Τα βραβεία του 24ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Δείτε τους φετινούς νικητές της τρικολόρ διοργάνωσης που έριξε πανηγυρικά αυλαία.

Η Αρπαγή 1 «Η Αρπαγή» / ©Mact Productions, Marianne Productions, JPG Films, BNP Paribas Pictures

Τις δάφνες του μοίρασε το 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (2-10/4) στην τελετή λήξης που έλαβε χώρα στον κινηματογράφο Δαναό, παρουσία της Πρέσβειρας της Γαλλίας στην Ελλάδα Λοράνς Οέρ και με παρουσιαστές τους ηθοποιούς Εύα Κοτανιδη και Αργύρη Πανταζάρα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης και ακόλουθος οπτικοακουστικών μέσων Εμέ Μπεσόν, στην πρώτη ομιλία του από αυτήν τη θέση έκανε τον απολογισμό του φεστιβάλ τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την επιτυχία που γνώρισαν οι προβολές και οι ειδικές εκδηλώσεις του θεσμού αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για το γαλλόφωνο κινηματογράφο, ο οποίος παραμένει τολμηρός, δημιουργικός και ποικιλόμορφος.

Ακολούθησε η απονομή των χρυσών αγαλματιδίων του φεστιβάλ, με πρώτο το βραβείο κοινού που απονεμήθηκε στην ταινία "Κυνήγι Γειτόνων" (Αντονέν Φουρλόν & Φρεντερίκ Φορεστιέ).

Κυνήγι Γειτόνων
©Julien Panié
"Κυνήγι Γειτόνων"

Τη σκυτάλη πήρε η κριτική επιτροπή που απαρτίστηκε από τους Γιώργο Αρβανίτη, Christian Carembeu, Πολύδωρο Βογιατζή, Πόλυ Λυκούργου, Mylène Japanoï και Θανάση Νεοφώτιστο. Το βραβείο τους απονεμήθηκε στην ταινία "Η Αρπαγή" της Ίρις Καλτενμπάκ, με τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Αρβανίτη να παρουσιάζει το σκεπτικό πίσω από τη βράβευση:
"Ομόφωνα και με ενθουσιασμό αποφασίσαμε να βραβεύσουμε ένα γενναίο σκηνοθετικό ντεμπούτο που μας ράγισε την καρδιά. Μια ταινία που χειρίζεται αδέκαστα αλλά παράλληλα ντελικάτα, με τρυφερότητα και κατανόηση, τη σύγχρονη μοναξιά. Θέλουμε να βραβεύσουμε τη δυνατή της ηρωίδα που μας έκανε να νιώσουμε την απόγνωσή της 'να ανήκει', να αγαπηθεί. Θέλουμε να βραβεύσουμε τη σκονοθέτιδα που η κάμερά της την ακολούθησε χωρίς να τη δικαιολογεί, αλλά και χωρίς να τη κρίνει. Σ’ ένα κόσμο που βιάζεται πλέον να δικάσει όλους μας, εμείς θέλουμε να βραβεύσουμε ένα σινεμά κατανόησης που χωράει όλους όσους αισθάνονται παράταιροι και ξένοι".

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως η "Αρπαγή" πρόκειται να κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους στις 18 Απριλίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
01/05/2024

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.