Ο Δημιουργός

1

Σεναριακά ασυνάρτητη και απόλυτα προβλέψιμη sci-fi περιπέτεια με έντονα αλληγορικές ανησυχίες, οι οποίες ισοπεδώνονται από τη μελοδραματική υπερβολή.

O dimiourgos

Επτά χρόνια είχε να κάτσει πίσω από την κάμερα ο Γκάρεθ Έντουαρντς ("Γκοτζίλα", "Rogue One: A Star Wars Story") και δεκατρία να υπογράψει δικό του σενάριο (από το ντεμπούτο του "Monsters"). Πιστός στην επιστημονική φαντασία, επιστρέφει τώρα για να μας διηγηθεί, μαζί με τον συνσεναριογράφο του Κρις Γουέιτζ ("Για Ένα Αγόρι", "Το Αστέρι του Βορρά", "Σταχτοπούτα", "Rogue One"), μια έντονα αλληγορική ιστορία από το μέλλον, στο οποίο η ηγεσία των ΗΠΑ και ολόκληρου του δυτικού κόσμου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τους Ασιάτες, και δη αυτούς της χερσονήσου της Ινδοκίνας, ως τρομοκράτες.  

Οι αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα, από τους Βιετκόνγκ έως την Αλ Κάιντα, είναι προφανείς, με τη διαφορά ότι τη θέση του εξ Ανατολών εχθρού στο απώτερο μέλλον έχει πάρει μια ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη, που προκαλεί πυρηνική έκρηξη στο Λος Άντζελες, αναγκάζοντας την ανθρωπότητα, δηλαδή τις στρατοκρατούμενες ΗΠΑ, να της κηρύξουν τον πόλεμο. Θύμα του, μεταξύ πολλών άλλων, όλη η οικογένεια του πρώην στρατιώτη Τζόσουα, ο οποίος έχει πλέον αποσυρθεί πληγωμένος σωματικά και ψυχολογικά. Όταν, όμως, πληροφορείται πως η σύζυγός του μπορεί να είναι τελικά ζωντανή, αναλαμβάνει να συμμετάσχει σε μια αποστολή ανεύρεσης και καταστροφής του "υπέρτατου όπλου" τεχνητής νοημοσύνης στα βάθη της Ασίας.

Η μορφή του τελευταίου είναι η πρώτη έκπληξη μιας σεναριακά ασυνάρτητης και απόλυτα προβλέψιμης sci-fi περιπέτειας με ιδέες παρμένες από το "Zero Dark Thirty", το "Πλατούν", το "Elysium", αλλά και τον… "Μικρό Βούδα". Εντελώς σχηματική και μπανάλ, χάνει στην αφηγηματική πορεία της κάθε ίχνος αληθοφάνειας (μόνο τα εφέ είναι αποτελεσματικά) όσο και πιθανού πολιτικού ενδιαφέροντος, μιας και οι οποίες τολμηρές ιδέες της ισοπεδώνονται κι αυτές από τη μελοδραματική υπερβολή.

ΗΠΑ. 2023. Διάρκεια: 133΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Δημιουργός

The Creator
1
  • Περιπέτεια
  • 2023
  • Διάρκεια: 133 '
  • Γκάρεθ Έντουαρντς

Άνθρωποι και ρομπότ βρίσκονται σε δεκαετή πόλεμο, θύμα του οποίου έχει πέσει όλη η οικογένεια του πρώην στρατιώτη Τζόσουα. Όταν, όμως, αυτός πληροφορείται πως η σύζυγός του μπορεί να είναι τελικά ζωντανή, αναλαμβάνει να συμμετάσχει σε μια αποστολή ανεύρεσης και καταστροφής ενός «υπέρτατου όπλου» τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.