Vicky Cristina Barcelona

3,5

Επιστροφή στην κωμωδία για έναν σε πλήρη φόρμα Γούντι Άλεν, ο οποίος υπογράφει μια από τις αστειότερες ταινίες του.

Vicky Cristina Barcelona κριτική

Από τη μια μεριά το μεσογειακό καλοκαίρι, το φλαμένκο και φυσικά οι αρρενωποί Σπανιόλοι. Από την άλλη μεριά οι δύο όψεις της αμερικανικής θεώρησης των πραγμάτων. Μια πραγματιστική, τακτοποιημένη και συντηρητική –η  αρραβωνιασμένη Βίκι που κάνει το μεταπτυχιακό της πάνω στην καταλανική πολιτιστική ταυτότητα– και μια ρομαντική, ενστικτώδης και αναποφάσιστη – η Κριστίνα, η οποία μόλις γύρισε μια μικρού μήκους ταινία και θέλει να αφήσει πίσω της την τελευταία, άσχημη ερωτική της σχέση. Στη μέση ο Γούντι Άλεν σε μεγάλα κέφια, διασκεδάζοντας αφάνταστα με τις ιδεοληψίες και τις προκάτ συμπεριφορές με τις οποίες πλησιάζουν οι άντρες τις γυναίκες και ο ένας πολιτισμός τον άλλον.

Παρωδώντας με τακτ όλα τα κλισέ της intellectual γοητείας, στήνει ένα ξεκαρδιστικό ερωτικό γαϊτανάκι γύρω από τον απολαυστικό Χουάν Αντόνιο (Μπαρδέμ), εναλλάσσει όλους τους ανάλαφρους κωμικούς τόνους και σαρκάζει με βαθιά ειρωνία αυτήν τη φωτεινή, ανέμελη χαρά της ζωής. Και τότε εμφανίζεται η Πενέλοπε Κρουζ και βάζει φωτιά στα τόπια. Βγαλμένη θαρρείς από μελόδραμα του Αλμοδόβαρ, από σουρεαλιστική σάτιρα ή από b-movie θρίλερ, παρασύρει με τον δυναμισμό της τα Αμερικανάκια, τον Χουάν Αντόνιο και ολόκληρη την ταινία. Παθιασμένη, αυτοκαταστροφική και τσαμπουκαλού, παίρνει με το ένα χέρι τον "ατσαλάκωτο" έρωτα και τον ρίχνει στο κρεβάτι και με το άλλο την κωμωδία και την απογειώνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Οι θυελλώδεις τσακωμοί της με τον Χαβιέ Μπαρδέμ στα... αγγλοϊσπανικά είναι κομμάτια ανθολογίας και η ερμηνεία της αντάξια για πολλά Όσκαρ. Και πίσω από όλο αυτό τον χαβαλέ, μια καλά κρυμμένη απελπισία που περιγράφει ιδανικά το "ούτε μαζί σου ούτε χωρίς εσένα" του amour fou.

Περισσότερες πληροφορίες

Vicky Cristina Barcelona

3,5
  • Κωμωδία
  • 2008
  • Διάρκεια: 96 '
  • Γούντι Άλεν

Δύο Αμερικανίδες με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα ξεκινούν τις διακοπές τους στην Ισπανία και μπλέκονται συναισθηματικά με έναν γοητευτικό, μποέμ ζωγράφο. Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο όταν εμφανίζεται η πρώην σύζυγός του, με την οποία εκείνος διατηρεί μια παράξενη, παθιασμένη σχέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".