έτσι την υποψηφιότητα σεναρίου για μια ταινία η οποία δεν έχει ακόμη προβληθεί στις αίθουσες και στην οποία πρωταγωνιστούν ο Μάξιμος Μουμούρης, ο Νίκος Γκέλια, η Σοφία Κόκκαλη, η Κόρα Καρβούνη, ο Χάρης Φραγκούλης και ο Ιερώνυμος Καλετσάνος.

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου: οι 20 ταινίες που θα περάσουν από το ελληνικό κόκκινο χαλί - εικόνα 11
«Από Έρωτα»

Από Έρωτα
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης
1 υποψηφιότητα
Περνώντας για δεύτερη φορά πίσω από την κάμερα μετά το «Μια Μέλισσα τον Αύγουστο», ο Θοδωρής Αθερίδης διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη το πρώτο (γραμμένο το 2003) θεατρικό του «Από έρωτα». Μια ρομαντική ερωτική ιστορία με έντονο χιούμορ, πολλά στοιχεία φαντασίας και πρωταγωνιστές τον ίδιο, τη Σμαράγδα Καρύδη και την Παναγιώτα Βλαντή. Από τις λίγες ταινίες της φετινής χρονιάς που ξεχώρισαν εμπορικά, έφτασε μέχρι τις ακαδημαϊκές υποψηφιότητες χάρη στο έξυπνα γραμμένο σενάριό της, το οποίο τη βοήθησε να ξεπεράσει κατά την προβολή της στις αίθουσες τους 85.000 θεατές.

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου: οι 20 ταινίες που θα περάσουν από το ελληνικό κόκκινο χαλί - εικόνα 12
«Με Χωρίς Γυναίκες»

Με Χωρίς Γυναίκες
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Σεϊτανίδης
1 υποψηφιότητα
O σπουδαίος ρολίστας Δημήτρης Ήμελλος («Bank Bang», βραβείο β΄ ρόλου της ακαδημίας για το «Απ’ τα Κόκαλα Βγαλμένα») έχει μεγάλα κέφια στην τελευταία ταινία του Βαγγέλη Σεϊτανίδη, ένα γλυκόπικρο road movie δύο 40ρηδων κολλητών στη Δυτική Πελοπόννησο. Κερδίζοντας τη μοναδική υποψηφιότητα του φιλμ, είναι απολαυστικός ως Ρίκος, εξωστρεφής οικογενειάρχης με αδυναμία στο ωραίο φύλο, ο οποίος προσπαθεί να βγάλει από την κατάθλιψη τον κολλητό του «Κουστό» (Θοδωρής Αθερίδης), βοηθώντας τον να βρουν μια συμμαθήτριά τους (Σμαράγδα Καρύδη) που έχει, λέει, κλειστεί σε μοναστήρι.

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου: οι 20 ταινίες που θα περάσουν από το ελληνικό κόκκινο χαλί - εικόνα 13
«Πολκ»

Πολκ
Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Νικο- λούζος, Νίκος Νικολόπουλος
1 υποψηφιότητα
Η μοναδική ταινία των φετινών υποψηφιοτήτων που υπογράφεται από δύο σκηνοθέτες. Οι νεαροί δημιουργοί Βλαδίμηρος Νικολούζος και Νίκος Νικολόπουλος χρησιμοποιούν στην παρθενική μεγάλου μήκους ταινία τους τη δολοφονία του Αμερικανού ανταποκριτή στη Θεσσαλονίκη το ’48 ως αφορμή για ένα αφηγηματικά δαιδαλώδες οδοιπορικό πάνω στην ιστορική μνήμη και στο χρόνο. Η ταινία συζητήθηκε όσο λίγες στο περασμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, χαρίζοντας τελικά στο δημιουργικό ντουέτο μία υποψηφιότητα για το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.

