Ένα "κινητό σχολείο" κάνει πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μια μικρού μήκους ταινία μας συστήνει σε μια αναγκαία εναλλακτική μορφή εκπαίδευσης.

Κινητό_Σχολείο_Ταξιδεύει

Ανάμεσα στο πλούσιο πρόγραμμα φυσικών και δια ζώσης προβολών που παρέχει το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (7-17/3) υπάρχει και μία ελληνική μικρού μήκους που καταγράφει την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής μορφής εκμάθησης που φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στην εκπαίδευση.

Ο λόγος για το "Κινητό Σχολείο Ταξιδεύει" του Λουκά Παλαιοκρασά, στο οποίο απεικονίζεται ο τρόπος που η Ένωση Κυριών Δράμας - Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, χρησιμοποιεί ένα έργο εκμάθησης με στόχο την εξάλειψη της σχολικής διαρροής και του αναλφαβητισμού. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια ορθογώνια τροχήλατη κατασκευή που αποτελείται από panel εκπαιδευτικού χαρακτήρα (π.χ. αριθμητική, γραμματική, γεωγραφία, κ.α.) και panel συζητήσεων (π.χ. προσωπική υγιεινή, διαφορετικότητα, σχολικός εκφοβισμός, βία κ.α.). Τα panel ανέρχονται συνολικά σε περισσότερα από 350 και εναλλάσσονται σε κάθε παρέμβαση.

Κινητό Σχολείο Ταξιδεύει 2

Μεταξύ των στόχων του έργου με τίτλο "Mobile School - Κινητό Σχολείο", είναι η ενθάρρυνση της συμμετοχής των παιδιών Ρομά σε εκπαιδευτικές δράσεις, η ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης τους, στη συνολική αναπτέρωση της ψυχο-κοινωνικής κατάστασής τους και στην απόκτηση βασικών δεξιοτήτων. Με αυτές τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με το παρόν ντοκιμαντέρ και κάθε μελλοντική προβολή του συγκεκριμένου έργου, επιδιώκεται η ενημέρωση του κοινού σε θέματα ισότητας, διαφορετικότητας, ρατσισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το ντοκιμαντέρ "Κινητό Σχολείο Ταξιδεύει" προβάλλεται την Παρασκευή 7/3 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας (17.30), ενώ μπορείτε να το παρακολουθήσετε και online μέσω της πλατφόρμας του φεστιβάλ, εδώ.

Σχετικά με την ταινία, ο σκηνοθέτης σημειώνει: "Ακολουθώντας το ταξίδι του Mobile School στους καταυλισμούς της Βόρειας Ελλάδας γνώρισα τους ανθρώπους πίσω από το πρόγραμμα και είδα το έργο τους να αγγίζει τις καρδιές των παιδιών Ρομά που ζουν αποκλεισμένα από την εκπαίδευση. Με αυτή την ταινία προσπάθησα να αποτυπώσω τον συναισθηματικό αντίκτυπο του έργου στα παιδιά, αλλά και στην ομάδα της Ένωσης Κυριών Δράμας που με την αφοσίωσή τους ενισχύουν την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση μπορεί να καθορίσει τη ζωή ενός παιδιού και να δημιουργήσει ένα πιο συμπεριληπτικό αύριο".

Διαβάστε όλα τα νεότερα για το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ζαχαρία Μαυροειδή, πώς έφτιαξες την ελληνική κομεντί του καλοκαιριού;

Με το "Καλοκαίρι της Κάρμεν" ο ταλαντούχος σκηνοθέτης παραδίδει μια σπιρτόζικη και διασκεδαστική ρομαντική κωμωδία, με επίκεντρο τις ερωτικές περιπέτειες ενός τριαντάρη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
13/06/2024

Το Καλοκαίρι της Κάρμεν

Αλμοδοβαρική κομεντί, η οποία ξεκινάει σε ξέφρενο queer τόνο, ισορροπεί ως μια παιχνιδιάρικη σάτιρα αστικής επιβίωσης και καταλήγει σαν μια τρυφερή ιστορία φιλίας με απολαυστικές σινεφίλ αναφορές.

Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2

Διασκεδαστικό και ταυτόχρονα σκεπτόμενο σίκουελ της κορυφαίας animation δημιουργίας της Pixar. Αστείο και ψυχαναλυτικό, ευρηματικό και ευαίσθητο, επαναλαμβάνει κεφάτα μια δοκιμασμένη συνταγή.

Φρίμοντ

Οδοιπορικό αναζήτησης ανθρώπινης επικοινωνίας μέσα σ’ έναν κόσμο πολυπολιτισμικής μοναξιάς. Με αναζωογονητικό χιούμορ, κατασταλαγμένη σοφία και τη γήινη, απολαυστική απλότητα του πρώιμου Τζάρμους.

Παριζιάνικες Ιστορίες

Σπονδυλωτή, αλλά άνευρη κωμωδία, η οποία προσπαθεί αδέξια να φιλοσοφήσει και να εκβιάσει ένα γλυκόπικρα αισιόδοξο συναίσθημα.

Ο Κακός Ηθοποιός

Η βασική ιδέα ενός πιθανού θεατρικού δράματος αναπτύσσεται σαν ένα διαλογικό ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο διατυμπανίζει τις καταγγελίες του με εκκωφαντικό διδακτισμό και ασυγχώρητη μελοδραματική υπερβολή.

Η Αόρατη Μάχη

Τολμηρή, μα άνιση και παρατραβηγμένη σάτιρα των ανατολίτικων περιπετειών πολεμικών τεχνών. Δεν παίρνει ποτέ τον εαυτό της στα σοβαρά, προοριζόμενη για ξέφρενες μεταμεσονύχτιες προβολές.