Οσκαρική έναρξη με τον Φερνάντο Τρούεμπα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης πρόκειται να παρευρεθεί στην Ελλάδα για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του.

Πυροβόλησαν_τον_Πιανίστα «Πυροβόλησαν τον Πιανίστα»

Ο καταξιωμένος και βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Φερνάντο Τρουέμπα ("Μπελ Επόκ", "Τσίκο και Ρίτα") πρόκειται να παρευρεθεί στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (7-17/3), καθώς η νέα ταινία του με τίτλο "Πυροβόλησαν τον Πιανίστα" σηκώνει την αυλαία της διοργάνωσης. Ο Ισπανός δημιουργός θα είναι παρών στην τελετή έναρξης τόσο για να παρουσιάσει το φιλμ του, αλλά και για να παραλάβει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο.

Το "Πυροβόλησαν τον Πιανίστα" βρίσκει τον Τρουέμπα να συνεργάζεται ξανά με τον εικαστικό Χαβιέρ Μαρισκάλ και αποτελεί ένα μουσικό ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων που αναδεικνύει τη μουσική της μπόσα νόβα μέσα από ένα νεονουάρ animated docudrama. Κεντρικός ήρωας είναι ένας δημοσιογράφος που αναζητά πληροφορίες για τον Βραζιλιάνο πιανίστα Φρανσίσκο Τενόριο Ζούνιορ, καθώς ερευνά τη μυστηριώδη εξαφάνισή του στη διάρκεια μιας περιοδείας στο Μπουένος Άιρες. Τη φωνή του στο χαρακτήρα δανείζει ο χολιγουντιανός σταρ Τζεφ Γκόλντμπλουμ, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Τρουέμπα στο "Όνειρο του Τρελού Πιθήκου" (1989). Η ταινία εκτυλίσσεται τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, σε μία εποχή λίγο πριν η Νότια Αμερική βρεθεί στη δίνη ολοκληρωτικών καθεστώτων. Μιλώντας με ανθρώπους που τον γνώριζαν καλά (συνεντεύξεις που πήρε ο ίδιος ο σκηνοθέτης σε μια περίοδο δεκαπέντε ετών), μεταξύ των οποίων μουσικοί θρύλοι όπως οι Ζοάο Ζιλμπέρτο και Καετάνο Βελόσο, η ταινία υφαίνει το προσωπικό με το πολιτικό, σκιαγραφώντας το ταραγμένο κλίμα της εποχής στην περιοχή.

Chico and Rita
"Τσίκο & Ρίτα"

Παράλληλα, το φεστιβάλ παρουσιάζει ένα αφιέρωμα προς τιμήν του Τρουέμπα, το οποίο αποτελείται από τις παρακάτω ταινίες:

Στο Calle 54 (2000), ο Φερνάντο Τρουέμπα αποτυπώνει τη λατρεία του για τη λάτιν τζαζ, σε ένα ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνει μια σειρά από ζωντανές εμφανίσεις των μεγαλύτερων ονομάτων του χώρου, μεταξύ των οποίων οι Πακίτο Ντ’ Ριβέρα, Ελιάνε Ελίας, Τσάνο Ντομίνγκες, Μισέλ Καμίλο, Γκάτο Μπαρμπιέρι, Τίτο Πουέντε, Τζέρι Γκονσάλες, Τσούτσο Βαλντές, Κατσάο Λόπες, Πουντίγια Ρίος, Πατάτο Βαλντές και Μπέμπο Βαλντές, στα θρυλικά στούντιο της Sony Music. Μάλιστα, δύο χρόνια αργότερα ο Τρουέμπα ίδρυσε τη δική του δισκογραφική εταιρία, με την επωνυμία Calle 54 Records.

Το 2010, ο Φερνάντο Τρουέμπα ενώνει δυνάμεις με τον Μαρισκάλ, ο οποίος είχε σχεδιάσει την αφίσα του Calle 54 αλλά και όλα τα εξώφυλλα των δίσκων της Calle 54 Records. Το μαγευτικό animation Τσίκο & Ρίτα, η πρώτη ισπανική ταινία που βρέθηκε υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, είναι μια συγκινητική ιστορία αγάπης, απώλειας και ελπίδας, εμπνευσμένη από έναν από τους σπουδαιότερους κουβανούς μουσικούς, τον θρυλικό Μπέμπο Βαλντές, αποτυπώνοντας την ιστορία εμβληματικών μουσικών, πολλοί από τους οποίους εμφανίζονται και στην ταινία: Γκιγιέρμο Μπαρέτο, Νατ Κινγκ Κόουλ, Τσάρλι Πάρκερ, Τελόνιους Μονκ, Ντίζι Γκιλέσπι, Τίτο Πουέντε, Μιγκελίτο Βαλντές, Τσάνο Πόσο κ.ά.

Πυροβόλησαν τον Πιανίστα 2
"Πυροβόλησαν τον Πιανίστα"

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα ο Τρουέμπα ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της ταινίας Haunted Heart στην Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντίλον, σε συνεργασία με την Blonde ΑΕ. Ο Ισπανός δεν έχει διακριθεί μόνο στον κινηματογράφο, αλλά έχει διαγράψει εξίσου λαμπρή καριέρα και ως μουσικός παραγωγός, έχοντας κερδίσει δύο Βραβεία Γκράμι και τέσσερα Βραβεία Λάτιν Γκράμι. Ο σκηνοθέτης ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο του σινεμά ως κριτικός κινηματογράφου, αρχικά στην εφημερίδα El País στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και έπειτα ως ιδρυτής του μηνιαίου κινηματογραφικού περιοδικού Casablanca, το 1980. Την ίδια χρονιά πραγματοποίησε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με την ταινία Ópera Prima, μία από τις κορυφαίες και πιο αντιπροσωπευτικές στιγμές της λεγόμενης comedia madrileña, η οποία έδωσε τον τόνο για τη θριαμβευτική συνέχεια. Το 1989, ο Τρουέμπα υπογράφει την πρώτη του διεθνή επιτυχία, Το όνειρο του τρελού πιθήκου, κερδίζοντας Βραβεία Γκόγια Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου. Τη σκυτάλη παίρνει το Μπελ Επόκ (1993), που κερδίζει το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ Το κορίτσι των ονείρων σου (1998) προσθέτει άλλα επτά Γκόγια στο παλμαρέ του Τρουέμπα και καταγράφει μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της δεκαετίας στο ισπανικό box office.

Διαβάστε όλα τα νεότερα για το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.