Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας

3,5

Ένα πρωτότυπο, μύχιο και εντέλει ιαματικό ντοκιμαντέρ πάνω στην έννοια της οικειότητας και τη φροντίδα μεταξύ γυναικών.

Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας 2

Επί σειρά ετών, η Εσθονή σκηνοθέτρια Άνα Χιντς και το συνεργείο της ταξίδευαν σε μια περιοχή του Νότου της πατρίδας τους, όπου τηρείται η παράδοση της σάουνας καπνού. Η αποστολή τους, βέβαια, δεν ήταν τόσο πολιτισμικού χαρακτήρα όσο ανθρωπολογικού. Στα στενόχωρα δωμάτια της σάουνας, γεμάτα ζεματιστό από την υγρασία σκοτάδι, γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και καταβολών συναντιούνται για να μοιραστούν προσωπικές τραυματικές εμπειρίες, σε μια απόπειρα να επουλώσουν τις πληγές τους.

Η Χιντς κινηματογραφεί αυτό το ιδιότυπο και εντελώς μύχιο τελετουργικό, όπως μόνο οι γυναίκες μεταξύ τους μπορούν να το βιώσουν, καθώς απογυμνώνονται κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η αύρα της σάουνας, φτιαγμένη από ξύλο, νερό και ημίφως, δίνει διαστάσεις εξομολογητηρίου. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει η ασφάλεια του αφιλτράριστου μοιράσματος, αφού το "άδειασμα" που συνοδεύει τη συναισθηματική εξουθένωση, όταν τα δάκρυα ανακατεύονται με τον ιδρώτα, διαδέχεται η ιδιαίτερη φροντίδα που οι γυναίκες μπορούν να προσφέρουν η μία στην άλλη.

Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας 1

Το ντοκιμαντέρ αφουγκράζεται της ηρωίδες του, τις οποίες σέβεται μέχρι κεραίας, χωρίς να διστάζει να απεικονίσει ιστορίες που σφίγγουν την καρδιά. Η Χιντς αποφεύγει τις όποιες προειδοποιήσεις, ακόμα και πριν από επώδυνες εξομολογήσεις που θα δυσκόλευαν οποιονδήποτε στο άκουσμά τους (να είστε προετοιμασμένοι), χωρίς ποτέ να γίνεται καταχρηστική. Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο δεδομένων των συνθηκών κατόρθωμα, το οποίο επιτυγχάνεται χάρη στην ειλικρινή ενσυναίσθηση με την οποία η σκηνοθέτρια προσεγγίζει τους χαρακτήρες της.

Έπειτα, σκοπός είναι οι γυναίκες που έχουν βιώσει ταπείνωση και εξευτελισμό να βρεθούν σε ένα καταφύγιο που θα τις ενδυναμώσει. Το βρίσκουν στο εξαγνιστικό περιβάλλον της σάουνας, αλλά και στο καθόλα πρωτότυπο όσο και ιαματικό ντοκιμαντέρ της Χιντς, το οποίο αποκτά διαστάσεις κινηματογραφικού safe space ακόμα και για τους θεατές. Πρόκειται για ένα ακόμα στοιχείο που αυξάνει την πρωτοτυπία της ταινίας και επιπλέον υπογραμμίζει την ανάγκη των γυναικών να μη χρειάζεται να κρύβονται και να θάβουν τα τραύματά τους.

Εσθονία, Γαλλία, Ισλανδία. 2023. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας

Savvusanna Sõsarad / Smoke Sauna Sisterhood
3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2023
  • Διάρκεια: 89 '
  • Άνα Χιντς

Σε μια παραδοσιακή σάουνα καπνού στη νότια Εσθονία, γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και καταβολών μοιράζονται προσωπικές τραυματικές εμπειρίες ώστε να επουλώσουν τις πληγές τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".