Η Μοναχική Σύζυγος

4

Η βικτοριανή ηθική συναντά την ανατολίτικη κομψότητα σε μια από τις διασημότερες ταινίες του σπουδαίου Ινδού δημιουργού Σατιαζίτ Ρέι, βραβευμένη με Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας στο Βερολίνο.

Η Μοναχική Σύζυγος

Στην Ινδία των τελών του 19ου αιώνα, η μοναχική σύζυγος ενός εκδότη νιώθει ερωτική έλξη για τον ξάδελφο του άντρα της, με τον οποίο μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη λογοτεχνία. Η βικτοριανή ηθική συναντά την ανατολίτικη κομψότητα σε μια από τις διασημότερες ταινίες του σπουδαίου Ινδού δημιουργού Σατιαζίτ Ρέι, βραβευμένη με Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας στο Βερολίνο.

Η Μοναχική Σύζυγος - εικόνα 1

Στη «Μοναχική Σύζυγο» συναντιούνται δύο από τις κορυφαίες μορφές του σύγχρονου ινδικού πολιτισμού, ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτέχνης Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και ο διασημότερος κινηματογραφικός εκπρόσωπός του Σατιαζίτ Ρέι. Πατέρας του «ινδικού νέου κύματος» ο τελευταίος, ήταν αυτός ο οποίος με την «τριλογία του Άπου» (1955-59) ενηλικίωσε νεο-ρεαλιστικά μια τεράστια κινηματογραφική παράδοση, κάνοντάς τη γνωστή στο δυτικό κοινό και αποσπώντας διακρίσεις σε όλα τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ. Η βραβευμένη με Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας στο Βερολίνο «Μοναχική Σύζυγος» διασκευάζει τη νουβέλα του Ταγκόρ «Η σπασμένη φωλιά», την ιστορία της Τσαρουλάτα, μιας κλεισμένης στην πολυτελή έπαυλή της σύζυγο ενός φιλόδοξου, τίμιου και παθιασμένου με τα πολιτικά εκδότη­. Ο ερχομός του εξωστρεφούς και ανέμελου ξάδερφου του τελευταίου Αμάλ θα προσδώσει ενδια­φέρον στη μονότονη καθημερινότητά της, ενώ η συναναστροφή μαζί του θα της ανακινήσει το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία και θα της γεννήσει ένα σιωπηλό ερωτικό πάθος.

Η Μοναχική Σύζυγος - εικόνα 2

Όπως και ο πολυδιάστατος Ταγκόρ (επίσης ποιητής, μουσικός, ζωγράφος και θεατρικός συγγρα­φέας), η αισθητική και η φιλοσοφία του οποίου ρίχνουν τη σκιά τους σε όλο το έργο του Ινδού σκηνοθέτη, ο Ρέι περιγράφει απλά και με διεισδυτική ακρίβεια τις αντικρουόμενες απόψεις, συμπεριφορές και ανάγκες που συνθέτουν την αποικιοκρατούμενη ­Ινδία του ύστερου 19ου αιώνα. Η ματιά του δεν είναι κοινωνιολογική, αλλά απόλυτα επικεντρωμένη στο δράμα και στους ανθρώπους του, δέσμιους ενός προσωπικού, αλλά ταυτόχρονα πολύ συγκεκριμένου ιστορικά και πολιτικά ηθικού κώδικα, ο οποίος όσο τους εγκλωβίζει τόσο τους φέρνει αντιμέτωπους με τον εαυτό τους και τους δίνει την ευκαιρία να απελευθερωθούν. Ο Ρέι διασταυρώνει τις πολύπλοκες αυτές ισορροπίες με απέριττες, καίριες εικόνες που κουβαλούν λιγοστή πρόζα, μα πάμπολλα αντιφατικά συναισθήματα, «ξεκλειδώνοντας» την κρυμμένη αλήθεια των χαρακτήρων του με αρχιτεκτονικής δομής πλάνα εσωτερικού χώρου κι εκφραστικότατα close ups. Φιλτράρει τα διλήμματα της βικτοριανής ηθικής μέσα από την τελετουργική, ανατολίτικη αφηγηματική απλότητα και παραδίδει ένα μάθημα σπάνιας σκηνοθετικής κομψότητας.

Ινδία. Α/Μ. 1964. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μοναχική Σύζυγος

Charulata
4
  • Δραματική
  • 1964
  • Διάρκεια: 117 '
  • Σατιαζίτ Ρέι

Στην Ινδία των τελών του 19ου αιώνα, η μοναχική σύζυγος ενός εκδότη νιώθει ερωτική έλξη για τον εξάδελφο του άντρα της, με τον οποίο μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη λογοτεχνία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Άνοιξαν τα θερινά σινεμά της Αθήνας! Δείτε την αναλυτική λίστα

Ξεκινά επισήμως η καλοκαιρινή περίοδος για τους υπαίθριους κινηματογράφους της πόλης που ανάβουν αυτήν την εβδομάδα τους προβολείς τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/05/2024

Ρότζερ Κόρμαν (1926-2024): Ξαναβλέποντας τη "Μάσκα του Κόκκινου Θανάτου"

Ο βασιλιάς των b-movies αποχαιρέτησε τα εγκόσμια στα 98 του, άφησε, όμως, πολλά να θυμόμαστε. Μεταξύ τους και μια παθιασμένη ματιά στο θρυλικό διήγημα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, που έδωσε μια ταινία υπέροχη μες τις ατέλειές της, η οποία γιορτάζει φέτος τα δικά της 60 χρόνια.

Το τρέιλερ του "Megalopolis" υπόσχεται μια οπτική φαντασμαγορία

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μας συστήνει στον πληθωρικό και αισθητικά καθηλωτικό κόσμο της νέας ταινίας του.

Ελληνικό box office: Γκάρφιλντ, πίθηκοι και Γιουροβίζιον

Η Μαρίνα και το "Ζάρι" της κράτησαν τους ενήλικες στους καναπέδες τους, με την πιτσιρικαρία να επιλέγει "Γκάρφιλντ" και να τον ανεβάζει στην κορυφή του εβδομαδιαίου top-10.

Piraeus Port Film Festival: Ο Πειραιάς γίνεται λιμάνι της 7ης Τέχνης

Κατά τη διάρκεια του PPFF, θα προβληθούν σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών, όλες με άξονα τη θεματική του φεστιβάλ "θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνια".

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 16/5

Διάσημα ονόματα του ελληνικού διεθνούς θεάματος προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Γιορτάστε τη Γιορτή της Μητέρας στο σινεμά

Διαλέξτε μία από τις προτάσεις μας, πάρτε τη μαμά σας και επισκεφτείτε τον κοντινότερο κινηματογράφο.