Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού

2,5

Το εικαστικά μεγαλόπρεπο, μα δύσκαμπτο αγγελοπουλικό σύμπαν προσπαθεί να εξανθρωπίσει τους συμβολισμούς του, παραμένοντας όμως πάντα σε απόσταση από χαρακτήρες και συναισθήματα.

To meteoro vima tou pelargou

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος εγκαινιάζει την "τριλογία των συνόρων" με μια ταινία-σκάνδαλο (οι συντελεστές της αφορίστηκαν από το μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη) και έναν ακόμα ποιητικό στοχασμό πάνω στα ιστορικά, πολιτικά και ιδεολογικά αδιέξοδα των τελών του 20ού αιώνα. Ένα απ’ αυτά αφορά τα επιβεβλημένα γεωγραφικά σύνορα, εμπόδια που διακόπτουν την ανθρώπινη επικοινωνία και κατακερματίζουν έναν ήδη χαοτικό κόσμο, μέσα στον οποίο κάποιοι ζητούν μάταια(;) ελπίδα και όραμα. Ανάμεσα σ’ αυτούς κι ένας δημοσιογράφος που κάνει ρεπορτάζ για τους πρόσφυγες σε μια μικρή συνοριακή πόλη. Μέχρι που αναγνωρίζει στο πρόσωπο ενός ηλικιωμένου, ο οποίος ζει ασκητικά, έναν πολιτικό που πριν από μερικά χρόνια εξαφανίστηκε οικειοθελώς και ανεξήγητα από τον δημόσιο βίο.


Η σιωπή της Ιστορίας γεννά κάθε ειδών εξόριστους και πρόσφυγες, ενώ αφήνει χώρο για καινούργιες προτεραιότητες, οι οποίες φέρνουν τα άτομα, ως ξεχωριστές οντότητες πλέον, στο προσκήνιο. Η εικαστικά μεγαλόπρεπη, μα δύσκαμπτη αγγελοπουλική σινε-μανιέρα αναρωτιέται πάνω σ’ όλα αυτά, καθώς προσπαθεί να εξανθρωπίσει τους συμβολισμούς της, παραμένοντας όμως πάντα σε απόσταση από χαρακτήρες και συναισθήματα.

Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία. 1991. Διάρκεια: 138΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού

2,5
  • Σινεφίλ
  • 1991
  • Διάρκεια: 126 '
  • Θόδωρος Αγγελόπουλος

Ένας δημοσιογράφος που κάνει ρεπορτάζ για τους πρόσφυγες σε μια μικρή συνοριακή πόλη αναγνωρίζει στο πρόσωπο ενός ηλικιωμένου που ζει ασκητικά έναν πολιτικό, ο οποίος μερικά χρόνια νωρίτερα είχε εξαφανιστεί οικειοθελώς και ανεξήγητα από τον δημόσιο βίο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Piraeus Port Film Festival: Ο Πειραιάς γίνεται λιμάνι της 7ης Τέχνης

Κατά τη διάρκεια του PPFF, θα προβληθούν σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών, όλες με άξονα τη θεματική του φεστιβάλ "θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνια".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/05/2024

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 16/5

Διάσημα ονόματα του ελληνικού διεθνούς θεάματος προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Γιορτάστε τη Γιορτή της Μητέρας στο σινεμά

Διαλέξτε μία από τις προτάσεις μας, πάρτε τη μαμά σας και επισκεφτείτε τον κοντινότερο κινηματογράφο.

5 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Μια λίστα από φιλμ που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μαμά σας, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (12/5).

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο teaser του "Megalopolis" ο Φράνσις Φορντ Κόπολα καταργεί τη λογική

Ο Άνταμ Ντράιβερ ρισκάρει τη ζωή του στο πρώτο απόσπασμα από την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του θρυλικού σκηνοθέτη.

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.