Πράσινα Σύνορα

2

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στη Βενετία και τρεις υποψηφιότητες στα Ευρωπαϊκά Βραβεία για μια μελοδραματική πολιτική καταγγελία φορτωμένη ασφυκτικά με πρόδηλα ουμανιστικά μηνύματα.

Prasina sinora

Η 75χρονη Ανιέσκα Χόλαντ είναι μια σεβάσμια μορφή του πολωνικού σινεμά, η οποία συνεργάστηκε με τα μεγάλα ονόματά του (Κριστόφ Ζανούσι, Αντρέι Βάιντα, Κριστόφ Κισλόφσκι) και έφτασε μέχρι τις οσκαρικές υποψηφιότητες ("Europa Europa", Νικώντας το Σκοτάδι"), δουλεύοντας και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού ("Ο Μυστικός Κήπος", "Η Κληρονόμος", πολλές τηλεοπτικές σειρές). Σχεδόν όλες οι ταινίες της είναι ανθρωποκεντρικά δράματα με κοινωνικοπολιτικό προσανατολισμό, που συχνά αφηγούνται αληθινά κατορθώματα αντίστασης καθημερινών "ηρώων" ενάντια σε σύγχρονα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Υπέρμαχος ενός ουμανιστικού ακαδημαϊσμού που συγκινεί κάθε λογής ακαδημίες, η ίδια είναι εδώ και μία διετία πρόεδρος της… Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.


Παράλληλα, η Ανιέσκα Χόλαντ παραμένει ενεργή σκηνοθέτρια, η οποία μετά τα based on a true story "Ο Κύριος Τζόουνς" (2019) και "Ο Τσαρλατάνος" (2020) μεταφέρει τώρα την κάμερά της στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μας αποκαλύψει μια γνωστή, μέσες-άκρες, αλλά επιμελώς απωθημένη στις λεπτομέρειές της καθημερινότητα: την πολιτική βίαιης προώθησης προσφύγων από τη Λευκορωσία (του Αλεξάντερ Λουκασένκο) στην Ενωμένη Ευρώπη και την απάνθρωπη απάντηση βιαιότερης επαναπροώθησης της Πολωνίας (του Ματέους Μοραβιέτσκι). Σ’ αυτό το "πράσινο σύνορο", λοιπόν, συναντιούνται οι πορείες μιας οικογένειας Σύρων προσφύγων, ενός συνοριοφύλακα και μιας ακτιβίστριας, καθένας εκ των οποίων παίζει έναν συμβολικό ρόλο στο πανοραμικό παζλ της Χόλαντ. Έτσι, παρόλο που το ασπρόμαυρο ντοκουμέντο της σφύζει από σκληρό ρεαλισμό και ωμές αλήθειες (σε "φωτογενές" ασπρόμαυρο), κάθε χαρακτήρας του είναι κατασκευασμένος σαν φορέας ετοιμοπαράδοτων ιδεών και οι μελοδραματικές περιπέτειές του φτηνές αντανακλάσεις μιας εξωραϊσμένης, πολιτικά αφελούς πραγματικότητας – οι πρόσφυγες οι καλοί, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και ο Πούτιν (πίσω από τον Λουκασένκο) οι κακοί και οι απλοί Ευρωπαίοι πολίτες οι "άσχημοι", ασφυκτικά εγκλωβισμένοι σε ανυπέρβλητα ηθικά διλήμματα. Πόσο πιο καταγγελτική και διδακτικά ανθρωπιστική πρέπει να γίνει άραγε μια ταινία για να αποσπάσει το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στη Βενετία και τρεις υποψηφιότητες στα Ευρωπαϊκά Βραβεία;

Α/Μ. Πολωνία, ΗΠΑ, Γαλλία. 2023. Διάρκεια: 147΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ

Περισσότερες πληροφορίες

Πράσινα Σύνορα

Zielona Granica / The Green Border
2
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 147 '
  • Ανιέσκα Χόλαντ

Οι πορείες μιας οικογένειας Σύρων προσφύγων, ενός συνοριοφύλακα και μιας ακτιβίστριας συναντιούνται στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/05/2024

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.