Τριλογία: Το Λιβάδι που Δακρύζει

2

Σκηνές οπτικού μεγαλείου, αλλά και (ελάχιστα) γκρο πλάνα αναζητούν συγκινησιακή φόρτιση μέσα σε μια άκαμπτη, σεναριακά ισχνή και αλληγορικά διάφανη κινηματογραφική κατασκευή που δεν διαθέτει το διεισδυτικό πολιτικοϊστορικό στοχασμό άλλων αγγελοπουλικών δημιουργιών.

Trilogia to livadi pou dakrizi

Μετά την "Τριλογία των συνόρων", ο Θηβαϊκός κύκλος εμπνέει τον Αγγελόπουλο σε μια ακόμα τριλογία ταινιών, η οποία όμως έμελλε να μείνει ημιτελής. Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης επιμένει στις αποστασιοποιημένες μυθοπλαστικές αφαιρέσεις του και τους πρόδηλους, ξεπερασμένους πλέον τον καινούριο αιώνα βαρύγδουπους συμβολισμούς του, κοιτώντας ξανά τη νεότερη ελληνική ιστορία: η Ελένη, πρόσφυγας από την Οδησσό του 1919, φεύγει με το θετό αδελφό της Αλέξη από ένα χωριό της Βορείου Ελλάδας προσπαθώντας να βρει την τύχη της στην προπολεμική Θεσσαλονίκη. Ο Αλέξης αναχωρεί για την Αμερική, ενώ εκείνη υποφέρει τα δεινά της δικτατορίας του Μεταξά, της Κατοχής και του Εμφυλίου.

Υπάρχουν, όπως συνήθως, σκηνές οπτικού μεγαλείου, αλλά και (ελάχιστα) γκρο πλάνα τα οποία αναζητούν συγκινησιακή φόρτιση μέσα σε μια άκαμπτη, σεναριακά ισχνή και αλληγορικά διάφανη κινηματογραφική κατασκευή. Αν και η ταινία τιμήθηκε από τους κριτικούς στα Ευρωπαϊκά Βραβεία, παραμένει μια καλλιγραφία που, χωρίς το διεισδυτικό πολιτικοϊστορικό στοχασμό άλλων αγγελοπουλικών δημιουργιών, φανερώνει το πλήρες αισθητικό αδιέξοδο ενός ολόκληρου είδους σινεμά της δεκαετίας του ‘70.

Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία. 2004. Διάρκεια: 170΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Τριλογία: Το Λιβάδι που Δακρύζει

2
  • Σινεφίλ
  • 2004
  • Διάρκεια: 170 '
  • Θόδωρος Αγγελόπουλος

Η Ελένη, πρόσφυγας από την Οδησσό του 1919, φεύγει με τον θετό αδελφό της Αλέξη από ένα χωριό της Βόρειας Ελλάδας και προσπαθεί να βρει την τύχη της στην προπολεμική Θεσσαλονίκη των προσφύγων. Ο Αλέξης αναχωρεί για την Αμερική, ενώ εκείνη υπομένει τα δεινά της δικτατορίας του Μεταξά, της Κατοχής και του Εμφυλίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.