Οι αξέχαστοι κινηματογραφικοί ρόλοι του Ηλία Λογοθέτη

Αποχαιρετούμε μία από πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες του ελληνικού κινηματογράφου.

Τα Παιδιά της Χελιδόνας

Σε ηλικία 85 ετών "έφυγε" από τη ζωή ο Ηλίας Λογοθέτης, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς του ελληνικού σινεμά, ο οποίος συμμετείχε σε περισσότερες από σαράντα ταινίες στην καριέρα του.

Η αρχή έγινε το 1970 με την ταινία εποχής "Βαβυλωνία" (Γιώργος Διζικιρίκης), όπου υποδυόμενος το ρόλο ενός αστυνομικού απέσπασε το Β’ βραβείο ερμηνείας στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στο πέρας της υπόλοιπης δεκαετίας ο Λογοθέτης καθιερώθηκε συμμετέχοντας σε μια σειρά από παραγωγές, συνεργαζόμενος δύο φορές, μεταξύ άλλων, με τον Θανάση Βέγγο ("Ο Θανάσης στη Χώρα της Σφαλιάρας", "Θανάση, Σφίξε κι Άλλο το Ζωνάρι").

Τη δεκαετία του ‘80, τη χρυσή περίοδο της βιντεοκασέτας, ο ηθοποιός ισορρόπησε τους ρόλους του ανάμεσα στη λαϊκή κωμωδία και το καλλιτεχνικό σινεμά. Μερικές αξιοσημείωτες ταινίες το καυστικό "Άρπα Colla" (Νίκος Περράκης, 1982) και τα δημοφιλή "Παιδιά της Χελιδόνας" (Κώστας Βρεττάκος, 1987), για τα οποία βραβεύτηκε ξανά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Την ίδια περίοδο ξεκίνησε η γνωριμία του Λογοθέτη με τον εμβληματικό Θόδωρο Αγγελόπουλο, με τον οποίο συνεργάστηκαν δύο φορές. Πρώτα στο βραβευμένο με Αργυρό Λιοντάρι "Τοπίο στην Ομίχλη" (1988) κι ύστερα στο εικαστικά μεγαλόπρεπο "Μετέωρο Βήμα του Πελαργού" (1991). Μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του ήταν στην τρίτη σεζόν της σειράς "Έτερος Εγώ" με τίτλο "Νέμεσις".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.