Ένα βιβλίο για τον Γιώργο Τζαβέλλα

Ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης επιμελήθηκε μια κομψή, δίγλωσση έκδοση για το σκηνοθέτη της «Κάλπικης Λίρας», έναν από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του ελληνικού σινεμά.

Ένα βιβλίο για τον Γιώργο Τζαβέλλα

Κριτικός και συγγραφέας («Στο τέλος μιλάει το πανί», «Ταινίες για φίλημα», «Η μαγεία του μιούζικαλ») ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης αποτίει φόρο τιμής σε έναν από τους κορυφαίους στυλοβάτες του. Το «διεθνή του σινεμά» Γιώργο Τζαβέλλα, έναν ολοκληρωμένο δημιουργό «ο οποίος κατάφερε με μοναδικό τρόπο να ισορροπήσει ανάμεσα στο σημαντικό και το δημοφιλές, κάτι που πραγματικά ελάχιστοι έχουν καταφέρει στο σινεμά παγκοσμίως». Με μεράκι, αγάπη και καθαρό μάτι, ο Τριανταφυλλίδης αφηγείται σε 170 ασπρόμαυρες σελίδες τη ζωή και αναλύει το έργο του γεννημένου το 1916 σεναριογράφου και σκηνοθέτη, ο οποίος ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα με τα «Χειροκροτήματα» του 1944, έχοντας για πρωταγωνιστή τον θρυλικό Αττίκ. Ο «Μαρίνος Κοντάρας» του 1948 γίνεται η πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους που συμμετέχει σε διεθνές φεστιβάλ, ενώ ο «Μεθύστακας» του 1949 σπάει όλα τα εγχώρια εισπρακτικά ρεκόρ με 304.438 εισιτήρια μόνο στην αθηναϊκή πρώτη προβολή του! Θα ακολουθήσουν εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες σαν την «Κάλπικη Λίρα», το «Μια Ζωή την Έχουμε», την «Αντιγόνη» και το «Η δε Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα», το οποίο κλείνει μια εκλεκτική φιλμογραφία 12 μόλις ταινιών. Το δίγλωσσο (ελληνικά και αγγλικά) βιβλίο του Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη συνοδεύει τα κείμενα του συγγραφέα του με κριτικές του διεθνή Τύπου για το έργο του Τζαβέλλα, κείμενα του ίδιου του δημιουργού και σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το πολύτιμο αρχείο του. Μια κατάθεση θαυμασμού και αγάπης, «που ελπίζω να απηχεί και την αγάπη που κυριαρχεί στο έργο του Τζαβέλλα, μιας και όπως λέει η Μάρω Κοντού στην τελευταία σκηνή της τελευταίας του ταινίας: «Μόνο η αγάπη έχει αξία Αντωνάκη μου…».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.