Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν την παραληρηματική "Χαμένη Λεωφόρο" στο Cinobo Όπερα

Μία από τις πιο αινιγματικές ταινίες του Ντέιβιντ Λιντς παρουσιάζεται για μία βραδιά στο ανανεωμένο σινεμά του κέντρου.

Lost Highway 1

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν οι ασφυκτικά γεμάτες προβολές των Νυχτών Πρεμιέρας στο πλέον κλειστό Ιντεάλ, τη σκυτάλη φιλοξενίας τους παίρνει πλέον το ανανεωμένο Cinobo Όπερα στο οποίο πρόκειται να προβληθεί μια από τις πιο αινιγματικές ταινίες των '90s.

Ο λόγος για την παραληρηματική "Χαμένη Λεωφόρο" (1997) του Ντέιβιντ Λιντς, η οποία προβάλλεται ανήμερα των γενεθλίων του (20/1) σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια που έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Σχετικά με την ταινία σχολιάζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας:

"Σινεμά ως χειρονομία καθαρής μαγείας, άλωση του υποσυνείδητου μέσα από την εμπειρία παρακολούθησης μιας ταινίας, σκηνοθεσία που χειραγωγεί τα τεχνικά μέσα της στην υπηρεσία μιας απόλυτης μυσταγωγίας, διαβολική ικανότητα του κινηματογραφικού μέσου να δημιουργεί παραισθησιογόνες και σκοτεινές αντανακλάσεις της πραγματικότητας: Για την πιο περιπετειώδη μεριά του κοινού, η 'Χαμένη Λεωφόρος' είναι όλα τα παραπάνω. Για την πιο φρόνιμη και παραδοσιακή μερίδα, είναι η σχεδόν ακατανόητη ιστορία ενός σαξοφωνίστα ο οποίος φυλακίζεται κατηγορούμενος για τον φόνο της γυναίκας του και, κλεισμένος στο κελί του, μεταμορφώνεται άξαφνα κάποιο βράδυ σε έναν άγνωστο νεαρό.

Lost Highway 2

Ο Λιντς ζητά από τους θεατές του να υποδεχτούν αυτό το αφηγηματικό παράδοξο, να αγκαλιάσουν την απότομη ρήξη με τη λογική και να αποκωδικοποιήσουν μόνοι τα αινίγματα που επιφυλάσσει η πλοκή. Παράλληλα όμως επιθυμεί και επιτυγχάνει την απόλυτη υποβολή τους μέσα από μια διήγηση τρόμου που κλείνει το μάτι στο πώς ολόκληρο το σινεμά τρυπώνει στο ασυνείδητο καθενός μας και η οποία κατορθώνει να αναπαραστήσει με όρους φιλμικούς μια κατάσταση βγαλμένη από τις σελίδες των βιβλίων της ψυχανάλυσης.

Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, η 'Χαμένη Λεωφόρος' παραμένει καθ΄όλη τη διάρκειά της ένας πυκνός εφιάλτης από τον οποίο έχεις τουλάχιστον την ανακουφιστική σκέψη ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να ξυπνήσεις. Όμως η αξέχαστη φιγούρα του δαιμονικού Ρόμπερτ Μπλέικ, οι κίτρινες λωρίδες σε μια νυχτερινή άσφαλτο προς το άγνωστο, το ανησυχητικό σκοτάδι στον διάδρομο ενός διαμερίσματος ή ένα απομονωμένο σπίτι που τινάζεται στον αέρα για να επιστρέψει αμέσως μετά στην αρχική του μορφή είναι εικόνες που δεν σβήνονται εύκολα από το μυαλό. Συνοδεύουν τον θεατή μετά την έξοδό του από την αίθουσα. Και τον ακολουθούν επίμονα καθώς επιστρέφει στον έξω κόσμο".

Πληροφορίες

Ημ/νία: Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024
Κινηματογράφος: CINOBO OΠΕΡΑ 1 | Ακαδημίας 57
Ώρα έναρξης: 23.30
Τιμή εισιτηρίου: 7€

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Μπαμπάκ Τζαλαλί, το "Φρίμοντ" και ο ταπεινός Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ

Συναντήσαμε το σκηνοθέτη του νοσταλγικού ασπρόμαυρου φιλμ όπου ο σταρ του "Bear" κάνει μια απροσδόκητη εμφάνιση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/06/2024

Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 14ο Athens Open Air Film Festival

Σας παρουσιάζουμε τις ταινίες που έχουμε ήδη σημειώσει στο πρόγραμμα της αγαπημένης θερινής διοργάνωσης.

"Ξαφνικά Φέτος το Καλοκαίρι" επτά μέρες κλασικού σινεμά στη Ριβιέρα

Η διοργάνωση που αγαπά τον παλιό καλό κινηματογράφο επιστρέφει για 13η χρονιά.

Ζαχαρία Μαυροειδή, πώς έφτιαξες την ελληνική κομεντί του καλοκαιριού;

Με το "Καλοκαίρι της Κάρμεν" ο ταλαντούχος σκηνοθέτης παραδίδει μια σπιρτόζικη και διασκεδαστική ρομαντική κωμωδία, με επίκεντρο τις ερωτικές περιπέτειες ενός τριαντάρη.

Το Καλοκαίρι της Κάρμεν

Αλμοδοβαρική κομεντί, η οποία ξεκινάει σε ξέφρενο queer τόνο, ισορροπεί ως μια παιχνιδιάρικη σάτιρα αστικής επιβίωσης και καταλήγει σαν μια τρυφερή ιστορία φιλίας με απολαυστικές σινεφίλ αναφορές.

Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2

Διασκεδαστικό και ταυτόχρονα σκεπτόμενο σίκουελ της κορυφαίας animation δημιουργίας της Pixar. Αστείο και ψυχαναλυτικό, ευρηματικό και ευαίσθητο, επαναλαμβάνει κεφάτα μια δοκιμασμένη συνταγή.

Φρίμοντ

Οδοιπορικό αναζήτησης ανθρώπινης επικοινωνίας μέσα σ’ έναν κόσμο πολυπολιτισμικής μοναξιάς. Με αναζωογονητικό χιούμορ, κατασταλαγμένη σοφία και τη γήινη, απολαυστική απλότητα του πρώιμου Τζάρμους.