Μικρό Λουλούδι (ή 15 Τρόποι να Σκοτώσεις τον Γείτονά σου)

2,5

Κωμωδία φαντασίας και ψυχαναλυτική σάτιρα πάνω στη ρουτίνα του σύγχρονου ζευγαριού. Καρτουνίστικα ευρηματική, όσο και ασύνταχτη, επαναλαμβάνει εξαντλητικά το σουρεαλιστικό εύρημά της.

Mikro louloudi1

Η αδυναμία των Αργεντίνων στην ψυχανάλυση είναι γνωστή, γι' αυτό και η χώρα τους διαθέτει αναλογικά με τον πληθυσμό της τους περισσότερους ψυχαναλυτές στον κόσμο. Δεν μας εκπλήσσει λοιπόν που η φροϋδική προσέγγιση κυριαρχεί στην πρωτότυπη ανάλυση της ρουτίνας του σύγχρονου ζευγαριού στο μυθιστόρημα "Petite fleur" (από το τζαζ κομμάτι του Σίντνεϊ Μπεσέ) του Αργεντίνου συγγραφέα Ιόσι Χαβίλιο.


Ο συμπατριώτης του σκηνοθέτης Σαντιάγο Μίτρε έχει καταξιωθεί ως βετεράνος των πολιτικών δραμάτων ("Ο Φοιτητής", "Ο Πρόεδρος"), με το "Argentina, 1985" να κερδίζει φέτος μια υποψηφιότητα για διεθνές Όσκαρ. Διασκευάζοντας το "Petite fleur", όμως, μπαίνει βαθιά στα χωράφια της παλαβής κωμωδίας, η οποία ακολουθεί τους Χοσέ και Λουσί στην Οβέρν της κεντρικής Γαλλίας. Εκεί ο κομίστας Χοσέ έχει βρει δουλειά, από την οποία όμως μια ωραία πρωία απολύεται. Έτσι, η Λουσί αναγκάζεται να τον αντικαταστήσει ως εργαζόμενο μέλος της οικογένειας, ενώ εκείνος μένει σπίτι και φροντίζει τη νεογέννητη κόρη τους. Οι καινούργιες συνθήκες αρχίζουν να αλλάζουν τη σχέση του ζευγαριού, η οποία όμως θα δοκιμαστεί πραγματικά όταν η Λουσί ζητήσει βοήθεια από έναν εναλλακτικό ψυχολόγο κι ο Χοσέ χτυπήσει το κουδούνι του γείτονά τους.


Οι 15 και βάλε τρόποι που ο Χοσέ επιστρατεύει για να σκοτώσει (στην αρχή ακούσια) τον μπον βιβέρ και τζαζόφιλο της διπλανής πόρτας είναι καρτουνίστικα ευρηματικοί, όπως και η όλη σύλληψη αυτής της κωμωδίας φαντασίας, που εξελίσσεται σε ψυχαναλυτική σάτιρα. Αν και με πλήθος ιδεών, όμως, αναπτύσσεται ασύνταχτα κι από ένα σημείο και μετά σπασμωδικά (το σουρεαλιστικό βασικό εύρημα επαναλαμβάνεται εξαντλητικά), προκρίνοντας τον αλληγορικό χαβαλέ σε βάρος μιας τολμηρής κριτικής, από την οποία, ευτυχώς, διασώζονται βιτριολικές "μπηχτές" στην εικόνα της αναίμακτης οικογενειακής ευτυχίας.

Γαλλία, Αργεντινή. 2022. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Μικρό Λουλούδι

Petite Fleur
2,5
  • Κωμωδία
  • 2022
  • Διάρκεια: 98 '
  • Σαντιάγο Μίτρε

Ο Χοσέ και η Λουσί ζουν στην Οβέρν με τη νεογέννητη κόρη τους. Όταν εκείνος απολύεται κι εκείνη αναγκάζεται να πιάσει δουλειά, η σχέση τους αρχίζει να αλλάζει, θα δοκιμαστεί όμως πραγματικά όταν η Λουσί θα ζητήσει βοήθεια από έναν εναλλακτικό ψυχολόγο κι ο Χοσέ θα χτυπήσει το κουδούνι του γείτονά τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.