Οι αστέρες επιστρέφουν στο 74ο Φεστιβάλ Βερολίνου

Χολιγουντιανή αίγλη αναμένεται στην Μπερλινάλε, καθώς πλήθος διάσημων ηθοποιών πρωταγωνιστεί σε πολλούς από τους τίτλους της φετινής διοργάνωσης, τους οποίους το «α» πρόκειται να παρακολουθήσει από κοντά. Το αθηνόραμα πάει Μπερλινάλε, powered by Uber.

Another End «Another End» / ©Matteo Casilli, Indigo Film

Ύστερα από αρκετό καιρό, η φετινή Μπερλινάλε πρόκειται να έχει λίγο από τον πρωτοκλασάτο αέρα περασμένων εποχών, όταν η γερμανική διοργάνωση φιλοξενούσε τον έναν χολιγουντιανό σταρ μετά τον άλλον. Κι αυτό επειδή το 74ο Φεστιβάλ Βερολίνου (15-25/2) παρουσιάζει ένα πρόγραμμα γεμάτο γνωστά ονόματα της μεγάλης οθόνης και το "α" ετοιμάζει τις βαλίτσες του για να τα παρακολουθήσει.

Small Things Like These
© Shane O’Connor
"Small Things Like These"

Έναρξη με οσκαρικό αέρα

Ένα από τα φαβορί για το Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου και ο άνθρωπος που έδωσε σάρκα και οστά στον δρα Οπενχάιμερ, ο Κίλιαν Μέρφι, πρόκειται να σηκώσει την αυλαία του θεσμού πρωταγωνιστώντας στο "Small Things Like These". Ο Ιρλανδός ηθοποιός επανενώνεται με το σκηνοθέτη σημαντικού αριθμού επεισοδίων του "Peaky Blinders", Τιμ Μίλαντς, στην κινηματογραφική διασκευή του υπέροχου ομώνυμου βιβλίου της Κλερ Κίγκαν. Η υπόθεση τοποθετείται στην Ιρλανδία του 1985 κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όπου ένας προμηθευτής κάρβουνου έρχεται αντιμέτωπος με μια σκοτεινή πραγματικότητα, όταν παραδίδει παραγγελία σε ένα μοναστήρι. Το φιλμ διεκδικεί τη Χρυσή Άρκτο συμμετέχοντας σε ένα διεθνές διαγωνιστικό τμήμα που αποτελείται από είκοσι παραγωγές συνολικά. Μεταξύ άλλων, τη "μάχη" για τα βραβεία δίνουν επίσης οι Σεμπάστιαν Σταν και Ρενάτε Ρέινσβε που πρωταγωνιστούν στο θρίλερ "A Different Man" του Άαρον Σίμπεργκ, ο οποίος πριν από έξι χρόνια μας είχε χαρίσει τους ιδιοσυγκρασιακούς "Ισόβιους Δεσμώτες".

A Traveller's Needs
© 2024 Jeonwonsa Film Co.
"A Traveller's Needs"

Η Νορβηγίδα Ρέινσβε συμμετέχει, επίσης, στο sci-fi "Another End" (Πιέρο Μεσίνα), με τους Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και Μπερενίς Μπεζό. Ακολούθως, βρίσκουμε την Ιζαμπέλ Ιπέρ στο "A Traveler's Needs" του πανταχού παρόντα στα φεστιβάλ Χονγκ Σανγκσού ("Η Γυναίκα που Έφυγε"), τη Νίνα Χος στο "Langue Étrangère" της Κλερ Μπερζέ ("Αγάπη Είναι", "Party Girl") και την πολύπειρη Δανή Σίντσε Μπάμπετ Κνούντσεν στο "Sons" του Γκούσταβ Μέλερ ("Ο Ένοχος"). Επιπλέον, στο διαγωνιστικό εντοπίζουμε ήδη καταξιωμένους σκηνοθέτες, όπως ο αταξινόμητος Μπρουνό Ντιμόν, ο οποίος υπογράφει μια κωμική ταινία επιστημονικής φαντασίας ("The Empire"), τη Ματί Ντιόπ, η οποία μετά το εξαιρετικό "Atlantiques" υπογράφει το αντιαποικιοκρατικό ντοκιμαντέρ "Dahomey", όπου καταγράφεται η επιστροφή κλεμμένων έργων τέχνης από τη Γαλλία στο Μπενίν, τον βετεράνο Ολιβιέ Ασαγιάς ("Suspended Time") και τον Αμπντεραχμάν Σισακό του αξιομνημόνευτου "Timbuktu", ο οποίος επιστρέφει με το "Black Tea". Αν μη τι άλλο, αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις βραβεύσεις που θα κάνει η κριτική επιτροπή με πρόεδρο την οσκαρική ηθοποιό Λουπίτα Νιόνγκ'ο ("12 Χρόνια Σκλάβος").

