Ο Μπαμπούλας

2

Εφηβικό δράμα με horror περιτύλιγμα, αρκετά σκοτεινό για να ανατριχιάσει, αλλά όχι για να κρύψει τα δομικά ψεγάδια του.

Ο Μπαμπούλας

Πονεμένη ιστορία η κατηγορία ταινιών τρόμου που βασίζονται σε μυθιστορήματα του εμβληματικού Στίβεν Κινγκ, αφού συχνότερα προκύπτουν… τέρατα παρά αξιομνημόνευτες διασκευές. Ο "Μπαμπούλας", βέβαια, μπορεί να μην απογοητεύει, αλλά δεν αφήνει περιθώρια για διθυράμβους. Όλα ξεκινούν όταν ένας χήρος ψυχολόγος δέχεται την επίσκεψη ενός διαταραγμένου ασθενή, ο οποίος στοιχειώνει το σπίτι του με ένα σκοτεινό πνεύμα που θρέφεται από τον πόνο. Τότε εκείνο στοχοποιεί τις κόρες του γιατρού, οι οποίες πενθούν ακόμα την απώλεια της μητέρας τους.

Αρχικά η κάμερα μοιάζει σαν να παίζει κρυφτό με τον κινηματογραφικό μπαμπούλα, μια έξυπνη σκηνοθετική επιλογή, που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη (θεο)σκότεινα ανατριχιαστική ατμόσφαιρα. Ωστόσο, δεν είναι αρκετά ζοφερή ώστε να κρύψει τα δομικά ψεγάδια του σεναρίου, ιδίως το πώς αυτό χειρίζεται το τραύμα της απώλειας. Κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης σε διάρκεια παρέκβασης, όπου το ύφος θυμίζει αδόκιμα εφηβικό δράμα, δίνονται περιττές επεξηγήσεις που αποδυναμώνουν τα υπαρξιακά διακυβεύματα των ηρώων. Έτσι, μοιάζουν ανεπαρκή και αργοπορημένα τα horror τρικ που χρησιμοποιούνται λίγο πριν το φινάλε για να σώσουν τα όποια προσχήματα.

ΗΠΑ, Καναδάς. 2023. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: FEELGOOD.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Μπαμπούλας

The Boogeyman
2
  • Τρόμου
  • 2023
  • Διάρκεια: 98 '
  • Ρομπ Σάβατζ

Ένας χήρος ψυχολόγος δέχεται έναν διαταραγμένο ασθενή, ο οποίος φεύγοντας αφήνει πίσω του ένα σκοτεινό πνεύμα που στοιχειώνει το σπίτι-γραφείο και στοχοποιεί τις κόρες του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
17/05/2024

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.