Αντίλαλος

3,5

Βραβευμένη στο Βερολίνο ιστορία ενηλικίωσης, η οποία αποτυπώνει αβίαστα μια χαμηλή σε τόνους, αλλά πλούσια σε συναισθήματα και πάθη, «χειροποίητη» αγροτική καθημερινότητα.

Αντίλαλος

Γεννημένη στο Ελ Σαλβαδόρ και μεγαλωμένη στο Μεξικό, η 52χρονη Τατιάνα Χουέζο έγινε διεθνώς γνωστή με τη βραβευμένη στις Κάννες και τις "Νύχτες Πρεμιέρας" (Χρυσή Αθηνά) "Νύχτα της Φωτιάς" (2021), τη μοναδική μεγάλου μήκους μυθοπλασία της. Η ίδια, όμως, έχει θητεύσει με επιτυχία στο ντοκιμαντέρ ("El Lugar Más Pequeño", "Tempestad"), αφηγούμενη πάντοτε ιστορίες θηλυκής επιβίωσης σε ένα ασταθές και ανεξέλεγκτα βίαιο περιβάλλον. Όπως κι αυτή του "Αντίλαλου", η οποία μας μεταφέρει στο μεξικανικό χωριό Ελ Έκο. Έναν τόπο στον οποίο η αστική, ψηφιακή αλήθεια μας φτάνει μόνο ως ξέπνοη ηχώ.


Το Ελ Έκο μοιάζει ξεκομμένο από το χρόνο, αν και απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από την πόλη του Τσιγκναχουαπάν και δύο ώρες από την Πόλη του Μεξικού. Καθώς η κάμερα της Χουέζο ακολουθεί την καθημερινότητα μιας πολυμελούς οικογένειας, ανακαλύπτουμε πως ο "καινούργιος" κόσμος είναι τόσο κοντά και τόσο μακριά ταυτόχρονα. Μια συνθήκη την οποία αποτυπώνει η συμβουλή του πατέρα, ξυλουργού ο οποίος δουλεύει σε οικοδομικές κατασκευές στην πόλη, προς τον μικρό του γιο: "Μη μαζεύεις τα πιάτο σου. Αυτό είναι γυναικεία δουλειά". Ή της μητέρας προς τη μεγαλύτερη κόρη: "Η φροντίδα της (υπερήλικης, ανήμπορης) γιαγιάς σου είναι πλέον δική σου ευθύνη".


Υιοθετώντας τη ματιά των μικρών παιδιών που ενηλικιώνονται σε ένα κομμάτι γης την οποία "τιμωρούν" ο πάγος και η ξηρασία, οι κοινωνικές αναφορές είναι δεμένες με την πατριαρχική, αγροτική παράδοση και η Ιστορία βιώνεται σαν ένα ακόμα παραμύθι (εξαιρετική η σκηνή του "μαθήματος" της μεξικανικής Επανάστασης), το ντοκιμαντέρ της Χουέζο αποτυπώνει αβίαστα, με εθνογραφική καθαρότητα και σοφή μελαγχολία, μια χαμηλή σε τόνους, αλλά πλούσια σε συναισθήματα και πάθη "χειροποίητη" πραγματικότητα, έτοιμη να υποδεχθεί ένα απρόβλεπτο αύριο.

Μεξικό, Γερμανία. 2023. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Αντίλαλος

El Eco / The Echo
3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2023
  • Διάρκεια: 102 '
  • Τατιάνα Χουέζο

Μια πολυμελής οικογένεια, της οποίας ο πατέρας λείπει για δουλειές στην πόλη, προσπαθεί να επιβιώσει στο απομακρυσμένο μεξικανικό χωριό Ελ Έκο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.