Arcadia1
"Arcadia"

Οι ελληνικές παρουσίες

Για ακόμα μία χρονιά, οι Έλληνες δημιουργοί δεν απουσιάζουν από την Μπερλινάλε. Στο διαγωνιστικό τμήμα Encounters, ο πολυβραβευμένος Γιώργος Ζώης ("Interruption") παρουσιάζει τη δεύτερη μεγάλου μήκους του με τίτλο "Arcadia", στην οποία συμπρωταγωνιστούν για πρώτη φορά ο Βαγγέλης Μουρίκης και η Αγγελική Παπούλια. Η υπόθεσή της στρέφεται γύρω από τις ραγδαίες εξελίξεις που συνοδεύουν ένα θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα που συμβαίνει σε ένα τουριστικό θέρετρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ένα ζευγάρι καταφθάνει στο σημείο ώστε να αναγνωρίσει το θύμα, ωστόσο σύντομα βρίσκεται μπλεγμένο σε μια παράξενη υπόθεση με πολλαπλές αφανείς διακλαδώσεις. Από την άλλη, ο Δημήτρης Αθυρίδης υπογράφει το ντοκιμαντέρ "exergue - on documenta 14", μια ταινία διάρκειας 14 ωρών(!), τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία, στην οποία κινηματογραφούνται οι εργασίες του καλλιτεχνικού διευθυντή της documenta 14 Άνταμ Σίμτσικ για την προετοιμασία της έκθεσης σε Κάσελ και Αθήνα ταυτόχρονα. Τέλος, στο κομμάτι της αγοράς και συγκεκριμένα στο τηλεοπτικό Berlinale Series, βρίσκουμε την Ελίνα Ψύκου ("Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά") και το "Τhe Coroner's Assistant", την πρώτη ελληνική παραγωγή που παίρνει μέρος στην ενότητα. Πρόκειται για ένα ένα πολιτικό θρίλερ με φόντο τη Δικτατορία, βασισμένο στον "Ιατροδικαστή" του σπουδαίου Βασίλη Βασιλικού, στο οποίο παράγοντες της Χούντας επιχειρούν να συγκαλύψουν μια γυναικοκτονία. Ο "Ιωάννης ο Βίαιος" εγκρίνει…

Διαβάστε όλα τα νεότερα και τις ανταποκρίσεις για το 74ο Φεστιβάλ Βερολίνου εδώ.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη συνδρομή της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε Επίσης

Το αθηνόραμα πάει Μπερλινάλε, powered by Uber! Τα συνεργαζόμενα ταξί με την Uber ξεκινούν από την Αθήνα και φτάνουν Βερολίνο, στηρίζοντας το σινεμά από όπου κι αν προέρχεται. Ως βασικός χορηγός της 74ης Μπερλινάλε, η Uber υποστηρίζει την μεταφορά των κινηματογραφικών ομάδων και των φεστιβαλικών καλεσμένων στο Κόκκινο Χαλί, οργανώνει ένα μεγάλο πάρτι στο ιστορικό Cafe International (aka Cafe Moskau) και συνεργάζεται με το αθηνόραμα για να σας φέρει με ταχύτητα και αξιοπιστία κριτικές για τις πρεμιέρες που ανυπομονούμε να δούμε στη μεγάλη διοργάνωση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.