Αντζελίνα Τζολί: να γιατί θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για Όσκαρ

Η 39χρονη σταρ περνάει για δεύτερη φορά πίσω από τις κάμερες, σκηνοθετώντας το βιογραφικό δράμα «Unbroken», ένα από τα δυνατά οσκαρικά χαρτιά της σεζόν. 

Αντζελίνα Τζολί: να γιατί θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για Όσκαρ

Η 39χρονη σταρ περνάει για δεύτερη φορά πίσω από τις κάμερες, σκηνοθετώντας το βιογραφικό δράμα «Unbroken», ένα από τα δυνατά οσκαρικά χαρτιά της σεζόν. Η Τζολί δείχνει πιο έτοιμη από ποτέ να κάνει το ποιοτικότερο βήμα στην καριέρα της, αφηγούμενη μια αμερικανική ιστορία ενός αφανούς ήρωα.

Αντζελίνα Τζολί: να γιατί θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για Όσκαρ - εικόνα 1

Το θηλυκό μισό του ζεύγους Brangelina δείχνει να είναι φτιαγμένο από άφθαρτο υλικό. Έχει περάσει περίπου ενάμισης χρόνος από την προληπτική επέμβαση μαστεκτομής που έκανε η Αντζελίνα Τζολί, μετά τη γονιδιακή εξέταση που έδειξε ότι είχε 87% πιθανότητες για να παρουσιάσει καρκίνο του μαστού. Η 39χρονη σταρ, όμως, δεν επέτρεψε να μετατραπεί η ιατρική της περιπέτεια σε μια ακόμη περίπτωση επικοινωνιακά προσοδοφόρου μιντιακού κανιβαλισμού. Εξάλλου, το διασημότερο ζευγάρι στο κόσμο έχει αποδείξει πολλάκις ότι δεν είναι διατεθειμένο να παραδοθεί άνευ όρων στο κυνικό celebrity παιχνίδι. Όπως δηλώνει η ίδια, «ήμουν πολύ τυχερή που είχα εξαιρετικούς γιατρούς και μια καλή ανάρρωση αλλά και που με περίμενε το project του “Unbrocken”».

Αντζελίνα Τζολί: να γιατί θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για Όσκαρ - εικόνα 2

Το δεύτερο σκηνοθετικό της εγχείρημα δεν μοιάζει σε τίποτα με το άνισο βαλκανο-μελό ντεμπούτο της «In the Land of Blood and Honey». Η Τζολί, ευτυχώς, επιστρέφει κινηματογραφικά στην πατρίδα της, μεταφέροντας την αληθινή ιστορία του Λούις Ζαμπερίνι, ενός αφανή Αμερικανού ήρωα. Η απίθανη ιστορία του δρομέα μεγάλων αποστάσεων που κατατάχθηκε στην αεροπορία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για να καταλήξει ναυαγός στα ανοιχτά του Ειρηνικού και από εκεί αιχμάλωτος στα ιαπωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι σίγουρα ένα σκηνοθετικό στοίχημα υψηλών φιλοδοξιών για την 39χρονη σταρ. Με τους αδελφούς Κοέν, μάλιστα, να υπογράφουν το σενάριο, το βρετανικό πουλέν Τζακ Ο’ Κόνελ («’71», «Γροθιές στους Τοίχους») στον πρώτο ρόλο και ένα άγνωστο true story που ταιριάζει απόλυτα στα γούστα των μελών της Ακαδημίας, οι οσκαρικές σειρήνες έχουν αρχίσει να χτυπούν πολύ πριν από τα Χριστούγεννα, οπότε θα δούμε το «Unbroken».

Αντζελίνα Τζολί: να γιατί θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για Όσκαρ - εικόνα 3

Η προσπάθεια της Αντζελίνα Τζολί να βγάλει το κουστούμι της σκληροτράχηλης σέξι ηρωίδας και να ακολουθήσει μαζί με τον σύζυγό της ένα πιο ώριμο κινηματογραφικό μονοπάτι, πάντα βέβαια στα κερδοφόρα χολιγουντιανά κατατόπια, είναι εδώ και καιρό εμφανής. Μητέρα έξι παιδιών πλέον, έχει μειώσει σταδιακά τις εμφανίσεις της μπροστά στην οθόνη (με τελευταία αυτή στη ντισνεϊκή εμπορική επιτυχία του «Maleficent»), δείχνοντας την ίδια στιγμή έντονο ενδιαφέρον για το ζωτικό δημιουργικό χώρο που βρίσκεται πίσω από τις κάμερες.

Αντζελίνα Τζολί: να γιατί θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για Όσκαρ - εικόνα 4

Η ανακοίνωση ότι αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία και της δραμεντί «By the Sea», στην οποία θα πρωταγωνιστήσει και πάλι δίπλα στον Μπραντ Πιτ μια δεκαετία μετά το «Mr & Mrs Smith», δείχνει ότι η Αντζελίνα δεν σκοπεύει να αποχωριστεί τη σκηνοθετική καρέκλα τα επόμενα χρόνια. Η φιλοδοξία της 39χρονης καλλονής, λοιπόν, δεν είναι άλλη από το να μετατραπεί στην ώριμη περίοδό της σε μια θηλυκή εκδοχή του Κλιντ Ίστγουντ, δηλαδή μια action heroine που εξελίσσεται σε στιβαρό δημιουργικό κεφάλαιο, αφηγούμενη τολμηρές φιλελεύθερες αμερικανικές ιστορίες μπροστά και πίσω από τις κάμερες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.