The Big Lebowski

5

Αποδομώντας με ιδιοφυή έμπνευση και ανατρεπτική ειρωνεία τον «Μεγάλο ύπνο» του Ρέιμοντ Τσάντλερ, οι Κοέν σατιρίζουν απολαυστικά τα κλισέ του φιλμ νουάρ και την κωμικοτραγική αμερικανική πραγματικότητα.

The Big Lebowski

Αθεράπευτα σινεφίλ, οι αδελφοί Κοέν έχουν επισκεφτεί πολλές φορές το στιλιζαρισμένο σύμπαν του φιλμ νουάρ, και μάλιστα με ευθείες αναφορές στους δυο σπουδαιότερους συγγραφείς που το ενέπνευσαν: τον Ντάσιελ Χάμετ στο "Πέρασμα του Μίλερ" και τον Ρέιμοντ Τσάντλερ στο "The Big Lebowski", ταινία-επιτομή του coolness και σημείο αναφοράς της ποπ κουλτούρας ("Where's the money, Lebowski?"), όπου αποδομούν απολαυστικά την ίντριγκα του "Μεγάλου ύπνου". Ο άνεργος χίπης Τζέφρι "The Dude" Λεμπόφσκι δέχεται επίθεση από δύο τραμπούκους που τον απειλούν και του κατουρούν το χαλί του σπιτιού του, προτού συνειδητοποιήσουν ότι τραμπουκίζουν τον λάθος Λεμπόφσκι. Έτσι, ο Ντουντ επισκέπτεται τον εκατομμυριούχο συνονόματό του για να αποζημιωθεί για το χαλί, μπλέκοντας μαζί με το φίλο του Γουόλτερ, πρώην βετεράνο του Βιετνάμ, σε μια μπερδεμένη υπόθεση απαγωγής, την οποία προσπαθούν να διαλευκάνουν στα διαλείμματα ενός τουρνουά μπόουλινγκ.


Μια παρεξήγηση βρίσκεται πάντα στην αρχή κάθε ταινίας των Κοέν, καταλυτική αφορμή για την ανάφλεξη της πλοκής, την εκτύλιξη της οποίας αναλαμβάνει στο εξής η "βλακεία" των χαρακτήρων, η μαγική ικανότητά τους, δηλαδή, να σαμποτάρουν οι ίδιοι τα σχέδιά τους. Στο κέντρο αυτού του κύκλου ηλιθιότητας και αίματος στέκεται ένας συνηθισμένος, ανύποπτος άνθρωπος, περιτριγυρισμένος από έναν κόσμο απληστίας και διαφθοράς, τον οποίο τα τρομερά αδέλφια περιγράφουν με τους αποδιαρθρωμένους κώδικες ενός κινηματογραφικού είδους (θρίλερ, κωμωδία, γκανγκστερική ταινία, γουέστερν). Στην προκειμένη περίπτωση του –ξεκαρδιστικού– φιλμ νουάρ, όπου η off αφήγηση, οι μοιραίες γυναίκες, ο μοναχικός ντετέκτιβ και μια υπόθεση ρουτίνας που αποδεικνύεται περίπλοκη παγίδα ανταμώνουν μ’ ένα μουσικό γκρουπ Γερμανών νιχιλιστών, τον Ιησού, ένα κομμένο δάχτυλο, μια μαρμότα με άγριες διαθέσεις, μια αβανγκάρντ κολπική καλλιτέχνιδα και τον Σαντάμ Χουσεΐν.


Σεναριακά μεγαλοφυείς και σκηνοθετικά ευρηματικοί, οι Κοέν δεν ήταν ποτέ πιο αστείοι και ταυτόχρονα πιο διεισδυτικοί στην περιγραφή μιας αμερικανικής πραγματικότητας όπου σοβαρότητα και γελοιότητα, τραγωδία και ματαιότητα, μεγαλοϊδεατισμός και στωικότητα εναλλάσσονται εν ριπή οφθαλμού.

ΗΠΑ, Μ. Βρετανία. 1998. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS

Περισσότερες πληροφορίες

The Big Lebowski

5
  • Κωμωδία
  • 1998
  • Διάρκεια: 117 '
  • Τζόελ Κοέν

Ο άνεργος χίπης Τζέφρι «The Dude» Λεμπόφσκι και ο φίλος του Γουόλτερ, πρώην βετεράνος του Βιετνάμ, προσπαθούν στα διαλείμματα ενός τουρνουά μπόουλινγκ να διαλευκάνουν την υπόθεση μιας απαγωγής, ενός κατουρημένου χαλιού και της συνωνυμίας μ’ έναν διάσημο εκατομμυριούχο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.