Ντοκιμαντέρ

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου: οι 20 ταινίες που θα περάσουν από το ελληνικό κόκκινο χαλί - εικόνα 14
«Γρηγόρης Λαμπράκης»

Οι τρεις υποψήφιες ταινίες τεκμηρίωσης μας ταξιδεύουν πίσω στην τρικυμιώδη ελληνική μεταπολεμική περίοδο όσο και στους δυνατούς δεσμούς που προκύπτουν από την ενασχόληση του ­ανθρώπου με τις τέχνες.

Γρηγόρης Λαμπράκης: Μαραθώνιος μιας Ημιτελούς Άνοιξης
Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Ο δημιουργός των «Ημερολόγια Καταστρώματος - Γιώργος Σεφέρης» και «Τη Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα Συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» στρέφει τώρα το φακό του σε ένα πολιτικό σύμβολο της μεταπολεμικής Ελλάδας, χαρτογραφώντας παράλληλα μια τραυματική περίοδο της χώρας. Προσεγμένο ιστορικά και κινηματογραφικά στη λεπτομέρειά του, το ντοκιμαντέρ φέρνει στο φως πλούσιο ανέκδοτο υλικό, κυρίως γραπτές προσωπικές μαρτυρίες του Λαμπράκη, του φτωχόπαιδου από την Αρκαδία που κατάφερε να σπουδάσει γυναικολόγος και να γίνει βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος.

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου: οι 20 ταινίες που θα περάσουν από το ελληνικό κόκκινο χαλί - εικόνα 15
«Ηθοποιοί: Ημερολόγιο Σπουδής»

Ηθοποιοί: Ημερολόγιο Σπουδής
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
Ο έμπειρος ντοκιμαντερίστας Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος (που ήταν και πέρυσι υποψήφιος με τον «Μανάβη») καταγράφει σε διά­ρκεια τριών ετών τις αγωνίες, τις προσπάθειες και τα όνειρα μιας­ ομάδας σπουδαστών, από τη στιγμή των εισαγωγικών εξετάσεων μέχρι την αποφοίτησή τους από μια αθηναϊκή δραματική σχολή. Η ταινία, η οποία κέρδισε το βραβείο κοινού στο προηγούμενο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, περιγράφει με τρυφερό και ειλικρινή τρόπο τις σχέσεις της νέας γενιάς με την καλλιτεχνική έκφραση και τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου: οι 20 ταινίες που θα περάσουν από το ελληνικό κόκκινο χαλί - εικόνα 16
«Μια Οικογενειακή Υπόθεση»

Μια Οικογενειακή Υπόθεση
Σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου
Η σκηνοθέτις της «Ταξιδιάρας Ψυχής» επιστρέφει με μια ταινία που έχει και πάλι στο φόντο το πεντάγραμμο. Αυτήν τη φορά ζουμάρει στον λαουτιέρη Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργης), γιο του φημισμένου λυράρη Ψαραντώνη, ο οποίος κρατά ζωντανή τη μουσική οικογενειακή παράδοση. Η ταινία τον ακούει να παίζει και να εξομολογείται, αναζητά τη διαδρομή που οδηγεί από τις δοξαριές του πατέρα του στις μουσικές αναζητήσεις των τριών παιδιών του που σπουδάζουν στη Μελβούρνη και αναρωτιέται για τις έννοιες της παράδοσης, της οικογένειας και της βιωματικής τέχνης.

6α ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας
«Για Πάντα»
της Μαργαρίτα Μαντά
«Η Έκρηξη»
του Σύλλα Τζουμέρκα
«Το Μικρό Ψάρι»
του Γιάννη Οικονομίδη
«Στο Σπίτι»
του Αθανάσιου Καρανικόλα
«Electra»
του Πέτρου Σεβαστίκογλου
«Xenia»
του Πάνου Χ. Κούτρα

Μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ
«Γρηγόρης Λαμπράκης: Ο Μαραθώνιος μιας Ημιτελούς Άνοιξης»
του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου
«Ηθοποιοί: Ημερολόγιο Σπουδής»
του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου
«Μια Οικογενειακή Υπόθεση»
της Αγγελικής Αριστομενοπούλου

