Το Τελευταίο Στάδιο

4,5

Το πρώτο φιλμ που απεικόνισε τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, γυρισμένο στους χώρους του Άουσβιτς με τη συμμετοχή επιζώντων.

Το Τελευταίο Στάδιο κριτική

Το φιλμ της Πολωνής Γουάντα Γιακουμπόφσκα συνιστά έναν κινηματογραφικό άθλο που προξενεί δέος μέχρι σήμερα, 75 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Βασικός λόγος; Το ότι γυρίστηκε μέσα στο Άουσβιτς μόλις τρία χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, με τη συμμετοχή μάλιστα επιζώντων του στρατοπέδου συγκέντρωσης – εκ των οποίων η ίδια η δημιουργός. Η ταινία βέβαια δεν έχει μονάχα αδιαμφισβήτητη ιστορική αξία.

Αποτελεί ένα σκηνοθετικό κατόρθωμα, αφού η Πολωνή κατάφερε να αποκωδικοποιήσει το ακόμη νωπό συλλογικό τραύμα του Ολοκαυτώματος και να το απεικονίσει πρώτη κινηματογραφικά, ψηλαφώντας τόσο την ανείπωτη φρίκη του ναζιστικού μίσους όσο και την ανθρωπιά που αποτελούσε το μοναδικό οχυρό των αιχμαλώτων. Όλα αυτά μέσω της αφηγηματικής λιτότητας που συνοδεύει την ιστορία μιας Εβραίας που προσπαθεί να επιβιώσει στο Άουσβιτς ως διερμηνέας.

Α/Μ. Πολωνία. 1948. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Τελευταίο Στάδιο

Ostatni Etap
4,5
  • Δραματική
  • 1948
  • Διάρκεια: 105 '
  • Βάντα Γιακουμπόφσκα

Μια Εβραία προσπαθεί να επιβιώσει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς εκτελώντας χρέη διερμηνέα, ελπίζοντας να αντέξει μέχρις ότου φτάσουν οι δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.