Θαύμα: Λευκό Πουλί

1,5

Επιτηδευμένα μελοδραματικό, αφηγηματικά ανοικονόμητο και ευκαιριακά ηθοπλαστικό δράμα που χρησιμοποιεί εκβιαστικά το Ολοκαύτωμα για «δωρέαν» συγκινήσεις.

Θαύμα: Λευκό Πουλί κριτική

Άτυπο spin-off του "Θαύματος" (2017), επίσης βασισμένο σε μπεστ σέλερ της Ρακέλ Χ. Παλάσιο, η ταινία αφηγείται μια ιστορία από το παρελθόν για να μοιραστεί διδάγματα επίκαιρα στο παρόν. Όλα ξεκινούν όταν η καλλιτέχνις γιαγιά ενός ανήσυχου εφήβου εξιστορεί την περιπέτεια που έζησε μικρή στην κατεχόμενη από τους ναζί Γαλλία, περίοδο κατά την οποία επέζησε αποκλειστικά χάρη στην καλοσύνη των ξένων και τη δύναμη της παιδικής φαντασίας, έτσι ώστε να νιώσει ευγνώμων για τη ζωή του.

Το μονάχα κατ’ όνομα "Θαύμα" χρησιμοποιεί κάθε πιθανή μελοδραματική σύμβαση για να προκαλέσει εύκολες συγκινήσεις, αποστολή αρκετά απλή αν λάβουμε υπόψη πως η υπόθεση αφορά: αφενός τα παιδιά και αφετέρου το Ολοκαύτωμα. Κάτι όχι αρνητικό από μόνο του, αλίμονο, αλλά σίγουρα ενοχλητικό όταν συνδυάζεται με επιτηδευμένες δραματικές υπερβολές, οι οποίες στοχεύουν βασικά σε μια ευκαιριακή ηθικολογία και στον συναισθηματικό εκβιασμό. Προσθέστε στο μιξ την ανοικονόμητη σκηνοθεσία –ο Μαρκ Φόρστερ εδώ φαίνεται να αγνοεί την τελεία– με μια απολιτίκ στάση απέναντι στην Ιστορία ("ζήτω η ανθρωπότητα!") και έχετε έτοιμο ένα δακρύβρεχτο δράμα που λησμονείται εύκολα.

ΗΠΑ. 2023. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜ.

Περισσότερες πληροφορίες

Θαύμα: Λευκό Πουλί

White Bird
1,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 120 '
  • Μαρκ Φόρστερ

Μια γιαγιά αφηγείται στον εγγονό της πώς γλίτωσε από τη ναζιστικά κατεχόμενη Γαλλία με μόνο όπλο την καλοσύνη των ξένων και τη δύναμη της παιδικής φαντασίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.