Ταινία μικρού μήκους
«Ανεπιθύμητος»
του Φοίβου Κοντογιάννη
«Βόλτα»
της Στέλλας Κυριακοπούλου
«Προσευχή»
του Θανάση Νεοφώτιστου
«Dye»
του Γιώργου Τελτζίδη
«Maasai»
του Χάρη Λαγκούση

Σκηνοθεσία
Γιάννης Οικονομίδης
(«Το Μικρό Ψάρι»)
Αθανάσιος Καρανικόλας
(«Στο Σπίτι»)
Πάνος Χ. Κούτρας
(«Xenia»)

Πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης
Γιάννης Βεσλεμές
(«Νορβηγία»)
Γιούρις Κουρσιέτις
(«Modris»)
Βλαδίμηρος Νικολούζος, Νίκος Νικολόπουλος
(«Polk»)

Σενάριο
Θοδωρής Αθερίδης
(«Από Έρωτα»)
Χρήστος Βούπουρας
(«7 Θυμοί»)
Γιάννης Οικονομίδης, Θάνος Ξηρός, Βαγγέλης Μουρίκης, Χάρης Λαγκούσης
(«Το Μικρό Ψάρι»)
Αθανάσιος Καρανικόλας
(«Στο Σπίτι»)
Πάνος Χ. Κούτρας, Παναγιώ­της Ευαγγελίδης
(«Xenia»)

Α΄ αντρικός ρόλος
Δημήτρης Ήμελλος
(«Με Χωρίς Γυναίκες»)
Βαγγέλης Μουρίκης
(«Το Μικρό Ψάρι»)
Βαγγέλης Μουρίκης
(«Νορβηγία»)
Νίκος Γκέλια
(«Xenia»)
Κώστας Νικούλι
(«Xenia»)

Α΄ γυναικείος ρόλος
Αγγελική Παπούλια
(«Η Έκρηξη»)
Μαρία Καλλιμάνη
(«Στο Σπίτι»)
Σοφία Κόκκαλη
(«Electra»)

Β΄ αντρικός ρόλος
Πέτρος Ζερβός
(«Το Μικρό Ψάρι»)
Άγγελος Παπαδημητρίου
(«Xenia»)
Γιάννης Στάνκογλου
(«Xenia»)

Β΄ γυναικείος ρόλος
Βίκυ Παπαδοπούλου
(«Το Μικρό Ψάρι»)
Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
(«Στο Σπίτι»)
Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
(«Xenia»)

Φωτογραφία
Κωστής Γκίκας
(«Για Πάντα»)
Δημήτρης Κατσαΐτης
(«Το Μικρό Ψάρι»)
Χρήστος Καραμάνης
(«Νορβηγία»)

Μοντάζ
Γιάννης Χαλκιαδάκης
(«Το Μικρό Ψάρι»)
Γιώργος Μαυροψαρίδης
(«Modris»)
Γιώργος Λαμπρινός
(«Xenia»)

Πρωτότυπη μουσική
Μπάμπης Παπαδόπουλος
(«Το Μικρό Ψάρι»)
Γιάννης Βεσλεμές
(«Νορβηγία»)
Delaney Blue
(«Xenia»)

Σκηνογραφία

Ιουλία Σταυρίδου
(«Το Μικρό Ψάρι»)
Γιάννης Βεσλεμές
(«Νορβηγία»)
Πηνελόπη Βαλτή
(«Xenia»)

Ενδυματολογία

Ιουλία Σταυρίδου
(«Το Μικρό Ψάρι»)
Άλκηστις Μάμαλη
(«Νορβηγία»)
Βασίλης Μπαρμπαρίγος
(«Xenia»)

