Έναρξη των 20ων Νυχτών Πρεμιέρας σε γιορτινή ατμόσφαιρα

Την Τετάρτη 17/9 στο Μέγαρο Μουσικής το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας άνοιξε τις πόρτες για τη φετινή επετειακή του διοργάνωση.

Έναρξη των 20ων Νυχτών Πρεμιέρας σε γιορτινή ατμόσφαιρα

Οι Νύχτες Πρεμιέρας μας έχουν συνηθίσει στις απλές, ουσιώδεις τελετές που δεν υπακούουν στην λογική της φλύαρης παρέλασης επισήμων από τη σκηνή και η γιορτινή έναρξη του 20ου Διεθνές Κινηματογράφου της Αθήνας την Τετάρτη 17/9 στο Μέγαρο Μουσικής ακολούθησε ευτυχώς αυτήν την παράδοση. Η αρχή έγινε με ένα σύντομο ηχητικό κλιπ που μας θύμισε αγαπημένες κινηματογραφικές ατάκες και αναγγελίες από τα 20 χρόνια του φεστιβάλ. Στη συνέχεια ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ανέλαβε να καλωσορίσει τους παρευρισκομένους στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό event της πόλης. «Σήμερα γιορτάζουμε. Γιορτάζουμε τα 20 χρόνια των Νυχτών Πρεμιέρας» είπε από τα σκαλιά της πλατείας, με το κοινό να χειροκροτεί ενθουσιασμένο. Στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή, υπογραμμίζοντας ότι «ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάζεις τα γενέθλιά σου, δε είναι να αφηγείσαι τις επιτυχίες του παρελθόντος, αλλά να βάζεις μερικά στοιχήματα για το μέλλον».

Αμέσως μετά η Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Μαρία Μπόμπολα, μέσω ενός βίντεο έστειλε το δικό της μήνυμα για τη φεστιβαλική επέτειο των 20 χρόνων. Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης ξαναπήρε το λόγο κάνοντας ειδική αναφορά στο φετινό μότο του Φεστιβάλ, το «frame light motion». Με παιχνιδιάρικη αφήγηση και απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο σε γνωστούς κινηματογραφάνθρωπους που βρίσκονταν στο κοινό, όπως ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θέμις Μπαζάκα και ο Κωνσταντίνος Τζούμας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην 7η Τέχνη φτάνοντας στο σήμερα, καλώντας το κοινό να παρακολουθήσει την Παρασκευή 26/9 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το επετειακό event των Νυχτών Πρεμιέρας που θα έχει σχετική θεματολογία. Στην κατάμεστη τελετή έναρξης παρευρέθηκαν δεκάδες προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών, μεταξύ των οποίων ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θέμις Μπαζάκα, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Κωνσταντίνος Τζούμας, η Δήμητρα Ματσούκα, η Κόρα Καρβούνη, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο Χρήστος Στεργιόγλου, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Φοίβος Δεληβοριάς και πολλοί άλλοι.

Η συνέχεια, όμως, δόθηκε στην οθόνη του Μεγάρου Μουσικής, όπου προβλήθηκε η σπονδυλωτή μαύρη κωμωδία «Ιστορίες για Αγρίους» από την Αργεντινή, ένα σαρκαστικό φιλμ πάνω στην έννοια της εκδίκησης. Έως τις 28 Σεπτεμβρίου, οι Νύχτες Πρεμιέρας έχουν προγραμματίσει εκατοντάδες προβολές στους κινηματογράφους Δαναός 1&2, Odeon Όπερα 1&2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκης της Ελλάδας και Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: 241 ταινίες –μεγάλου και μικρού μήκους- από κάθε γωνιά του κόσμου, 97 από τις οποίες είναι καινούργιες ελληνικές παραγωγές, 3 διαγωνιστικά τμήματα, 6 ειδικά αφιερώματα, συζητήσεις, ομιλίες, μάστερκλας, και πολλά πάρτι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".