Πρόμαχος

1

Αφελέστατο και στρατευμένο κοινωνικό μελόδραμα-μάθημα Ιστορίας με στοιχεία… ψυχολογικού θρίλερ, γυρισμένο σαν τουριστικό τηλε-σποτάκι.

Πρόμαχος

Ερωτευμένοι μεταξύ τους, ο Αντρέας και η Ελένη είναι δύο δικηγόροι που αναλαμβάνουν να υπερασπιστούν το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των ελγινείων μαρμάρων. Έχοντας στην κατοχή τους πλαστογραφημένα από το 1816 έγγραφα που ενισχύουν τις θέσεις τους, είναι σίγουροι πως θα αιφνιδιάσουν τους αλαζόνες Βρετανούς. Αφελέστατο και στρατευμένο κοινωνικό μελόδραμα-μάθημα Ιστορίας με στοιχεία… ψυχολογικού θρίλερ, γυρισμένο σαν τουριστικό τηλε-σποτάκι.

Πρόμαχος - εικόνα 1

Αν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, τότε υπάρχει μια περίπτωση κάποιος (πολύ μεγαλόψυχος) θεατής να υποστηρίξει πως, αφού οποιαδήποτε ενέργεια υπέρ της επιστροφής των ελγινείων μαρμάρων στη χώρα μας είναι ευπρόσδεκτη, ακόμη και ο «Πρόμαχος» μπορεί να θεωρηθεί μια εθνικά χρήσιμη, υπέρ του ιστορικού δικαίου ταινία. Γιατί η κινηματογραφική αξία της δεν αντέχει έτσι κι αλλιώς σε στοιχειώδη κριτική, η οποία θα μπορούσε να συνοψιστεί ως «κακοστημένο τουριστικό τηλε-σποτάκι».
Η πρώτη ταινία των νεαρών Ελληνοαμερικανών σκηνοθετών, σεναριογράφων και παραγωγών Κέρτε και Τζον Βούρχις δανείζεται τον τίτλο της από το χάλκινο άγαλμα της προμάχου Αθηνάς, το οποίο υψωνόταν ανάμεσα στα Προπύλαια και στο Ερέχθειο, και ξεκινά από ένα απλό, βολικότατο για την ελληνική άποψη περί αρπαγής των μαρμάρων του Παρθενώνα μυθοπλαστικό εύρημα. Ένα χαρτί που έρχεται στο φως αποκαλύπτει πως οι αποδείξεις περί (νόμιμης) πώλησης των μαρμάρων από τους Τούρκους αξιωματούχους στον λόρδο Έλγιν είναι πλαστές, άρα η πράξη της κλοπής τους είναι πλέον ξεκάθαρη.

Πρόμαχος - εικόνα 2

Με αυτόν τον άσο στο μανίκι του, την ευθύνη της υπεράσπισης των ελληνικών απαιτήσεων στα βρετανικά δικαστήρια αναλαμβάνει ένας νεαρός Έλληνας δικηγόρος της διασποράς, υπερβολικά σίγουρος τόσο για τον εαυτό του όσο και για την κατάληξη του εθνικού μας εγχειρήματος. Με εντελώς φολκλορική ματιά απέναντι σε μια ειδυλλιακή, αλλά χτυπημένη κατακέφαλα από την κρίση Ελλάδα, οι αδερφοί Βούρχις φορτώνουν ένα αφελέστατο και στρατευμένο μελόδραμα με σχηματικές πολιτικές νύξεις (ο υπουργός-καρικατούρα Γιάννης Μόρτζος), ιστορικά μαθήματα περί αρχαίας Ελλάδας, μια χωρίς καμία δραματική εξέλιξη ερωτική ιστορία κι ένα διπλό δικαστικό… θρίλερ, το οποίο κορυφώνεται με ατελείωτο μπλα-μπλα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (το βήμα του, πάντως, έχει το σήμα του Δήμου Αθηναίων!).
Ασορτί με όλα αυτά, ο πρωτοεμφανιζόμενος πρωταγωνιστής Παντελής Κοντογιάννης αποδεικνύεται εντελώς ανεπαρκής ερμηνευτικά, με τους «διεθνείς» Έλληνες σταρ (Γ. Χωραφάς, Γ. Βογιατζής, Σπ. Φωκάς) να δίνουν το «παρών» και τον Τζιανκάρλο Τζιανίνι να μας συμπαραστέκεται ως διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης.

Ελλάδα, ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: FILMBOY PICTURES.

Περισσότερες πληροφορίες

Πρόμαχος

Promakhos
1
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 91 '
  • Κέρτε Βούρχις

Ερωτευμένοι μεταξύ τους, ο Αντρέας και η Ελένη είναι δύο δικηγόροι που αναλαμβάνουν να υπερασπιστούν το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των ελγινείων μαρμάρων. Έχοντας στην κατοχή τους πλαστογραφημένα από το 1816 έγγραφα που ενισχύουν τις θέσεις τους, είναι σίγουροι πως θα αιφνιδιάσουν τους αλαζόνες Βρετανούς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.