Ξεριζωμένοι

2

Συγκινητικές αφηγήσεις αποκαλύπτουν γνωστές και άγνωστες πολιτικές εκμετάλλευσης. Μια ιδέα που αξιοποιείται περισσότερο σαν podcast και λιγότερο σαν κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ.

Xerizomenoi

Από τις μυθοπλασίες ("Η Νοσταλγός", "Ο Αρσιβαρίστας και ο Άγγελος") ως τα ντοκιμαντέρ της ("Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο Γλυκός Μισάνθρωπος"), η Ελένη Αλεξανδράκη επιμένει σε ταπεινές ανθρώπινες ιστορίες. Σκηνοθέτιδα ημιτονίων, συλλέγει τώρα εφτά εξομολογήσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε αντίστοιχες ιστορίες παιδικών ξεριζωμών από το 1940 έως το σήμερα και απλώνονται σ’ ολόκληρο τον πλανήτη: Αφγανιστάν, Ισπανία, το νησί Ρεϊνιόν στον Ινδικό ωκεανό, Σοβιετική Ένωση και φυσικά Ελλάδα.

Αποικιοκρατική επιβολή, ιδεολογική καθαρότητα, εθνικιστική μισαλλοδοξία. Οι συνθήκες διαφορετικές, μα οι πρακτικές της κάθε εξουσίας σχεδόν πάντα οι ίδιες. Τις αποκαλύπτουν μια σειρά συγκινητικών αφηγήσεων, οι οποίες περιγράφουν διεξοδικά γνωστές (οι παιδουπόλεις της βασίλισσας Φρειδερίκης) και άγνωστες ("τα παιδιά της Κρεζ") πολιτικές εκμετάλλευσης. Μόνο που αυτό το επιμορφωτικό ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά της Ιστορίας γίνεται με αποκλειστικό όχημα το λόγο, μια ιδέα η οποία αξιοποιείται περισσότερο σαν podcast και λιγότερο σαν κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ. Τραβώντας μάλιστα από τα μαλλιά τη σύνδεσή της με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα μέσω της… εξορισμένης (στο διαμέρισμά της) λόγω της πανδημίας 12χρονης Μυρτώς.  

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Ξεριζωμένοι

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 98 '
  • Ελένη Αλεξανδράκη

Εφτά εξομολογήσεις που αντιστοιχούν σε αντίστοιχες ιστορίες ξεριζωμών από το 1940 έως το 2021 και από το Αφγανιστάν έως την Ισπανία, τον Ινδικό ωκεανό και τη Σοβιετική Ένωση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
17/05/2024

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.