Αυτά είναι τα highlights του 11ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Το καταξιωμένο σινε-event, το οποίο θα διεξαχθεί φέτος 18-28/10, μπαίνει στη δεύτερη δεκαετία του με ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, εκθέσεων, masterclasses, εκδόσεων και αφιερωμάτων.

rebetiko1

Ξεκινώντας από την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου και για ένα δεκαήμερο το φιλόξενο Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα φιλοξενήσει το 11ο κινηματογραφικό φεστιβάλ της γραφικής πόλης, το οποίο σηκώνει αυλαία με το "Ρεμπέτικο" του Κώστα Φέρρη. Στην επέτειο των σαράντα της χρόνων η βραβευμένη με Αργυρή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου ταινία θα προβληθεί σε ολοκαίνουργια κόπια, παρουσία του σκηνοθέτη.  

Εκτός από τον Κώστα Φέρρη, το φεστιβάλ θα υποδεχθεί τον καταξιωμένο Γερμανό δημιουργό Φατίχ Ακίν, τον οποίο θα βραβεύσει σε ειδική τελετή την Κυριακή 22/10, αμέσως μετά την προβολή της ταινίας του "Μαζί ή Τίποτα". Τιμώμενα πρόσωπα είναι επίσης ο επιδραστικός γραφίστας Δημήτρης Αρβανίτης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα "Οι Κινηματογραφικές αφίσες, το χάρτινο πρόσωπο της κινούμενης εικόνας", η ντοκιμαντερίστρια Βουβούλα Σκούρα, στο έργο της οποίας θα γίνει μικρό αφιέρωμα με τίτλο "Θεματικές της εξορίας", και ο Χανιώτης εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης. Ειδικός καλεσμένος ο Ελβετός κινηματογραφιστής Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ (αναζητήστε το αριστουργηματικό "The Taking"), ο οποίος θα βρεθεί στα Χανιά για την προβολή του ντοκιμαντέρ του "78/52", την Πέμπτη 19/10 και θα συνομιλήσει με το κοινό για το σινεφίλ ντοκιμαντέρ του, το πρώτο στην ιστορία που αφιερώνεται στην ανάλυση μίας και μόνο κινηματογραφικής σκηνής – αυτής του ντους στο "Ψυχώ" του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Piso apo tis thimonies111
"Πίσω από τις Θημωνιές" της Ασημίνας Προέδρου

Το πλήρες πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει περισσότερες από 90 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation. Ανάμεσά τους το "Πίσω από τις Θημωνιές" της Ασημίνας Προέδρου, οι "Ξεριζωμένοι" της Ελένης Αλεξανδράκη, η "Ζάκρος" του Φίλιππου Κουτσαφτή, το "Cage Survivor" της Ιρίνα Μπόικο, το "Γελώντας στο Αφγανιστάν" της Αννέτας Παπαθανασίου, το "Mighty Afrin: In the Time of the Floods" του Άγγελου Ράλλη και το "Νησί της Μήδειας" του Σέρτζιο Νάιτζα, πάνω στην "Μήδεια" του Πιέρ Πάολο Παζολίνι με την Μαρία Κάλας, το οποίο γυρίστηκε στην Ιταλία και στα Χανιά. Σε ειδική μεταμεσονύχτια προβολή το Σάββατο 21/10 θα παιχτεί το σπονδυλωτό "Όλα είναι Δρόμος" του Παντελή Βούλγαρη, παρουσία του σκηνοθέτη.

78/52

Υπάρχουν επίσης τα τμήματα "Μουσικοί και μουσική", "Ταινίες για παιδιά και νέους" και "Προβολές σε συνεργασία…", η ενότητα "Ιστορική Μνήμη", ενώ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ μέρος του προγράμματος θα είναι διαθέσιμο σ’ όλη την Ελλάδα διαδικτυακά – σε προστατευμένο περιβάλλον – στο www.chaniafilmfestival.com. Το Σάββατο 28/10 η φετινή εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων κοινού σε Animation, Διεθνή Παραγωγή Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Διεθνή Παραγωγή Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μικρού και Μεγάλου Μήκους, Ελληνική Μυθοπλασία Μικρού Μήκους, Ελληνική Σπουδαστική Ταινία Μικρού Μήκους, καθώς και ειδικά βραβεία: "Ιστορία και πολιτισμός της Κρήτης", "Δικαίωμα στη ζωή", εκπαιδευτικής δημιουργίας "Γουόλτερ Λάσαλι" (από το ΕΚΟΜΕ), "Μίκης Θεοδωράκης" (από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη), "#ThisisEU- Ευρωπαϊκές Αξίες" (από Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα) και Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας. Τέλος, αναμνηστικά διπλώματα απονέμονται στα σχολεία που ολοκλήρωσαν ταινίες στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος του CFF, τόσο από το ΕΚΟΜΕ όσο και από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ζαχαρία Μαυροειδή, πώς έφτιαξες την ελληνική κομεντί του καλοκαιριού;

Με το "Καλοκαίρι της Κάρμεν" ο ταλαντούχος σκηνοθέτης παραδίδει μια σπιρτόζικη και διασκεδαστική ρομαντική κωμωδία, με επίκεντρο τις ερωτικές περιπέτειες ενός τριαντάρη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
13/06/2024

Το Καλοκαίρι της Κάρμεν

Αλμοδοβαρική κομεντί, η οποία ξεκινάει σε ξέφρενο queer τόνο, ισορροπεί ως μια παιχνιδιάρικη σάτιρα αστικής επιβίωσης και καταλήγει σαν μια τρυφερή ιστορία φιλίας με απολαυστικές σινεφίλ αναφορές.

Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2

Διασκεδαστικό και ταυτόχρονα σκεπτόμενο σίκουελ της κορυφαίας animation δημιουργίας της Pixar. Αστείο και ψυχαναλυτικό, ευρηματικό και ευαίσθητο, επαναλαμβάνει κεφάτα μια δοκιμασμένη συνταγή.

Φρίμοντ

Οδοιπορικό αναζήτησης ανθρώπινης επικοινωνίας μέσα σ’ έναν κόσμο πολυπολιτισμικής μοναξιάς. Με αναζωογονητικό χιούμορ, κατασταλαγμένη σοφία και τη γήινη, απολαυστική απλότητα του πρώιμου Τζάρμους.

Παριζιάνικες Ιστορίες

Σπονδυλωτή, αλλά άνευρη κωμωδία, η οποία προσπαθεί αδέξια να φιλοσοφήσει και να εκβιάσει ένα γλυκόπικρα αισιόδοξο συναίσθημα.

Ο Κακός Ηθοποιός

Η βασική ιδέα ενός πιθανού θεατρικού δράματος αναπτύσσεται σαν ένα διαλογικό ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο διατυμπανίζει τις καταγγελίες του με εκκωφαντικό διδακτισμό και ασυγχώρητη μελοδραματική υπερβολή.

Η Αόρατη Μάχη

Τολμηρή, μα άνιση και παρατραβηγμένη σάτιρα των ανατολίτικων περιπετειών πολεμικών τεχνών. Δεν παίρνει ποτέ τον εαυτό της στα σοβαρά, προοριζόμενη για ξέφρενες μεταμεσονύχτιες προβολές.