CineDoc: Από την Μπε-Μπε μέχρι την εκπαίδευση...

Το πιο δραστήριο ντοκιμαντερίστικο event της πόλης ­επιστρέφει παρουσιάζοντας το νέο ετήσιο πρόγραμμά του, το οποίο περιλαμβάνει 12 ταινίες που θα προβληθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στον Δαναό από τον Οκτώβριο μέχρι τον προσεχή Μάιο.
 

CineDoc: Από την Μπε-Μπε μέχρι την εκπαίδευση...

Το πιο δραστήριο ντοκιμαντερίστικο event της πόλης ­επιστρέφει παρουσιάζοντας το νέο ετήσιο πρόγραμμά του, το οποίο περιλαμβάνει 12 ταινίες που θα προβληθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στον Δαναό από τον Οκτώβριο μέχρι τον προσεχή Μάιο.

CineDoc: Από την Μπε-Μπε μέχρι την εκπαίδευση... - εικόνα 1
«Βardot la Meprise»

Το κινηματογραφικό ραντεβού με το CineDoc, την αγαπημένη αθηναϊκή σινεφίλ συνήθεια, ανανεώνεται για έκτη συνεχή σεζόν. Με αφετηρία το 2009, το ντοκιμαντερίστικο event πέτυχε απόλυτα τον ιδρυτικό σκοπό του: να αποτελέσει το σταθερότερο και δημοφιλέστερο σημείο αναφοράς για το είδος της ταινίας τεκμηρίωσης στην πόλη. Επιπλέον, έχοντας πιάσει το νόημα της εποχής, δεν αρκείται απλώς στο να καταρτίσει ένα ποιοτικό πρόγραμμα. κάθε προβολή συνοδεύεται από μια συνεργασία με συγγενή φορέα ή παράλληλη εκδήλωση που έχουν σκοπό να μετατρέψουν το κινηματογραφικό υλικό σε ζωηρό γεγονός το οποίο θα εμπνεύσει το διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και συλλογικές δράσεις. Κάνοντας μια δυνατή πρεμιέρα την Τετάρτη 8/10 με την προβολή του «Stop-Over», το CineDoc δίνει και πάλι το «παρών» από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο στο αμφιθέατρο τ ου Γαλλικού Ινστιτούτου αλλά και στον Δαναό.

CineDoc: Από την Μπε-Μπε μέχρι την εκπαίδευση... - εικόνα 2
«Once Upon a Forest»

Oι συναρπαστικές όψεις της πραγματικότητας
To CineDoc έχει φροντίσει να φέρει και φέτος στη χώρα μας την αφρόκρεμα της διεθνούς παραγωγής ντοκιμαντέρ. Μια διαφορετική, σχεδόν σκοτεινή βιογραφία πάνω στη ζωή της θρυλικής Μπε-Μπε θα δώσει το «Bardot la Meprise» (17/12), που ακολουθεί την Μπριζίτ Μπαρντό από την παιδική ηλικία της μέχρι το απόγειο της καριέρας της. Ο επίσης Γάλλος Λικ Ζακέ, σκηνοθέτης του εξαιρετικού «Ταξιδιού του Αυτοκράτορα», παρουσιάζει το «Once Upon a Forest» (7/1), ένα φιλμ που μας αποκαλύπτει το παρθένο και ανέγγιχτο κόσμο των τροπικών δασών.
Το «The Last Catch» (11/2) μας φέρνει σε απόσταση αναπνοής από το άγριο κυνήγι του απειλούμενου γαλαζόπτερου τόνου, ενώ το «The Ghosts in our Machine» παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα της πανίδας μέσα από το φακό της διά­σημης φωτογράφου Τζο Αν Μακ­Άρθουρ. Δύο ταινίες συνθέτουν το μίνι αφιέρωμα στην εκπαίδευση: το δανέζικο «Four Letters Apart - Children in the Age of ADHD» (14/1), το οποίο κέρδισε το βραβείο κοινού στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ζουμάρει στο σύνδρομο της υπερκινητικότητας, ενώ το αυστριακό «Alphabet» (28/1) εξετάζει την προοπτική μιας εναλλακτικής εκπαίδευσης.

CineDoc: Από την Μπε-Μπε μέχρι την εκπαίδευση... - εικόνα 3
«The Last Catch»

Greek doc ’n’ roll
Η Ελλάδα έχει και φέτος δυνατή αντιπροσώπευση. Το «Greece, Days of Change» (22/10) της Έλενας Ζερβοπούλου κινηματογραφεί την προσπάθεια τριών Ελλήνων να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους στην πραγματικότητα της κρίσης. Αντίθετα το «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» (5/11) γυρίζει πίσω στην Ιστορία για να θυμίσει ένα ξεχασμένο από τους περισσότερους πογκρόμ με νέο αρχειακό υλικό. Και το κλείσιμο του φετινού CineDoc θα έχει ελληνικό άρωμα με την προβολή βραβευμένων εγχώριων ντοκιμαντέρ στις 29/4 και τις 6/5.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.