Μην πείτε ακόμη αντίο στον Γκοντάρ...

Το αφιέρωμα στον Γαλλοελβετό σπουδαίο auteur συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα στην Ταινιοθήκη, η οποία συνδιοργανώνει με το «α» την 3D προβολή της καινούργιας του ταινίας «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα» σε μια βραδιά για τους αναγνώστες.

Μην πείτε ακόμη αντίο στον Γκοντάρ...

Το αφιέρωμα στον Γαλλοελβετό σπουδαίο auteur συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα στην Ταινιοθήκη, η οποία συνδιοργανώνει με το «α» την 3D προβολή της καινούργιας του ταινίας «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα» σε μια βραδιά για τους αναγνώστες.

Μην πείτε ακόμη αντίο στον Γκοντάρ... - εικόνα 1

Μπορεί ο καιρός τις προηγούμενες ημέρες να ήταν πιο απρόβλεπτος και από... ταινία του Γκοντάρ, όμως το αφιέρωμα στον Γαλλοελβετό δεξιοτέχνη ξεκίνησε με το δεξί. Οι προβολές είχαν πολύ κόσμο και αρκετή νεολαία, αποδεικνύοντας ότι το γκονταρικό σινεμά παραμένει επίκαιρο και πάντοτε μοντέρνο. Η δεύτερη εβδομάδα είναι πιο συναρπαστική, με μερικά ακόμη αριστουργήματα, ενδιαφέρουσες στρογγυλές τράπεζες αλλά και την προβολή της καινούργιας του ταινίας «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα» αποκλειστικά για τους αναγνώστες του «α».

Μην πείτε ακόμη αντίο στον Γκοντάρ... - εικόνα 2

Αποκλειστική πρεμιέρα
Η τελευταία ταινία του 84χρονου Ζαν-Λικ Γκοντάρ υπήρξε αναμφίβολα ένα από τα highlights των πρόσφατων Κανών. Το «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα» («Adieu au Langage») βρέθηκε στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής και μετατράπηκε αυτόματα σε talk of the festival. Συνειρμικό, άναρχο, παροξυσμικό και φυσικά πνευματώδες, το φιλμ αποτελεί ένα φιλοσοφικό μανιφέστο τριών διαστάσεων. Στα εβδομήντα λεπτά της διάρκειάς του ο sui generis βιρτουόζος παρουσιάζει ένα κινηματογραφικό παραλήρημα γεμάτο φιλοσοφικές αναζητήσεις, λογοτεχνικές αναφορές κι ερωτήματα πάνω στο μέλλον του μέσου. Η τρισδιάστατη προβολή του «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα» θα γίνει σε συνδιοργάνωση με το «α» την Παρασκευή 13/6, στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης, μόνο με προσκλήσεις για δύο άτομα. Περισσότερες πληροφορίες στο έντυπο «α» που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Μην πείτε ακόμη αντίο στον Γκοντάρ... - εικόνα 3

Το αφιέρωμα κορυφώνεται
Την Πέμπτη 12/6 διοργανώνονται οι δύο στρογγυλές τράπεζες του αφιερώματος με ελεύθερη είσοδο: η πρώτη με θέμα «Γκοντάρ, ιστορικός του κινηματογράφου» (5 μ.μ.), ενώ η δεύτερη με το χαρακτηριστικό τίτλο «Δυο τρία πράγματα που έμαθα από αυτόν!», η οποία έχει ως ειδικό προσκεκλημένο τον στενό συνεργάτη του Γκοντάρ Φαμπρίς Αρανιό, θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. Η δεύτερη εβδομάδα του αφιερώματος, που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στα πλαίσια του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014, περιλαμβάνει επίσης μερικές κορυφαίες στιγμές στη φιλμογραφία του δημιουργού. Αύριο Παρασκευή 13/6 (8.45 μ.μ.) προβάλλεται στη θερινή Λαΐδα το δοκιμιακό «Δυο ή Τρία Πράγματα Που Ξέρω Γι’ Αυτήν» (1966). Την Τρίτη 17/6 (11 μ.μ.) σειρά έχει η εκρηκτική αντιπολεμική σινε-προκήρυξη «Οι Καραμπινιέροι» (1963), ενώ το αφιέρωμα ολοκληρώνεται την Τετάρτη 18/6 (11 μ.μ.) με το ανεπανάληπτο «Σαββατοκύριακο» (1967).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.