Με τα Μάτια της Νταλβά

3

Βραβείο κριτικών του Φεστιβάλ Καννών για ένα στιβαρό δράμα ενηλικίωσης και αναζήτησης ταυτότητας, το οποίο χειρίζεται με ευαισθησία επίκαιρα ψυχολογικά και κοινωνικά ζητήματα.

Me ta matia tis Dalva

Από όλες τις ταινίες των παραλλήλων τμημάτων του περσινού Φεστιβάλ Καννών, οι κριτικοί επέλεξαν για το βραβείο τους το σκηνοθετικό ντεμπούτο της 37χρονης Γαλλίδας Εμανουέλ Νικό. Μια τολμηρή από πολλές απόψεις ταινία, η οποία επιλέγει να προσεγγίσει ένα επώδυνο θέμα από μια ριψοκίνδυνη οπτική γωνία: η δωδεκάχρονη Νταλβά ζει με τον πατέρα της, ο οποίος συλλαμβάνεται από την αστυνομία για τη χρόνια σεξουαλική κακοποίησή της. Εκείνη καταλήγει σε μια ειδική δομή ανηλίκων, αρνούμενη όμως πεισματικά να αποδεχθεί τις κατηγορίες εναντίον του. Συνεχίζει να βάφεται και να ντύνεται σαν μεγάλη γυναίκα, θεωρεί ότι ο πατέρας της δεν έκανε τίποτα κακό μιας και η ίδια συγκατάνευσε σε όλα και, για να υπακούσει στους ανθρώπους του ιδρύματος και τους δασκάλους της, απαιτεί να τον δει από κοντά.


Η Νικό αγνοεί τον κακοποιητή και ενστερνίζεται τη ματιά του θύματός του, το οποίο δεν μπορεί να αντιληφθεί, άρα και να αποδεχθεί την πραγματική κατάστασή του. Η πόρτα της ενηλικίωσης (εξού και το παλιομοδίτικα μεγαλίστικο ντύσιμο) έχει ανοίξει απότομα και διάπλατα για την Νταλβά, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κόσμους, χωρίς να γνωρίζει την πραγματικότητα κανενός από αυτούς. Παραδόξως, λοιπόν, γι’ αυτήν, η διαδρομή προς την ωριμότητα δεν προϋποθέτει την απώλεια της αθωότητας, αλλά την "ανάκτησή" της, μέσα από μια αντίστροφη πορεία διαδοχικών αλλαγών, η τελευταία εκ των οποίων θα αφορά την εμφάνισή της. Με σκηνοθετική ευθύτητα που δεν κρύβεται πίσω από "συγκινητικές" σεναριακές επεξηγήσεις, η Νικό αναγνωρίζει τα ψυχολογικά και κοινωνικά εμπόδια που υψώνονται μέσα της και μπροστά της, αποκαλύπτοντάς τα σ’ εμάς μέσα από το διάπυρο βλέμμα της συγκλονιστικής δεκάχρονης(!) Ζελντά Σαμσόν.

Γαλλία, Βέλγιο. 2022. Διάρκεια: 83΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Με τα Μάτια της Νταλβά

Dalva
3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 83 '
  • Εμανουέλ Νικό

Η δωδεκάχρονη Νταλβά ζει με τον πατέρα της, ο οποίος συλλαμβάνεται από την αστυνομία για την κακοποίησή της. Εκείνη καταλήγει σε μια ειδική δομή ανηλίκων, αρνούμενη πεισματικά να αποδεχθεί τις κατηγορίες εναντίον του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.