Αουτσάιντερς

2

Αληθινά γεγονότα δίνουν ασίστ για μια ουσιαστική κι αφηγηματικά σπιρτόζα πολιτικοκοινωνική σάτιρα, η οποία όμως αναλώνεται σε ρηχό διδακτισμό και συναισθηματική αφέλεια.

Aoutsaiders

Ο 54χρονος συγγραφέας Μπεν Μένζρικ έχει γίνει διάσημος για τα ευπώλητα, μη μυθοπλαστικά βιβλία του, δύο εκ των οποίων έχουν μεταφερθεί με επιτυχία στο σινεμά ("21", "The Social Network"). Τώρα ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη άλλο ένα, το "The antisocial network: The GameStop short squeeze and the ragtag group of amateur traders that brought Wall Street to its knees" (ο τίτλος τα λέει όλα), που περιγράφει γλαφυρά ακόμα μία, τόσο μα τόσο αγαπημένη στο Χόλιγουντ, αληθινή ιστορία θριάμβου των αδυνάμων πλην δικαίων εναντίον των ανάλγητων ισχυρών.  


Οι δεύτεροι είναι τα κερδοσκοπικά funds της Γουόλ Στριτ, τα οποία τον Γενάρη του 2021 αποφασίζουν να σορτάρουν (να ποντάρουν στην πτώση της τιμής της δηλαδή) τη μετοχή της αλυσίδας βιντεογκέιμ GameStop. Ο Κιθ Γκιλ, όμως, ένας αυτόνομος χρηματιστηριακός αναλυτής και σταρ του ίντερνετ και των social media, παίρνει το ρίσκο να επενδύσει σ’ αυτήν και να προτείνει την αγορά της. Ακολουθεί ένα ντόμινο ηρωικής λαϊκής "εξέγερσης", με αθρόες αγορές, οι οποίες εκτοξεύουν την τιμή της στα ουράνια. Οι μεγαλοκαρχαρίες αντεπιτίθενται χειραγωγώντας τις αγοραπωλησίες και ο Κρεγκ Γκιλέσπι ("Ο Λαρς και η Κούκλα του", "Εγώ, η Τόνια", "Κρουέλα") παίρνει ασίστ για μια ουσιαστική κι αφηγηματικά σπιρτόζα πολιτικοκοινωνική σάτιρα πάνω στην καπιταλιστική ηθική, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και τη διάχυτη, αταξική πλεονεξία. Υιοθετεί έναν χιουμοριστικό τόνο και μια ρεπορταζιακή αφήγηση αλά Άνταμ ΜακΚέι ("Το Μεγάλο Σορτάρισμα"), σπαταλά όμως την ευκαιρία του ποντάροντας στον ρηχό διδακτισμό και τη συναισθηματική αφέλεια. Χωρίζει τους ήρωές του σε (φτωχούς) καλούς και (πλούσιους) κακούς, κάνει σύνθημά του το "power to the people" και μας σερβίρει διασκεδαστικό σοσιαλισμό από τα Lidl.

ΗΠΑ. 2023. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: THE FILM GROUP

Περισσότερες πληροφορίες

Αουτσάιντερς

Dumb Money
2
  • Κομεντί
  • 2023
  • Διάρκεια: 105 '
  • Κρεγκ Γκιλέσπι

Όταν ένας χρηματιστηριακός αναλυτής του ίντερνετ προτείνει προς αγορά τη μετοχή της αλυσίδας βιντεογκέιμ GameStop, ενώ τα funds της Γουόλ Στριτ τη σορτάρουν επίμονα, δημιουργεί μια φρενίτιδα που εκτοξεύει την τιμή της και απειλεί την ισορροπία ολόκληρου του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.