Ήχος
Νίκος Παπαδημητρίου, Αλίκη Παναγή, Χρήστος Δεληγιάννης, Κώστας Βαρυμποπιώτης
(«Για Πάντα»)
Ντίνος Κίττου, Γουίλιαμ Εν. Φρανκ, Κώστας Φυλακτίδης
(«Το Μικρό Ψάρι»)
Φαμπρίς Οσινσκί, Φρεντερίκ Ντεμολντέ, Βαλερί λε Ντοκτ, Φιλίπ Σερμπονέλ, Γιάννης Σκανδάμης
(«Xenia»)

Μακιγιάζ
Γιάννης Παμούκης
(«Το Μικρό Ψάρι»)
Δώρα Νάζου
(«Νορβηγία»)
Μπενεντίκτ Τρουβ
(«Xenia»)

Ειδικά εφέ και κινηματογραφική καινοτομία
Αντώνης Κοτζιάς, Αντώνης Νικολάου
(«Το Μικρό Ψάρι»)
Ρούλης Αλαχούζος, Ίωνας Κατρακάζος, Φωκίωνας Ξένος, Deepgreensea
(«Νορβηγία»)
Άντονι Χουέρτα (Ace Image Factory)
(«Xenia»)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Η ακμαία ντόπια μικρομηκάδικη παραγωγή αποκαλύπτει νέα ταλαντούχα ονόματα Ελλήνων κινηματογραφιστών. Ας δούμε ποιες είναι οι πέντε φετινές κορυφαίες ταινίες.

Ανεπιθύμητος
Σκηνοθεσία: Φοίβος Κοντογιάννης
Διάρκεια: 6΄
«Εγώ που άκουγα βραδιές τον πόνο της ακοίμητος, τώρα κατάντησα για δες, ένας ανεπιθύμητος», τραγουδά ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο νεαρός σκηνοθέτης του «Αθηνά Εκ Μηδενός» εμπνέεται από το ομότιτλο λαϊκό τραγούδι μια ταινία που έχει ως πρωταγωνιστή τον πανταχού παρόντα Βαγγέλη Μουρίκη.

Bόλτα
Σκηνοθεσία: Στέλλα Κυριακοπούλου
Διάρκεια: 12΄

Όχι μόνο υπήρξε η πρώτη ταινία που βρέθηκε στο Σάντανς, αλλά γύρισε με βραβείο από την Αμερική. Αφηγείται τη διαδρομή μιας μητέρας και της κόρης της προς έναν άγνωστο προορισμό στα βόρεια προάστια, στην οποία πρωταγωνιστεί η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Προσευχή
Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος
Διάρκεια: 20΄

Δύο μαθητές γυμνασίου αναζητούν την ταυτότητά τους μέσα από τη βία στη σπουδαστική ταινία που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο φετινό Φεστιβάλ Δράμας. Θίγοντας το σύγχρονο νεανικό πρόβλημα του bullying, το φιλμ συνδέεται τραγικά με την ελληνική επικαιρότητα.

Dye
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τελτζίδης
Διάρκεια: 26΄

Μια αθηναϊκή οικογένεια νοικιάζει­ το επάνω διαμέρισμα από το δικό της στον Ρασίντ. Όταν προκύψει μια ευκαιρία πώλησης, τότε ο καθένας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις επιλογές του, σε μια ταινία που ψηλαφίζει την ηθική του μικροαστισμού και αναζητά τον πυρήνα του καθημερινού φασισμού.

Maasai
Σκηνοθεσία: Χάρης Λαγκούσης
Διάρκεια: 17΄

Ο χώρος αναμονής ενός νοσοκομείου γίνεται πεδίο σύγκρουσης για δύο αδέρφια καθώς περιμένουν τη μητέρα τους να βγει από το χειρουργείο, σε ένα σκηνοθετικά λιτό και αφηγηματικά βραδυφλεγές οικογενειακό φιλμάκι, από το οποίο ξεχωρίζει η ερμηνεία του αφοπλιστικού Νίκου Γεωργάκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".