Τα Μυστήρια του Οργανισμού

3,5

Μυθοπλασία, ντοκουμέντο και mokumentary συναντιούνται σε ένα προκλητικό κινηματογραφικό κολάζ που «παντρεύει» Μαρξ και Φρόιντ με το σουρεαλιστικό ιδεαλισμό των 70s.

Ta mistiria tou organismou

Πίσω από την κάμερα από τη δεκαετία του '50, ο Σέρβος Ντούσαν Μακαβέγιεφ (1932 – 2019) είναι ο άνθρωπος που έστησε το γιουγκοσλαβικό σινεμά στα πόδια του. Κι όχι με τον παραδοσιακό, ακαδημαϊκά αφηγηματικό τρόπο, αλλά ως ηγέτης του ρηξικέλευθου Μαύρου Κύματος (Black Wave), το οποίο στις αρχές των 60s επιτέθηκε μετωπικά στα κοινωνικά, κινηματογραφικά και πολιτικά ταμπού της χώρας του στρατάρχη Τίτο. Επηρεασμένος έντονα από τις γκονταρικές ιδέες, θα εντυπωσιάσει το διεθνές κινηματογραφικό κύκλωμα με την αντισυμβατική δραμεντί του "Ο Άνθρωπος δεν Είναι Πουλί" (1965), θα κερδίσει την Αργυρή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου με το "ανορθόδοξο" ντοκιμαντέρ "Απροστάτευτη Αθωότητα" (1968) και θα σοκάρει τους πάντες με τα ανατρεπτικά "Μυστήρια του Οργανισμού" (βραβείο κριτικών στο Βερολίνο και καλύτερης ταινίας στο Σικάγο).

Σ' αυτά μια νεαρή Γιουγκοσλάβα ερωτεύεται έναν Σοβιετικό πατινέρ (ονόματι Βλαντίμιρ Ίλιτς). Ο αντισυμβατικός ψυχαναλυτής Βίλχελμ Ράιχ και οι θεωρίες του περί οργόνης. Αποσπάσματα από το σοβιετικό δράμα σοσιαλιστικού ρεαλισμού "Ο Όρκος". Παρέλαση Αμερικανών σταρ της αντι(και υπο-)κουλτούρας: Όλα μαζί συνθέτουν ένα προκλητικό κινηματογραφικό κολάζ μυθοπλασίας, ντοκουμέντου και mokumentary το οποίο "παντρεύει" τους Μαρξ και Φρόιντ με το σουρεαλιστικό ιδεαλισμό των 70s. Το σεξ αναδεικνύεται στην απόλυτη επαναστατική πράξη (όπως και στο "Sweet Movie" που θα ακολουθήσει), κάθε δογματική – πολιτική και θρησκευτική – αλήθεια λοιδωρείται και το "βέβηλο" μαύρο χιούμορ σώζει από τον καιροφυλακτούντα διδακτισμό.

Έγχρ - Α/Μ. Γιουγκοσλαβία, Δ. Γερμανία. 1971. Διάρκεια: 84΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Μυστήρια του Οργανισμού

W.R. - Misterije Organizma
3,5
  • Σινεφίλ
  • 1971
  • Διάρκεια: 84 '
  • Ντούσαν Μακαβέγιεφ

Μια νεαρή Γιουγκοσλάβα ερωτεύεται έναν Σοβιετικό πατινέρ. Ο αντισυμβατικός ψυχαναλυτής Βίλχελμ Ράιχ και οι θεωρίες του περί οργόνης. Αποσπάσματα από το σοβιετικό δράμα σοσιαλιστικού ρεαλισμού «Ο Όρκος».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/05/2024

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.