Ξερά Χόρτα

3

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάννες για ένα δράμα τσεχοφικής κοπής, αργών, αγγελοπουλικών ρυθμών και αλληγορικών διαθέσεων με έντονο σκηνοθετικό στιλιζάρισμα.

Xera xorta

Αν επιστρέψει κανείς στο "Μακριά", την ταινία του 2002, η οποία βραβεύτηκε διπλά στο Φεστιβάλ Καννών και καθιέρωσε τον Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν ως σπουδαίο κινηματογραφικό ταλέντο, θα εκπλαγεί με τις πολλαπλές ομοιότητές του με τα "Ξερά Χόρτα". Χιονισμένα τοπία, δύο άντρες που συμβιώνουν στον ίδιο χώρο, ο ένας απ’ αυτούς με πάθος για τη φωτογραφία. Και φυσικά παράλληλα φιλοσοφικά ερωτήματα, τα οποία κυκλοφορούν σε ένα αγγελοπουλικού τέμπου δράμα, με αλληγορικές αναφορές στη σύγχρονη τουρκική πραγματικότητα: η στιβαρή, αναγνωρίσιμη από πολύ μακριά πλέον "υπογραφή Τσεϊλάν".


Αυτή μπαίνει εδώ φαρδιά πλατιά κάτω από την ιστορία του Σαμέτ, ενός δασκάλου καλλιτεχνικών σε ένα ορεινό χωριό του τουρκικού Κουρδιστάν. Στον τέταρτο χρόνο της υπηρεσίας του, μοιράζεται ένα μικρό σπίτι με το συνάδελφό του Κενάν, στον οποίο συστήνει τη Νουράι. Μια δασκάλα ενός διπλανού χωριού, η οποία είχε πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης και έχει χάσει το ένα της πόδι. Κι ενώ ονειρεύεται μια μετάθεση πίσω στην Κωνσταντινούπολη, πέφτει στα χέρια του ένα ερωτικό γράμμα, το οποίο έγραψε γι’ αυτόν μία από τις μαθήτριές του. Αρνείται να της το επιστρέψει, προφασιζόμενος ότι το πέταξε χωρίς να το διαβάσει, θα εκπλαγεί όμως όταν λίγο αργότερα μαθαίνει πως έχει φτάσει στην επιθεώρηση καταγγελία από μαθητές για εκείνον και τον Κενάν, η οποία αφορά ανάρμοστη συμπεριφορά.


Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάννες για ένα δράμα τσεχοφικής κοπής, αργών ρυθμών και αλληγορικών παραπομπών με έντονο σκηνοθετικό στιλιζάρισμα, το οποίο αναπαράγει χωρίς εκπλήξεις τις εμμονές του σπουδαιότερου Τούρκου κινηματογραφικού δημιουργού. Την απόσταση τέχνης και αληθινής ζωής, την άβυσσο που χωρίζει την παλιά από τη νέα Τουρκία, τις διαμάχες εξουσίας οι οποίες, από το ταξικό έως το ψυχολογικό επίπεδο, καταπιέζουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Κι ενώ οι πολιτικοκοινωνικές δομές (η εκπαίδευση, ο στρατός, η θρησκεία, η κρατική γραφειοκρατία), που εγκλωβίζουν τους χαρακτήρες, ακτινογραφούνται διεισδυτικά, συναρπαστικές εικόνες και μια αχρείαστα επεξηγηματική αφήγηση off αντιπαραβάλλουν το φυσικό τοπίο με την εσωτερική τους απόγνωση.

Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία. 2023. Διάρκεια: 197΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Ξερά Χόρτα

Kuru Otlar Üstüne
3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 197 '
  • Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

Ο Σαμέτ είναι ένας δάσκαλος καλλιτεχνικών σε ένα ορεινό χωριό του τουρκικού Κουρδιστάν. Στον τέταρτο χρόνο της υπηρεσίας του κι ενώ ονειρεύεται μια μετάθεση πίσω στην Κωνσταντινούπολη, πέφτει στα χέρια του ένα ερωτικό γράμμα το οποίο έγραψε γι’ αυτόν μία από τις μαθήτριές του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/05/2024

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.

The Big Father

Απίστευτα αδέξια και σκανδαλωδώς αφελής κοινωνική σάτιρα, στην οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τα ηθελημένα από τα ακούσια αστεία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 9/5

Η επιστροφή ενός επικού franchise και ένα διχαστικό arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι αξέχαστοι ρόλοι της Άννας Παναγιωτοπούλου στο σινεμά

Αποχαιρετούμε μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου.