Fingernails

3

Το αγγλόφωνο ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου («Μήλα») ανακυκλώνει την πίστη στη δύναμη της αγάπης, αναβλύζοντας θαλπωρή και γλυκόπικρο μαύρο χιούμορ.

Fingernails4

Στον κόσμο του αγγλόφωνου ντεμπούτου του Χρήστου Νίκου ("Μήλα"), παραγωγής Apple TV+ και Κέιτ Μπλάνσετ, η ανθρωπότητα έχει λύσει ένα από τα πιο επίμονα υπαρξιακά προβλήματά της. Χάρη σε μια εξέταση, τα ζευγάρια έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξακριβώσουν με επιστημονική τεκμηρίωση εάν είναι ερωτευμένα. Ανάμεσα σ’ εκείνους που έχουν βρεθεί θετικοί στην αγάπη εντοπίζεται και η κεντρική ηρωίδα, μια γυναίκα η οποία αρχίζει να έχει δεύτερες σκέψεις για τη σχέση της όταν αποκτά απροσδόκητα συναισθήματα για ένα συνάδελφο στη νέα της δουλειά. Είναι δυνατόν, όμως, να κάνει λάθος το τεστ; 

Το "Fingernails" στην ουσία του αφενός διασκεδάζει την ανθρώπινη ψευδαίσθηση ότι τα πάντα είναι υπολογίσιμα, αφετέρου διερευνά τις ανησυχίες γύρω από την επίδραση της τεχνολογίας στις ερωτικές σχέσεις, θυμίζοντας πρόσφατες αφηγήσεις αντίστοιχου ενδιαφέροντος. Είτε μιλάμε για την ελπίδα ότι τα νέα μέσα απαλύνουν τη μοναξιά ("Δικός της") είτε ότι μονάχα το σωστό ταίρι νοηματοδοτεί τη ζωή ("Αστακός") είτε πως για να κάνουμε τον Άλλο δικό μας πρέπει να συντελεστεί μια μικρή επανάσταση (επεισόδιο "Hang the DJ" στο "Black Mirror"). Υπό αυτή την έννοια, η ταινία δεν έρχεται να προσθέσει κάτι ιλιγγιωδώς πρωτότυπο στη σχετική συζήτηση, αλλά ζεσταίνει την καρδιά χάρη στη γλυκύτητα, την τρυφερότητα και το πώς ανατρέπει χαμηλότονα τις rom com συμβάσεις, στο πλαίσιο ενός διακριτικά ρετροφουτουριστικού στιλιζαρίσματος. Επιπλέον, ο Νίκου διαθέτει ένα ξεχωριστό ταλέντο στη χρήση μαύρου χιούμορ, με κύρια συστατικά τη μελαγχολία, το παράλογο και τη νοσταλγία, στο οποίο πιστώνονται και οι πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του φιλμ.

Ακόμα και όταν, μάλλον βεβιασμένα, ακολουθεί μια έντονα δραματική κατεύθυνση στην τρίτη πράξη, η οποία στηρίζεται σε ισχνές βάσεις, το "Fingernails" δεν ξεχνά το σκοπό του να απαλύνει το άλγος των μοναχικών χαρακτήρων του, καθώς διαπιστώνουν πως, όπως θα έλεγε και ο Ντάνιελ Τζόνστον, στο τέλος η πραγματική αγάπη θα σε βρει.

ΗΠΑ, Αγγλία. 2023. Διάρκεια: 113΄. Διανομή:  APPLE TV+

Περισσότερες πληροφορίες

Fingernails

3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 113 '
  • Χρήστος Νίκου

Σε έναν κόσμο όπου ο έρωτας μπορεί να αποδειχθεί μέσω επιστημονικής εξέτασης, μια θετική στην αγάπη γυναίκα αρχίζει να έχει δεύτερες σκέψεις για την εγκυρότητα του τεστ, όταν αποκτά συναισθήματα για ένα συνάδελφό της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.