Μπερλινάλε 2024: Ιστορική και πολιτική Χρυσή Άρκτος στο "Dahomey"

Το ντοκιμαντέρ της Ματί Ντιόπ απέσπασε το κορυφαίο βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Δείτε αναλυτικά όλους τους νικητές. Το αθηνόραμα πάει Μπερλινάλε, powered by Uber.

Ματί Ντιόπ Χρυσή Άρκτος © Dirk Michael Deckbar, Berlinale 2024

Η τελετή απονομής του 74ου Φεστιβάλ Βερολίνου (15-25/2) αποδείχθηκε ιστορική για μια σειρά από σημαντικούς καλλιτεχνικούς και πολιτικούς λόγους. Πρώτα από όλα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Χρυσή Άρκτος απονεμήθηκε σε ντοκιμαντέρ. Μάλιστα, ένα που διαρκεί μόλις 67’ και ανακατεύει τη μυθοπλασία με την τεκμηρίωση και στοιχεία οπτικού δοκιμίου. Ο λόγος για το αντι-αποικιοκρατικό "Dahomey" της εξαιρετικά ταλαντούχας Ματί Ντιόπ ("Atlantics"), στο οποίο θίγεται η -οικεία και σε εμάς- ανάγκη της ανάκτησης πολιτισμικών αγαθών που έχουν κλαπεί από ξένη χώρα. Συγκεκριμένα, η Ντιόπ απεικονίζει το πώς επέστρεψαν στη Δημοκρατία του Μπενίν πολύτιμα τεχνουργήματα του αφρικανικού Βασιλείου του Νταχομέι, τα οποία βρίσκονταν για περισσότερο από έναν αιώνα σε μουσεία του Παρισιού.

Ματί Ντιόπ Χρυσή Άρκτος 2
© Sandra Weller, Berlinale 2024
Η Ματί Ντιόπ με τη Χρυσή Άρκτο

Στο νικητήριο λόγο της η Ντιόπ, τιμώντας το πνεύμα της ταινίας της, αφενός έκφρασε τη στήριξή της στο λαό της Παλαιστίνης, αφετέρου δήλωσε μεταξύ άλλων: "Την πρώτη φορά που αναρωτήθηκα πώς θα έδειχνε στην πραγματικότητα μια παλιννόστηση, οραματίστηκα έναν ήχο, μια συχνότητα, κάτι που τρέμει σα σεισμός… Ήταν ο ήχος ενός τοίχου που κατέρρεε, ενός τοίχου σιωπής και άρνησης, τον οποίο πρέπει να γκρεμίσουμε συλλογικά. Για να χτίσουμε από την αρχή πρέπει αποκαταστήσουμε. Και τι σημαίνει αποκατάσταση; Η απόδοση δικαιοσύνης". Κάπως έτσι το "Dahomey" έγινε μόλις η δεύτερη ταινία από την Αφρική στην ιστορία του φεστιβάλ που αποσπά τη Χρυσή Άρκτο, μετά το νοτιοαφρικανικό "U-Carmen" του Μαρκ Ντόρνφορντ-Μέι.

Σεμπάστιαν Σταν Αργυρή Άρκτος
© Richard Hübner, Berlinale 2024
Ο Σεμπάστιαν Σταν με το βραβείο α' ρόλου

Όσον αφορά τα υπόλοιπα βραβεία, η κριτική επιτροπή της Λουπίτα Νιόνγκ’ο επιφύλασσε λιγοστές εκπλήξεις. Ο πιστός θαμώνας της Μπερλινάλε Χονγκ Σανγκ-σου, έφτασε τις συνολικά τέσσερις διακρίσεις του στο θεσμό, αποσπώντας την Αργυρή Άρκτο - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής με το "A Traveller’s Needs". Από την άλλη, το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στο φρενήρες sci-fi "The Empire" του Μπρουνό Ντιμόν το οποίο δίχασε το κοινό, αλλά εμείς αγαπήσαμε. Έπειτα, ο Νέλσον Κάρλος ντε Λος Σάντος Αρίας αναδείχθηκε καλύτερος σκηνοθέτης για το αταξινόμητο "Pepe", όπου ένας ιπποπόταμος αφηγείται το πώς ο Πάμπλο Εσκομπάρ τον μετέφερε στην Κολομβία, ενώ για το σενάριό του βραβεύτηκε το τρίωρο "Dying" (Ματίας Γκλάσνερ).

Μπρουνό Ντιμόν Αργυρή Άρκτος
© Richard Hübner, Berlinale 2024
Ο Μπρουνό Ντιμόν κρατώντας το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής

Τέλος, δικαίως ο Σεμπάστιαν Σταν απέσπασε το βραβείο α’ ρόλου για τη φανταστική ερμηνεία του στο "A Different Man" (Άαρον Σίμπεργκ), από την άλλη ασφαλής ήταν η επιλογή της Έμιλι Γουότσον για το β’ ρόλο στο "Small Things Like These" (Τομ Μίλαντς). Η αγαπημένη ταινία του "α", το folk horror κομψοτέχνημα "The Devil’s Bath" (Σεβερίν Φιαλά & Βερόνικα Φρανζ) περιορίστηκε στο βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος.

Τα βραβεία του 74ου Φεστιβάλ Βερολίνου 2024:

Χρυσή Άρκτος: Dahomey (Μάτι Ντιόπ)
Αργυρή Άρκτος – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: A Traveller’s Needs (Χονγκ Σανγκσού)
Αργυρή Άρκτος - Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: The Empire (Μπρουνό Ντιμόν)
Σκηνοθεσία: Κάρλος ντε Λος Σάντος Αρίας ("Pepe")
Καλύτερος α' ρόλος: Σεμπάστιαν Σταν ("A Different Man")
Καλύτερος β' ρόλος: Έμα Γουότσον ("Small Things Like These")
Σενάριο: Ματίας Γκλάσνερ ("Dying")
Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος: Μάρτιν Γκσλάχτ για τη διεύθυνση φωτογραφίας του "The Devil’s Bath"

Διαβάστε όλα τα νεότερα και τις ανταποκρίσεις για το 74ο Φεστιβάλ Βερολίνου εδώ.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη συνδρομή της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Το αθηνόραμα πάει Μπερλινάλε, powered by Uber! Τα συνεργαζόμενα ταξί με την Uber ξεκινούν από την Αθήνα και φτάνουν Βερολίνο, στηρίζοντας το σινεμά από όπου κι αν προέρχεται. Ως βασικός χορηγός της 74ης Μπερλινάλε, η Uber υποστηρίζει την μεταφορά των κινηματογραφικών ομάδων και των φεστιβαλικών καλεσμένων στο Κόκκινο Χαλί, οργανώνει ένα μεγάλο πάρτι στο ιστορικό Cafe International (aka Cafe Moskau) και συνεργάζεται με το αθηνόραμα για να σας φέρει με ταχύτητα και αξιοπιστία κριτικές για τις πρεμιέρες που ανυπομονούμε να δούμε στη μεγάλη διοργάνωση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.