Πέρα Από τον Τοίχο

3

Στοιχεία ψυχολογικού και αστυνομικού θρίλερ ζωηρεύουν ένα ιρανικό δράμα, το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει από το στενό πλαίσιο του κοινωνικού ρεαλισμού.

Pera apo ton toixo

Ηθοποιός και κατόπιν θεατρικός, τηλεοπτικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, ο Ιρανός Βαχίντ Τζαλιλβάντ έγινε γνωστός έξω από τα σύνορα της χώρας του πρώτα με το "Μια Τετάρτη του Μαΐου" (2015) και κατόπιν με το βραβευμένο σε Βενετία και Θεσσαλονίκη (Χρυσός Αλέξανδρος) "Υπόθεση Συνείδησης" (2017). Μέλος της σχολής Ασγκάρ Φαραντί, προσπαθεί σταδιακά να απαγκιστρωθεί από το σφιχτό πλαίσιο του κοινωνικού ρεαλισμού της ιρανικής σινε-παράδοσης, παραμένοντας όμως σταθερά προσηλωμένος στη διερεύνηση της σύνθετης, αντιφατικής πραγματικότητας την οποία η πατρίδα του κρύβει πίσω από το καταπιεστικό προσωπείο της.


Το πρώτο στοιχείο στο "Πέρα Από τον Τοίχο" το οποίο αποτυπώνει αυτή την αίσθηση εγκλεισμού και απομόνωσης είναι πως το διαμέρισμα του Αλί μοιάζει με κελί φυλακής. Ο τελευταίος είναι ένας σχεδόν τυφλός άντρας που αποφασίζει να αυτοκτονήσει, αλλά τον σώζει η επίσκεψη του διαχειριστή της πολυκατοικίας, ο οποίος θέλει να του ανακοινώσει ότι μια καταζητούμενη από τις αρχές έχει καταφύγει στο κτίριο. Ο Αλί δεν θα αργήσει να διαπιστώσει πως η νεαρή γυναίκα, μητέρα ενός τετράχρονου αγοριού, έχει κρυφτεί στο διαμέρισμά του και παρ’ όλο που η πολυκατοικία του είναι περικυκλωμένη από αστυνομικούς, εκείνος αποφασίζει να την προστατεύσει με κάθε κόστος.


Από τη μία έχουμε ένα αγωνιώδες δράμα, το οποίο σταδιακά μετατρέπεται σε ψυχολογικό (και αστυνομικό) θρίλερ και από την άλλη μια πολιτική παραβολή πάνω σε μια μυωπική στα όρια της τύφλωσης κοινωνία, η οποία πιάνεται από την τελευταία της ευκαιρία για εξέγερση. Ο Τζαλιλβάντ τα συνδυάζει με μεθοδικότητα, προσφέροντάς μας σταδιακά πληροφορίες για την ιστορία της καταζητούμενης Λεϊλά, η οποία σε συνδυασμό με τους "επισκέπτες" του Αλί (ο γιατρός, ο ασφαλίτης, ο διαχειριστής) συμπληρώνουν το παζλ της ιρανικής κοινωνικής πραγματικότητας. Η προσπάθεια του Αλί να δραπετεύσει απ’ αυτήν δίνει στο σκηνοθέτη την ευκαιρία για ένα αρχικά διακριτικό και τελικά καφκικό παιχνίδι ρεαλισμού και φαντασίας, το οποίο αν και δεν αποφεύγει τους μελοδραματισμούς, αποδεικνύεται αφηγηματικά τολμηρό και αλληγορικά καίριο.  

Ιράν. 2022. Διάρκεια: 126΄. Διανομή: AMA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Πέρα Από τον Τοίχο

Shab, Dakheli, Divar / Beyond the Wall
3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 126 '
  • Βαχίντ Τζαλιλβάντ

Ο σχεδόν τυφλός Αλί είναι έτοιμος να αυτοκτονήσει, όταν διαπιστώνει πως μια γυναίκα η οποία καταζητείται έχει καταφύγει στο διαμέρισμά του. Παρ’ όλο που η πολυκατοικία του είναι περικυκλωμένη από αστυνομικούς, αποφασίζει να την προστατεύσει με κάθε κόστος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λάνθιμος, ο Κόπολα και όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 77ο Φεστιβάλ Καννών

Ανακαλύψτε τις δέκα ταινίες που δε βλέπουμε την ώρα να ανακαλύψουμε στην Κρουαζέτ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
15/05/2024

Tο πολύτιμο έργο του Γιώργου Τασιούλα στο Comicdom CON Athens 2024

Μέρος του πολυποίκιλου και εντυπωσιακού έργου του αναδεικνύεται στην έκθεση "Το Σύμπαν του Tass" που συνοδεύεται από τη δίγλωσση (ελληνικά/αγγλικά) έκδοση "The Tass Book | The Art of Storyboard".

Άνοιξαν τα θερινά σινεμά της Αθήνας! Δείτε την αναλυτική λίστα

Ξεκινά επισήμως η καλοκαιρινή περίοδος για τους υπαίθριους κινηματογράφους της πόλης που ανάβουν αυτήν την εβδομάδα τους προβολείς τους.

Ρότζερ Κόρμαν (1926-2024): Ξαναβλέποντας τη "Μάσκα του Κόκκινου Θανάτου"

Ο βασιλιάς των b-movies αποχαιρέτησε τα εγκόσμια στα 98 του, άφησε, όμως, πολλά να θυμόμαστε. Μεταξύ τους και μια παθιασμένη ματιά στο θρυλικό διήγημα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, που έδωσε μια ταινία υπέροχη μες τις ατέλειές της, η οποία γιορτάζει φέτος τα δικά της 60 χρόνια.

Το τρέιλερ του "Megalopolis" υπόσχεται μια οπτική φαντασμαγορία

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μας συστήνει στον πληθωρικό και αισθητικά καθηλωτικό κόσμο της νέας ταινίας του.

Ελληνικό box office: Γκάρφιλντ, πίθηκοι και Γιουροβίζιον

Η Μαρίνα και το "Ζάρι" της κράτησαν τους ενήλικες στους καναπέδες τους, με την πιτσιρικαρία να επιλέγει "Γκάρφιλντ" και να τον ανεβάζει στην κορυφή του εβδομαδιαίου top-10.

Piraeus Port Film Festival: Ο Πειραιάς γίνεται λιμάνι της 7ης Τέχνης

Κατά τη διάρκεια του PPFF, θα προβληθούν σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών, όλες με άξονα τη θεματική του φεστιβάλ "θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνια".